Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Blefaroplastia – operatia de infrumusetare a pleoapelor

7 octombrie 2015
Share

Blefaroplastia este o interventie chirurgicala prin intermediul careia se indeparteaza pielea in exces si tesutul adipos de la nivelul pleoapelor. Pe masura ce inaintam in varsta, muschii care sprijina pleoapele slabesc si, astfel, grasimea se poate aduna in exces deasupra si sub pleoape.

Blefaroplastia superioara se realizeaza printr-o incizie ce permite indepartarea pielii si a grasimii despre care vorbeam. Blefaroplastia inferioara poate implica incizii direct sub linia genelor sau o incizie in interiorul pleoapei, numita abordare transconjunctivala (inciziile nu sunt vizibile, nu raman cicatrice).

De ce se realizeaza blefaroplastia

Excesul de piele si tesut adipos de la nivelul pleoapei superioare favorizeaza aspectul imbatranit al fetei, cu ochi umflati. Vederea poate fi si ea afectata. Tocmai de aceea, blefaroplastia superioara este indicata in astfel de circumstante. Pe de alta parte, blefaroplastia inferioara reduce ridurile si imbunatateste forma si aspectul pleoapei inferioare prin eliminarea tesutului adipos in exces. In plus, va poate scapa si de pungile de sub ochi.

decupat secundara-BlefaroplastiaRiscurile si complicatiile blefaroplastiei

Ca in cazul oricarei interventii chirurgicale, si in cazul blefaroplastiei exista riscuri. Printre acestea, se numara posibilitatea aparitiei infectiei, sangerarilor, ochii se pot usca, poate aparea senzatia de iritare, pleoapele pot capata o pozitie anormala, muschii ochilor pot suferi prejudicii, pielea se poate decolora, cicatricele pot fi vizibile, vederea incetosata. In unele cazuri, este nevoie de o a doua interventie. Foarte rar, exista riscul pierderii vederii. De asemenea, pot aparea si riscuri asociate cu interventiile chirurgicale in general, printre care reactiile de dupa anestezie, formarea cheagurilor de sange, complicatiile cardiace sau pulmonare.

Protocolul de dupa interventie

In urma interventiei poate sa apara o sensibilitate la lumina, roseata, ochi umflati, vanatai, dureri. Medicul va poate sugera sa va curatati pleoapele cu unguente speciale si picaturi de ochi, sa evitati o perioada activitatile fizice intense, inotul, sa nu fumati, sa nu va frecati la ochi. Daca purtati lentile de contact, nu le folositi timp de doua saptamani dupa operatie. Purtati ochelari de soare cu rame inchise la culoare pentru a va feri de vant, dar si de soare. Timp de cateva zile, ar fi indicat sa dormiti cu capul mai sus decat pozitia pieptului si puneti-va comprese cu apa rece pentru ca umflaturile sa se retraga. De asemenea, s-ar putea sa fie nevoie sa evitati anumite medicamente.

Rezultatele blefaroplastiei

Foarte multe persoane se declara multumite in urma acestei interventii, au mai multa incredere in sine, pentru ca aspectul fetei este vizibil imbunatatit. Pentru unele persoane, rezultatele interventiei pot dura tot restul vietii, in cazul altora, pleoapele pot sa cada din nou. Cicatricele vor disparea dupa sase luni. Este foarte important sa ascultati sfaturile medicului si sa le urmati dupa interventie.

Ruxandra Dumitrescu

Surse: Mayoclinic.org, Medicinenet.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.