Revista care te menține sănătos

Prevenție

Ochelarii de soare, accesoriu pentru sanatate

20 iulie 2009
Share

In ultimul timp, tot mai multi dintre noi aleg ochelarii de soare in functie de criteriul estetic, cat mai la moda si de firma. Putini stiu insa ca ochelarii de soare nu se achizitioneaza la intamplare. Este recomandat sa cerem parerea unui specialist. Aflati cat de importanti sunt acestia pentru acuitatea vizuala si criteriile dupa care trebuie cumparati.

Incepand cu luna aprilie si pana in septembrie, nivelul radiatiilor ultraviolete este de trei ori mai mare decat iarna. Drept urmare, ochelarii de soare devin in aceasta perioada un accesoriu necesar pentru protectia ochilor. Nu trebuie neglijata actiunea razelor ultraviolete asupra cristalinului, care poate duce la aparitia cataractei. Si copiii au nevoie sa-si protejeze ochii si sa poarte ochelari de soare atunci cand stau o perioada indelungata la soare puternic (mare, munte). Ei trebuie obisnuiti de la varste fragede cu acest accesoriu specific adultului.

Cum alegem ochelarii de soare?
Persoanele cu ochii albastri sau verzi ar trebui sa fie mai precaute decat cele cu ochii caprui sau negri. La acestea irisul are o putere mai mare de absorbtie a ultravioletelor. Nu inseamna ca cei cu ochii inchisi la culoare sunt protejati de efectul nociv al soarelui.
Ochelarii de soare cu filtre sunt obligatorii indiferent de anotimp, deoarece ultravioletele sunt la fel de periculoase. Nu intotdeauna pretul foarte ridicat al unei perechi de ochelari este o garantie pentru calitatea lor. Riscul de a cumpara ochelari de proasta calitate sau chiar daunatori, este mai mic atunci cand ii achizitionam din centrele de optica medicala, chiar daca nu vor reflecta tendintele modei sau numele unui designer celebru.
Ochelarii de soare trebuie sa aiba protectie solara de minimum 100%, in special pentru radiatiile UVB, cele mai periculoase pentru ochi. Protectia este asigurata de filtrul inclus in lentila, nu de culoare.

Cei mai buni ochelari de soare ofera o protectie de pana la 400%. Aceasta informatie trebuie sa apara pe eticheta produsului, alaturi de materialul din care sunt fabricati, de modul in care se ingrijesc si de conditiile de folosire. Nu uitati de certificatul de garantie!

Tipuri de lentile
Ochelarii de soare pot avea lentile de sticla sau de plastic. Cele de sticla au dezavantajul ca se sparg mai usor, riscand ranirea ochilor. Lentilele din plastic sunt la fel de bune ca si cele din sticla. Au avantajul de a rezista la socuri puternice si zgarieturi, fiind si mult mai usoare. De asemenea, forma ochelarilor trebuie sa respecte fizionomia, adica sa stea fix pe nas, pentru a impiedica patrunderea razelor de soare si sa fie suficient de mari pentru a acoperi zonele laterale. Persoanele care poarta dioptrii pentru corectia vederii au posibilitatea de a-si proteja ochii cu diferite tipuri de lentile: heliomate (fotosensibile, cu modificarea intensitatii culorii in functie de lumina), antireflex sau combinate.
Dupa ce v-ati hotarat asupra formei, culorii si tipului de lentila, asigurati-va ca vederea prin noua pereche de ochelari este perfecta la lumina naturala, nu distorsioneaza contururile si nu afecteaza aprecierea distantei.
In ceea ce priveste culoarea lentilelor, ea nu trebuie sa fie foarte inchisa, pentru a proteja ochiul.

Ce trebuie sa stim despre lentile
Lentille verzi absorb puternic radiatiile ultraviolete si au maximum de transmisie pentru vedere. Acestea sunt indicate hipermetropilor; Lentilele brune absorb radiatiile ultraviolete cu minimum de transmisie in mijlocul spectrului vizibil; Lentilele galbene „taie” violetul si ultravioletul, marind contrastele. Sunt recomandate persoanelor cu vedere normala; Lentilele albastre absorb infrarosul; Lentilele roz absorb radiatiile ultraviolete, lasandu-le pe cele infrarosii sa patrunda; Lentilele maro se recomanda miopilor. Studiile au aratat ca incidenta cataractei este mult mai mare la persoanele care stau timp indelungat in soare. Ochelarii de soare nu sunt recomandati persoanelor cu glaucom.

Sfaturi pentru intretinerea ochelarilor de soare
Cu toate calitatile lor, ochelarii de soare nu trebuie folositi pentru a privi direct in lumina solara. Ei nu sunt indicati pentru conducerea autovehiculelor pe timp de noapte si pentru expunerea la razele ultraviolete produse de surse artificiale.
Iata cateva sfaturi pentru ingrijirea ochelarilor de soare:
Evitati contactul cu suprafetele dure; pana si lentilele de plastic pot suferi modificari la impact; Nu lasati ochelarii expusi direct la lumina solara sau la temperaturi ridicate (pe bordul automobilului); Folositi port-ochelarul. Inaintea introducerii in port-ochelar, asigurati-va ca pe suprafata lentilelor nu sunt particule de praf sau de nisip; Curatati lentilele cu apa calduta si sapun si stergeti-le cu o carpa moale de bumbac.
Text: Andra Dumachi
Consultant: Dr. Adina Lipova
Medic rezident oftalmologie
E-mail: [email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.