Revista care te menține sănătos

Prevenție

Cum evitam problemele cauzate de aerul conditionat

12 iulie 2022
Share
Cum evitam problemele cauzate de aerul conditionat

Multa lume se plange din cauza aerului conditionat, fie ca „le-a declansat sinuzita”, fie ca au dureri de cap sau de spate. Care sunt problemele de sanatate cauzate de aerul conditionat? Acestea apar doar daca te afli direct in bataia lui si/sau daca stai prea multa vreme intr-o incapere cu aerul conditionat pornit la o temperatura mica?

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ViroProtect Rapid, care conţine 9 ingrediente active, ce contribuie la menţinerea sănătăţii sistemului imunitar.

Cele mai frecvente probleme de sanatate pe care le provoaca aerul conditionat fac parte din categoria rinitelor; sinuzitelor; faringo-amigdalitelor si otitelor; racelii; chiar pneumoniei; laringitei; astmului, durerilor de cap de tip nevralgic, ale spatelui, gatului, durerilor intercostale. Si ochii pot fi afectati de aerul conditionat, aparand iritatii, inrosire, lacrimare. De asemenea, necuratarea filtrelor de aer la intervalele recomandate de producatorii aparatelor de aer conditionat poate provoca infectii respiratorii.

Problemele de sanatate cauzate de aerul conditionat

Aerul conditionat ne poate afecta prin mai multe mecanisme: este un mediu bun de inmultire a microorganismelor si de raspandire rapida a acestora, in special in spatiile inchise. De asemenea, aparatele de aer conditionat emit mici particule, aerosoli, de origine organica (componente ale microorganismelor) sau anorganica, ce au un important efect alergic.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena picăturile oculare Oftapic Allergy, care au acţiune calmantă şi reconfortantă pentru ochi roşii şi iritaţi, cu efect calmant în cazul alergiile oculare.

Aerul conditionat poate declansa anumite efecte neplacute, chiar grave, asupra sanatatii anumitor persoane, si asta pentru ca temperaturile permanent scazute induse de aceste aparate reduc capacitatea de aparare a organismului si cresc astfel predispozitia spre infectii. Aerul rece si uscat produce uscarea si craparea straturilor superficiale ale mucoaselor, fapt care da nastere senzatiei de nas, gat, ochi uscate si dureroase, pentru ca, ulterior, ca o reactie de protectie, sa se produca o hipersecretie la nivelul acestor organe, cu lacrimare sau secretie nazala abundente.

Cum evitam problemele cauzate de aerul conditionat

Ghid de utilizare corecta a aerului conditionat

Daca sunt respectate anumite reguli, folosirea aerului conditionat poate decurge fara repercusiuni asupra sanatatii. Ideal ar fi ca aceste aparate sa nu fie lasate sa functioneze toata ziua si sa nu sufle in mod direct catre noi. Contactul direct cu jetul de aer poate fi evitat prin montarea instalatiei de aer conditionat astfel incat sa nu actioneze direct spre extremitatea cefalica si coloana vertebrala. Astfel, cu cat aerul parcurge o distanta mai mare si isi schimba de cateva ori directia, cu atat este mai bine, acesta pierzandu-si capacitatea de a produce acea senzatie de curent.

De aceea, la serviciu, aparatul de aer conditionat trebuie situat la 6-9 metri de birouri si orientat astfel incat fluxul sa nu fie direct spre persoane. Unitatea trebuie setata la o temperatura cu maximum 5-7 grade mai mica decat cea de afara. In locuinte, este bine ca aparatul sa fie montat in hol pentru a raci indirect camerele. Cei mai protejati de aerul conditionat ar trebui sa fie copiii, deoarece organismul lor are o putere de adaptare mai mica decat cea a adultilor. Mare atentie si la aerul conditionat din masina: indicat este sa inlocuiti filtrele la sase luni, maximum la un an de zile. La fel de important este ca aceste filtre sa fie curatate la 2-3 luni.

Nu trebuie ignorat insa faptul ca problemele de sanatate apar si din cauza microorganismelor care se strang in aparat. Daca filtrele de aer ale aparatului sunt necuratate corespunzator, germenii prezenti aici pot cauza conjunctivite virale, iar daca sunt inhalati, pot provoca rinite alergice sau astm.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.