Revista care te menține sănătos

Prevenție

Otitele-Preventia, cel mai bun tratament

2 martie 2010
Share

Raceli, gripe, deshidratarea pielii, buze uscate, maini si picioare constant inghetate… acestea sunt rezultatele anotimpului rece. Otitele sunt afectiuni care se localizeaza la nivelul urechii, de obicei dupa lupta organismului cu o infectie de tip viral. Aveti grija cum tratati racelile pentru a evita complicatiile nedorite!

Cum apar de obicei otitele? Instalarea infectiei virale poate duce la o inflamare a membranei urechii medii care provoaca apoi acumularea de lichid in spatele timpanului. Aceste acumulari, netratate in timp util, determina infectarea timpanului si ulterior perforarea lui.

Din ce cauza apar otitele?
Cauzele frecvente pentru aparitia otitelor sunt diversele blocaje provocate de inflamari ale canalelor care leaga cavitatile nazale de urechea medie. Copiii sunt principalii vizati. O alta cauza, alaturi de inflamatii si infectii, este diferenta de presiune dezvoltata intre compartimentele urechii. Otitele pot fi acute sau cronice, externe, medii, interne, difuze ori localizate. De asemenea, se pot croniciza daca nu sunt tratate corespunzator.

Simptome in functie de cauze

Daca otitele sunt de natura bacteriana (Stafilococul auriu si Piocianicul), atunci pacientul acuza durere, senzatie de ureche infundata si secretii insotite uneori de febra. Otitele micotice aduc senzatia de mancarime, de ureche infundata si secretii. Cele mai frecvente infectii micotice sunt produse de Candida albicans si apar pe baza unei imunitati scazute, ca urmare a unor tratamente prelungite pe baza de antibiotice sau insotind boli precum diabetul sau obezitatea.

Factori de risc in cazul otitelor

Unul dintre importantii factori de risc il reprezinta varsta. Astfel, copiii sub varsta de 4 ani sunt mult mai predispusi infectiilor. Acest lucru atat din cauza sistemului imunitar in formare, cat si faptului ca structurile urechii sunt de mici dimensiuni, inflamatiile fiind mult mai periculoase. Anotimpul rece este un pericol la fel de important. Copiii si adultii sunt in egala masura predispusi la dezvoltarea otitelor, cu atat mai mult cu cat exista o baza de alergii sezoniere. Imunitatea scazuta a organismului este una dintre principalele cauze ale acestor infectii. Astfel de persoane sunt mai sensibile la factori precum fumatul, poluarea, curentii de aer rece (aerul conditionat). Otitele au tendinta de a recidiva. Prin urmare, cei care au suferit un episod de otita la un moment dat, sunt mai predispusi la a dezvolta un altul. Pentru o diagnosticare corecta, medicul ORL utilizeaza, pe langa discutia cu pacientul, o serie de metode speciale: ortoscopul (permite o vizualizare mai atenta a conductului auditiv), audiograma (investigheaza gradul de afectare al auzului), analiza de secretie (cu antibiograma) sau timpanograma (masoara presiunea aerului la nivelul urechii).

Preventie si tratament
Tratamentul este diferentiat in functie de cauze. Medicul poate recomanda medicamente antimicotice sau antibiotice, insotite in general de antiinflamatoare si analgezice cu administrare locala. Preventia este insa principalul aspect in lupta cu otitele.
Curatarea urechilor este foarte importanta, insa exagerarile au efect contrar. Secretiile de la nivelul urechii au rol de protectie. Indepartarea lor in profunzime faciliteaza de fapt instalarea factorilor daunatori. Daca aveti un istoric, iar otitele au dus la perforarea timpanului, aveti grija ca apa, produsele de ingrijire a parului etc. sa nu intre in ureche. Folositi dopuri de protectie. Text: Irina Chelarescu
Consultant: Dr. Mirabela Saftoiu,
Medic medicina de familie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.