Revista care te menține sănătos

Prevenție

Intervențiile chirurgicale, înlocuite cu exerciții Kegel

Cristina Ionescu; Consultant: Pascal Basile, medic primar obstetrică-ginecologie, Clinica Romar Medical Polizu
15 noiembrie 2023
Share
Intervențiile chirurgicale, înlocuite cu exerciții Kegel

Auzim la fiecare pas informații despre legătura dintre mișcare și sănătate. Ei bine, v-ați gândit vreodată că pot exista și exerciții „intime” care vă ajută să fiți sănătoși?

Este vorba de exercițiile Kegel care pot fi făcute oriunde și oricând, fără ca cineva să observe. Exercițiile Kegel pot ameliora anumite probleme de sănătate, cum ar fi incontinența urinară sau prolapsul pelvin, dar pot îmbunătăți și viața sexuală.

Numele exercițiilor provine de la Arnold Kegel, un chirurg ginecolog american care a studiat mai bine de 32 de ani pelvisul feminin și terenul muscular. Exercițiile Kegel au rolul de a întări mușchii care înconjoară platforma pelvină.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena UroSuport Forte Naturalis. Este un supliment alimentar recomandat pentru susţinerea sănătăţii tractului urinar şi ameliorarea simptomelor infecţiilor urinare.

Exercițiile Kegel previn și tratează incontinența urinară

Arnold Kegel a ajuns în anii ’50 la concluzia că există o cale mai bună de a trata slăbiciunile musculare din zona intimă a femeii decât prin intervenție chirurgicală, și anume cu ajutorul unor exerciții cu rezistență, numite ulterior exerciții Kegel. De-a lungul timpului, s-a demonstrat că exercițiile Kegel sunt utile în cazul mai multor boli.

In primul rând, este vorba de incontinența urinară. Fie că este incontinență provocată de stres sau efort, fie că este vorba de cea de urgență, numită și imperioasă sau neurologică (reprezintă o contracție bruscă a mușchilor vezicii urinare, care la rândul ei determină senzația de urinare), exercițiile Kegel vin în ajutor.

„Gimnastica intimă” întărește mușchii pelvini

Exercițiile Kegel mai pot trata prolapsul de organe pelvine, care are loc atunci când mușchii podelei pelvine devin prea slabi să susțină organele din pelvis: uterul, vezica urinară sau rectul. Prolapsul pelvin devine o problemă care generează durere sau disconfort, dar se poate recupera în timp dacă practicați Kegel cu regularitate. Acestea sunt utile și in caz de uscăciune vaginală sau atrofie, care generează un act sexual dureros pentru femeile aflate la menopauză. După numai câteva zile de lucru al mușchilor intimi, veți observa diferența.

exercițiile Kegel,

Exercițiile Kegel ameliorează durerile din timpul menstruației

Veți putea scăpa și de crampele dureroase din timpul menstruației, deoarece cantitatea de sânge și oxigen va crește în regiunea pelvină. De asemenea, disconfortul resimțit în timpul actului sexual, în cazul în care aveți uter retrovers, poate fi diminuat cu ajutorul exercițiilor prezentate. Mușchii podelei pelvine sunt responsabili pentru menținerea organelor din pelvis în poziție normală, iar fortifierea acestora duce la mișcarea uterului în timpul actului sexual.

Localizați mușchiul pubococcigian

V-am făcut curioși și vă întrebați cum puteți face corect exercițiile Kegel? Nimic mai simplu. Mai întâi, localizați mușchiul pubococcigian. Pentru aceasta, abțineți-vă în timp ce urinati. Multe persoane contractă în mod greșit mușchii abdominali sau pe cei din jurul coapselor.

Practicați exerciții Kegel câte 5 minute, de două ori pe zi

Acestea fiind spuse, puteți exersa!

  • Contractați și apoi destindeți mușchiul respectiv timp de 5 minute, de 2 ori pe zi;
  • Începeți cu exerciții lente (țineți 3-5 secunde contractat, apoi relaxați), iar după câteva zile faceți contracții mai rapide;
  • Un alt mod de a lucra mușchiul este să „împingeți”, ca și cum v-ați chinui să urinati.

Puteți face exercițiile acasă, la serviciu sau chiar în stația de autobuz. În plus, puteți exersa și când mergeți la toaletă. Opriți-vă câteva secunde în timpul micțiunii, de mai multe ori. Efectul va începe să se simtă după 3-6 săptămâni, când veți observa că mușchiul pubococcigian va deveni mai strâmt, iar contactele sexuale vor fi mai reușite.

Exercițiile Kegel s-au dovedit utile și pentru bărbați. La fel ca în cazul doamnelor, și ei pot afla care sunt mușchii pubococcigieni care trebuie lucrați, făcând pauze în timp ce urinează. Câteva minute de exerciții efectuate zilnic ii pot ajuta să aibă un control mai bun asupra ejacularii și să prevină incontinența urinară.

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.