Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Îmbătrânirea cutanată poate fi încetinită cu protecţia potrivită

Dr. Mariana Grigore, medic specialist dermatolog, asistent universitar, doctor în ştiinţe medicale, Clinica TopDerm, tel.: 0742.418.662
7 aprilie 2022
Share
Îmbătrânirea cutanată poate fi încetinită cu protecţia potrivită

Îmbătrânirea cutanată este un proces complex, care poate fi doar parţial limitat. Ce nu poate fi cu adevărat oprit este procesul natural de îmbătrânire la care sunt supuse toate celulele vii din organism. Pe măsura trecerii timpului, pielea se subţiază, devine ridată, uscată, pătată şi lipsită de tonus.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena dermato-cosmeticele Rilastil Hydrotenseur; o linie de produse special concepută pentru prevenirea şi atenuarea ridurilor care apar în mod firesc pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Momentul şi felul în care se petrec aceste transformări sunt în mare parte codificate genetic în ADN-ul nostru şi, astfel, imposibil de oprit. Acest proces se numeşte îmbătrânire intrinsecă. Aici intră şi îmbătrânirea endocrină, mai evidentă la femei odată cu instalarea menopauzei. Îmbătrânirea rezultată în urma unor boli este, de asemenea, dificil de influenţat. Ceea ce putem încetini însă este îmbătrânirea extrinsecă, cea care rezultă din acţiunea factorilor de mediu sau din stilul de viaţă ales.

anti-aging, fotoprotecţia, UV, riduri, îmbătrânirea,

Soarele îmbătrâneşte pielea

Cel mai important factor extern care îmbătrâneşte pielea şi, în egală măsură, factorul care poate fi cel mai mult limitat este expunerea la soare. Razele UV sunt responsabile de fotoîmbătrânirea cutanată accelerată şi produc toate semnele vizibile ale îmbătrânirii – riduri, piele subţire şi uscată, distrugerea elastinei şi a colagenului din derm, pete pigmentare. Din această cauză îmbătrânirea va fi mai rapidă şi mai vizibilă pe faţă, gât şi mâini, spre deosebire de zonele care sunt expuse zilnic la soare.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele Rilastil Sun System, gama completă pentru protejarea tenului şi a pielii corpului de acţiunea nocivă a razelor solare, atât UVA, cât şi UVB.

Secretul este fotoprotecţia

Orice atitudine anti-aging trebuie să înceapă cu o fotoprotecţie corectă, cu spectru larg anti-UVA şi -UVB (FPS 50), devreme, înainte să apară ridurile. Utilizarea trebuie să fie zilnică, nu doar la plajă, şi reaplicată la fiecare două ore de activitate desfăşurată în exterior. O altă măsură eficientă anti-aging este renunţarea cu totul la plajă – fiecare bronz (natural sau artificial) reprezintă o accelerare, ce poate fi prevenită, a îmbătrânirii cutanate şi o creştere a riscului de cancer cutanat.

anti-aging, fotoprotecţia, UV, riduri, îmbătrânirea,

Stilul de viaţă, factor important

Stilul de viaţă poate influenţa şi el semnificativ îmbătrânirea cutanată. Este cunoscut faptul că fumatul îmbătrâneşte pielea şi îi răpeşte strălucirea. O dietă echilibrată, bogată în vegetale şi săracă în zaharuri, practicarea unui sport şi renunţarea la alcool reprezintă măsuri anti-aging excelente. Stresul şi lipsa somnului afectează aspectul pielii şi pot duce la accelerarea îmbătrânirii.

Îngrijirea corectă pentru tinereţe fără bătrâneţe

Curăţare şi hidratare!

În ceea ce priveşte îngrijirea cutanată, cele mai importante două măsuri pentru menţinerea aspectului sănătos şi tânăr sunt curăţarea şi hidratarea zilnică a pielii. Curăţarea trebuie să fie blândă, cu produse care nu irită, efectuată de două ori pe zi sau mai des în condiţii de transpiraţie excesivă. Aplicarea unei creme hidratante se face pe pielea curată, tot de două ori pe zi.

anti-aging, fotoprotecţia, UV, riduri, îmbătrânirea,

Antioxidanţii, efect benefic

Dintre substanţele cu aplicare locală şi efecte demonstrate anti-aging până acum, care pot încetini îmbătrânirea, amintim retinolul şi antioxidanţii (vitaminele C, E). Retinolul pare a avea chiar efect de „ştergere” a ridurilor fine şi a altor semne de îmbătrânire, însă poate provoca iritaţii severe (mai ales la concentraţii mari) şi este total contraindicat femeilor gravide sau care încearcă să rămână gravide, deoarece poate provoca malformaţii severe fătului.

Ten frumos, fără vârstă: evitaţi obiceiurile care-l îmbătrânesc prematur!

Niciodată nu este prea târziu!

Deşi măsurile anti-aging sunt cu atât mai eficiente cu cât sunt implementate mai devreme, înainte să apară semnele cutanate de îmbătrânire, niciodată nu este prea târziu pentru o schimbare a stilului de viaţă. Fotoprotecţia corect efectuată, renunţarea la statul la plajă, fumat şi alcool, îngrijirea corectă a pielii vor aduce îmbunătăţiri aspectului cutanat, chiar şi dacă sunt începute când procesul de îmbătrânire este deja vizibil.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.