Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Soarele, un prieten bun transformat într-un duşman de temut?

Dr. Anita Barcan, medic specialist dermatologie, Dr Leventer Centre, wwwdrleventercentre.com
24 iunie 2022
Share
Soarele, un prieten bun transformat într-un duşman de temut?

Aproape oricine se poate bucura de soare, dacă expunerea se face moderat şi cu măsurile de protecţie necesare. Este important de reţinut că soarele reprezintă un element esenţial pentru sănătatea fiecăruia dintre noi, fiind necesar atât din punct de vedere psihic – pentru starea de bine, cât şi fizic – contribuie la sintetizarea vitaminei D.

Există însă şi persoane care, din păcate, nu se pot expune după bunul plac din cauza bolilor de care suferă sau a tratamentelor pe care le urmează; precum şi persoane cu afecţiuni dermatologice deja existente ale căror simptome pot fi exacerbate de soare. Aceste categorii trebuie să acorde o atenţie sporită. Dar indiferent de categoria din care faceţi parte, nu uitaţi de protecţia solară zilnică, eficientă împotriva radiaţiilor UVA şi UVB.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele Rilastil Sun System; gama completă pentru protejarea tenului şi a pielii corpului de acţiunea nocivă a razelor solare, atât UVA, cât şi UVB.

Expunerea interzisă!

  • Persoanelor cu fotosensibilitate. Acestea pot dezvolta anumite afecţiuni chiar şi după o expunere minimă – urticarie solară, erupţie polimorfă la lumină, prurigo actinic.
  • Persoanelor cu afecţiuni dermatologice deja existente – lupus eritematos, dermatomiozită, porfirie, rozacee. Acestea vor evita expunerea la soare, deoarece radiaţiile UVB şi UVA reprezintă triggeri în apariţia semnelor şi simptomelor tipice afecţiunilor menţionate.
  • Persoanelor cu afecţiuni genetice precum Xeroderma pigmentosum, din cauza riscului de apariţie precoce a cancerului de piele şi a riscului de afectare la nivel ocular.
  • Persoanelor aflate sub medicaţie fotosensibilizantă – anumite antibiotice din clasa ciclinelor, retinoizi, chimioterapice sau antiinflamatoare nesteroidiene.
  • Sugarilor sub 6 luni. Aceştia vor fi protejaţi în timpul plimbărilor cu îmbrăcăminte adecvată, astfel încât să acopere cât mai mult din suprafaţa corpului. Este important de precizat faptul că nu se vor utiliza creme cu factor de protecţie solară, acestea fiind indicate doar copiilor peste 6 luni.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rilastil Sun System – Spray răcoritor după plajă. Este o emulsie fin nebulizată, cu o textură uşoară şi absorbţie rapidă, care hidratează şi calmează pielea supusă stresului oxidativ cauzat de radiaţiile ultraviolete.

soare, UVA, UVB, protecţie solară, SPF,

Soare, soare, dar numai cu protecţie

Alegerea cremei cu un factor de protecţie potrivit este foarte importantă. Valoarea SPF-ului reprezintă capacitatea unui produs de a proteja împotriva radiaţiilor UVB, care sunt principala cauză a arsurilor solare şi a cancerelor cutanate non-melanocitare. Utilizarea cremelor de protecţie solară nu înseamnă nicidecum că putem avea o expunere mai îndelungată la soare.

De o importanţă deosebită este şi protecţia faţă de radiaţiile UVA, care pătrund mai profund în piele şi sunt asociate cu îmbătrânirea prematură (apariţia ridurilor, hiperpigmentare) şi cancer cutanat (melanom).

În ceea ce priveşte valoarea SPF-ului este suficient 30 sau 50, dar cu o aplicare corectă. Cremele cu SPF 50+ oferă o protecţie mai înaltă impotriva arsurilor solare; dar de obicei nu au şi protecţie UVA şi UVB. În general, formulele care conţin oxid de zinc sau dioxid de titaniu sunt, de obicei, hipoalergenice.

Trebuie menţionat că majoritatea cremelor, deşi prezintă specificaţia de „rezistenţă la apă” nu sunt 100% rezistente, astfel încât este nevoie de reaplicare după fiecare ieşire din apă sau în caz de transpiraţie excesivă.

Vara, FPS-ul dă tonul bronzului

soare

Când se recomandă SPF 100?

O cremă cu protecţie solară 50 aplicată corect blochează 98% din razele UVB, pe când cea cu SPF 100 blocheazĂ 99% din radiaţiile UVB. Experţii nu consideră necesară utilizarea cremelor cu SPF 100 şi subliniază faptul că cei care utilizează creme cu factor de protecţie înalt au un sentiment fals că sunt mai bine protejaţi; de aici rezultând o expunere mai lungă sau absenţa reaplicării cremelor. Cu cât creşte valoarea SPF-ului, cu atât scade protecţia faţa de radiaţiile UVA.

Cremele ce oferă protecţie solară 100 au în componenţa lor un ingredient activ, singurul filtru UVA solubil – avobenzonă, ce nu este considerat de către Administraţia Alimentelor şi Medicamentului din S. U. A. ca fiind sigur. Potrivit autorităţilor din domeniu, acestea pot fi justificate în cazul persoanelor cu o predispoziţie la arsuri solare. Dar se menţionează faptul că majoritatea persoanelor vor fi protejate în cazul utilizării cremelor cu SPF 30 sau 50 corect aplicate şi reaplicată la două ore.

Cu aluniţele sub lupă. Protecţia solară în vacanţa de vară

Iubiţi-vă pielea ca pe un soare!

  • Evitaţia expunerea între orele 10:00–16:00.
  • Utilizaţi corect cremele su SPF>30, care blochează atât razele UVA cât şi UVB.
  • Aplicaţi o cantitate suficientă de produs pe toate suprafeţele expuse – urechi, buze, gât, cu 20-30 de minute înainte de expunere şi reaplicaţi regulat.
  • Optaţi pentru produse non-iritante, non-comedogenice, fără parfum.
  • Atenţie la valabilitatea cremelor. În cazul în care termenul nu este notat pe ambalaj se recomandă ca acestea să fie înlocuite la 1-2 ani sau de îndată ce îşi schimbă mirosul, textura, culoarea.
  • Purtaţi pălării cu boruri largi şi ochelari de soare, care blochează atât razele UVA cât şi UVB.
#tags   \   , , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.