Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Infectiile pielii – furunculul

15 ianuarie 2001
Share

Furunculul este o infectie localizata a pielii care afecteaza foliculul pilos (radacina firului de par), agentul patogen raspunzator fiind stafilococul auriu. Incidenta acestui tip de infectie este foarte larga, din cauza prezentei ubicuitare a bacteriei si oricine, oricand poate prezenta o asemenea infectie in conditii favorizante (microleziuni tegumentare, de cele mai multe ori nesesizate).

 

Cum se manifesta furunculul?

Localizarea leziunii este mai frecventa pe torace, in regiunea cervico-dorsala, la nivelul fetei si practic oriunde exista tegument pilos. Leziuni asemanatoare ca aspect si evolutie, dar care afecteaza glandele sudoripare din anumite regiuni (axila, regiunea inghinala), poarta o denumire specifica -hidrosadenita. Leziunea prezinta toate semnele inflamatiei: roseata locala, tumefactie, durere si senzatie de caldura locala, pulsiune, simptomatologie care se accentueaza pe masura ce nodulul respectiv evolueaza.

Evolutia infectiei care cauzeaza furunculul

Evolutia se caracterizeaza prin marirea nodulului pana la dimensiuni uneori de ordinul centimetrilor, in stadiile tardive producandu-se ramolirea zonei centrale si evacuarea spontana a continutului: puroi alb-galbui, cremos, amestecat cu detritus necrotic si striuri sangvinolente (burbionul furunculului). Evolutia poate fi complicata uneori, de la un simplu furuncul putandu-se ajunge la flegmon (infectie difuzata mult in tesuturile inconjuratoare fara a putea fi net delimitata), erizipel (suprainfectie cu streptococ), abces (colectie purulenta delimitata de un perete de neoformatie ca raspuns de aparare a organismului la agresiunea bacteriana), adenita si limfadenita (infectia structurilor limfatice din apropiere – ganglioni si vase limfatice).
O evolutie particulara a furunculului o reprezinta leziunea extinsa la mai multi foliculi pilosi care dreneaza continutul purulent prin mai multe orificii si care se numeste furuncul antracoid sau carbuncul, localizat cel mai frecvent in regiunea cervico-dorsala.

Cum se trateaza furunculul?

Furunculele unice, simple, localizate in oricare alta zona decat fata, se trateaza prin incizie si drenaj al continutului, sub anestezie locala, urmate de spalaturi repetate zilnic cu solutii antiseptice de tip apa oxigenata, cloramina, clorhexidina, pana la cicatrizare spontana. Furunculele recidivate sau cele localizate la fata sau care apar la pacientii cu probleme de imunitate generala scazuta sau diabetici necesita tratament antibiotic sistemic (pe cale orala sau injectabil), dupa ce in prealabil s-a recoltat si insamantat secretie purulenta si s-a efectuat antibiograma. Deci s-a ales antibioticul cu actiunea cea mai eficienta impotriva tulpinii de stafilococ care a produs leziunea.

O atentie speciala necesita furunculele localizate la fata care, manevrate necorespunzator sau fara protectie cu antibioticul potrivit situatiei, pot determina extinderea infectiei la sinusurile cavernoase cerebrale (venele creierului), cu posibila aparitie de abcese cerebrale foarte periculoase.
In fazele initiale ale inflamatiei sunt utile badijonarile cu solutii antiseptice, tinctura de iod sau betadina si urmarirea evolutiei, iar daca leziunea nu abcedeaza spontan, se impune incizia si drenajul chirurgical.

Imunoterapia se va insoti obligatoriu si de tratament antibiotic

La persoanele cu furunculoza recidivata, pe langa controlul factorilor favorizanti, obezitate, diabet, tulburari ale imunitatii generale din diferite cauze, contact profesional cu tulpini virulente de stafilococ sau starea de purtator cronic de stafilococ in caile aeriene superioare, se poate face imunoterapie specifica. Se foloseste vaccin stafilococic special preparat pentru afectiuni cutanate sau un autovaccin. Acest autovaccin foloseste ca baza de preparare tulpina proprie de stafilococ, aceea care produce leziunea si din care, prin procedee specifice se prepara un ser activ strict pe acea tulpina (acesta crescand rezistenta organismului afectat la agresiunea acelei tulpini de stafilococ).

Este util de stiut ca imunoterapia se va insoti obligatoriu si de tratament antibiotic.

Oricare ar fi localizarea furunculului sau leziunilor asemanatoare, precum si evolutia acestora, este indicata obtinerea unui consult medical la medicul de familie, la medicul specialist dermatolog sau chirurg, deoarece modalitatea de tratament este individualizata, de la caz la caz.

Dr. Mihai Florin,
Medic primar medicina generala,
Centrul Medical Medicover Grozovici.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.