Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Sezonul dermatitelor si eczemelor este in toi. Ce solutii avem

18 decembrie 2012
Share

Extremele termice pot agrava unele boli de piele preexistente sau pot cauza aparitia unor afectiuni noi. O vorba din popor spune ca gospodarul isi face vara sanie si toamna se aprovizioneaza cu produse emoliente si hidratante, deoarece afectiunile asociate cu xeroza cutanata (piele uscata) pot fi prevenite printr-o ingrijire corecta.

Pielea se deshidrateaza sub actiunea temperaturilor joase, la care se adauga umiditatea redusa a aerului si vantul puternic, fiind vizate in special zonele expuse (fata, mainile). Daca nu luam prompt masuri, pot aparea si alte modificari: prurit, roseata, descuamare, fisuri etc. Uneori, organismul poate reactiona la frig prin dezvoltarea unor afectiuni cutanate neobisnuite. Urticaria indusa de frig, eritemul pernio, acrocianoza sau sindromul Raynaud sunt doar cateva exemple. Orice leziune/eruptie noua ar trebui vazuta mai intai de medicul dermatolog si abia apoi se incepe tratamentul.

Masuri simple pentru ameliorarea pielii uscate

Evitarea dusurilor/bailor fierbinti si prelungite, utilizarea produselor blande de spalare si folosirea zilnica a unui bun emolient (aplicat cu generozitate pe pielea inca umeda) pot face minuni. Sunt de ajutor si umidificatorul de camera si alegerea hainelor potrivite. Ce este bun pentru restul corpului (emoliente grase, nutritive) nu este bun si pentru fata, unde sunt preferate produsele fara uleiuri, non-comedogene.

Eczema si psoriazisul nu se impaca bine cu sezonul rece

Diferite tipuri de eczema pot recidiva sau debuta odata cu racirea vremii. O forma de dermatita tipica sezonului rece este eczema asteatotica (eczema craquelé). Debuteaza sub forma unor portiuni de piele uscata, care se descuameaza si pe suprafata carora apar fisuri. Asociaza mancarime, aparand mai ales pe gambe si frecvent la varstnici. Pe langa masurile utile in xeroza simpla, poate fi necesara folosirea unui corticoid topic, la recomandarea medicului. In aceasta perioada poate fi activat si psoriazisul.

Combinatia dintre factorii care induc xeroza (frig, vant, aer uscat) si cei care slabesc imunitatea (suntem in plin sezon de viroze respiratorii) este sinergica, putand activa psoriazisul. Fie apar leziuni noi, fie se agraveaza cele deja existente. De asemenea, nu ignorati pericolul degeraturilor. Odata aparute, afecteaza pielea si tesutul subcutanat.

Rozaceea, acneea si dermatita seboreica, agravate iarna

  • Acneea se poate inrautati in sezonul rece: frigul nu are o actiune directa, dar stresul fizic crescut la care este supusa pielea in aceasta perioada poate crea terenul propice pentru un puseu acneic. Se recomanda completarea ingrijirii tenului cu un hidratant lejer, non-comedogenic.
  • Rozaceea este o afectiune cronica ce poate fi agravata de vremea rece: leziunile tipice (roseata, papule etc.) pot asocia sensibilitate cutanata crescuta. In masina, suntem tentati sa reglam sistemul de climatizare astfel incat aerul cald sa fie directionat catre fata, gest contraindicat daca avem cuperoza. Alti posibili factori declansatori de sezon: bauturile (alcoolice) fierbinti, dusurile si baile fierbinti.
  • Dermatita seboreica se agraveaza de obicei iarna sau la inceputul primaverii si se amelioreaza in timpul verii.

Protejarea fetei de vant (de exemplu, cu o esarfa) si a ochilor (ochelari de soare cu filtru UVA+UVB), crema de protectie solara si evitarea expunerii directe la surse de caldura (cuptor, semineu, calorifer) in scopul incalzirii rapide sunt de ajutor atat in cazul rozaceei, cat si al tenului normal.

Dr. Madalina Geanta

Medic specialist dermato-venerologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.