Revista care te menține sănătos

Îngrijire

Pori blocati? Obiceiuri vinovate

Dr. Madalina Caraivan, medic specialist dermatovenerologie
29 decembrie 2021
Share
Pori blocati? Obiceiuri vinovate

Comedoame, pori infundati, cosuri. Suna cunoscut? De multe ori, de vina sunt chiar obiceiurile noastre de zi cu zi, desi unele – precum demachierea – ar trebui sa ne ajute. Iata care sunt gesturile pe care ar fi bine sa le corectati daca va doriti un ten curat.

Stiti ce inseamna ca un produs este comedogen sau non-comedogen? Efect comedogen inseamna provocarea ori favorizarea aparitiei de comedoane, puncte negre (deci si a cosurilor). Ce sunt porii de fapt? Acestia corespund orificiilor foliculare. Cu totii avem „pori”, insa anumite tipuri de ten au pori mai dilatati si mai vizibili. Unele obiceiuri pot induce sau agrava obstructia foliculara, aparitia comedoanelor si a cosurilor.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele RILASTIL Daily Care, recomandate pentru curăţarea profundă, îndepărtarea machiajului, reajustarea şi calmarea pielii feţei. 

Alegerea produselor nepotrivite de ingrijire a fetei

Cremele sau mastile grase pot avea un efect comedogen si pot agrava acneea. Alegeti intotdeauna produsele care poarta pe eticheta mentiunea „non-comedogenic”. Pentru cei care prefera uleiurile vegetale pure sau in diverse amestecuri: atentie la calitatea uleiurilor vegetale alese si la modul de conservare (caldura sau lumina pot deteriora un ulei vegetal). In plus, anumite uleiuri vegetale pot avea un potential comedogenic mai accentuat, de exemplu uleiul de masline, uleiul de migdale dulci, uleiul de macese, uleiul din germeni de grau, uleiul de cocos.

Retinolul: ce efecte are asupra pielii

Machiajul nepotrivit

Machiajul inadecvat poate agrava acneea, in ciuda tratamentului corect. Evitati fondurile de ten care contin uleiuri minerale sau derivati siliconici. O varianta practica este crema de tip CC (o crema colorata care are, totodata, proprietati hidratante si de protectie solara), ideal dintr-o gama antiacneica (aceastea avand in plus efecte matifiante, antiinflamatoare).

Demachierea defectuoasa

Absenta demachierii seara sau demachierea incompleta poate conduce la surprize neplacute dimineata (uneori imediate, alteori efectele sunt vizibile pe termen lung), in special pentru persoanele care poarta ziua fonduri de ten cu putere mare de acoperire. Indepartati cu grija toate resturile de machiaj cu un produs adaptat, astfel pielea va putea sa respire peste noapte.

Ritualul de seara: 9 greseli care afecteaza pielea

Neschimbarea fetei de perna

Perna pe care dormim poate sa joace un rol in aparitia cosurilor. Materialul textil acumuleaza transpiratie, reziduri de cosmetice capilare si/sau machiaj, de aceea, desi poate parea evident, este important sa schimbam frecvent lenjeria si mai ales fata de perna.

secundara_pori_inainte de STOARCEREA COSURILOR

Stoarcerea cosurilor

Stoarcerea, traumatizarea permanenta a cosurilor este un alt obicei care poate induce inflamatie, agravarea acneei, risc de cicatrici si pori evidenti. Alegeti in schimb un produs de tratament eficient care va face treaba in locul vostru!

Bretonul

Coafura cu breton, aleasa uneori chiar pentru a masca acneea de la nivelul fruntii, poate agrava si ea ocluzia foliculara inducand pusee de acnee: parul retine praf, diverse cosmetice capilare (gel, spuma, fixativ, ceara etc). In concluzie, pentru cei care au acnee, ideal este sa alegeti o coafura cat mai degajata, care lasa pielea fetei sa respire.

Atingerea frecventa a fetei

Acest gest va poate agrava ocluzia foliculara si acneea. Mainile ating frecvent suprafete intens contaminate bacterian (telefonul, tastatura de la calculator, tableta, clante de usi, bare de sustinere in transportul in comun etc.) si, desi acneea nu este o boala infectioasa, colonizarea bacteriana poate fi corelata cu pusee inflamatorii.

#tags   \   , , , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.