Revista care te menține sănătos

Îngrijire

Ingrijirea corecta pentru tinerete fara batranete

Dr. Madalina Caraivan, medic specialist dermatovenerologie
21 noiembrie 2022
Share
Ingrijirea corecta pentru tinerete fara batranete

Cand ne gandim la inaintarea in varsta, avem tendinta sa ne gandim la ridurile care apar pe fata. Probabil, de aceea, exista cateva zone, de multe ori neglijate in ritualul de ingrijire, desi sunt expuse vederii si, mai ales, radiatiilor UV.

Pentru un aspect tanar – cat mai multa vreme – este necesar sa va extindeti atentia dincolo de suprafata fetei. Am vorbit de multe ori despre masurile esentiale pentru ingrijirea tenului in scopul prevenirii imbatranirii precoce, insa ce se intampla de la barbie in jos? Nu rareori, aspectul mainilor sau al decolteului sunt in discordanta puternica cu starea tegumentului facial, tradand adevarata varsta sau chiar adaugand cativa ani varstei biologice. Care sunt zonele neglijate frecvent si cum putem sa le redam frumusetea si aspectul sanatos?

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele Rilastil din gama pentru îngrijire corporală, recomandate pentru menţinerea elasticităţii pielii şi hidratarea acesteia.

De ce apare „gusa de curcan”

Gatul este o zona vizibila, al carei aspect se modifica sensibil cu varsta, o buna parte din proces fiind conditionat genetic. De ce se „lasa” pielea gatului? Vinovatul principal este un muschi fin, numit platisma, ce se gaseste la nivelul regiunii cervicale. Cu timpul, fibrele sale se scurteaza, se pot fibroza si contracta; cum platisma nu este atasat de alti muschi sau ligamente, este deosebit de vulnerabil la efectele gravitatiei si imbatranirii.

Lipsa miscarii (ce determina atrofie musculara) si expunerea exagerata la soare (ce induce degradarea colagenului si elastinei din derm) agraveaza problema. Aspectul final este de piele care atarna sau de „gusa de curcan”.

Ritualul de seara: 9 greseli care afecteaza pielea

Ce este de facut?

Metoda care garanteaza schimbari radicale este liftingul chirurgical, care intinde muschiul, elimina excesul de piele si are efecte durabile. Insa, nu toti doresc sau au acces la chirurgia plastica. In acest caz, puteti ameliora situatia prin:

  • Hidratarea si aplicarea regulata a unui fotoprotector;
  • Gomajul bland la nivelul acestei zone (o data pe saptamana, in general);
  • Exercitiile fizice speciale pentru tonifierea musculaturii gatului;
  • Procedurile estetice minim invazive (tratament cu ultrasunete, radiofrecventa, terapia cu ace – microneedling, laser cu lumina fractionata).

secundara_antiaging_inainte de Mainile fine cu crema se tin

Mainile fine cu crema se tin

Mainile, mai exact fata lor dorsala, tradeaza cel mai usor varsta: la aceasta contribuie aspectul patat (cauzat de expunerea cronica la soare), tegumentul fin ca „foita de tigara”, venele si tendoanele proeminente (din cauza pierderii de volum subcutanat). Cum redam mainilor aspectul uniform, tonusul si frumusetea?

  • Incepeti prin a aplica zilnic o crema de protectie solara cu factor 50 (ideal creme special concepute pentru maini, care contin si ingrediente „anti-pete” sau acid hialuronic, pe langa filtrele de protectie solara). In plus, protejati-va atunci cand conditiile meteorologice o permit (manusi).
  • Hidratati zilnic mainile cu produse ce contin retinol, acid hialuronic, antioxidanti, factori de crestere. Daca nu va permiteti un produs scump, un simplu emolient poate fi de ajutor daca este aplicat regulat.
  • Injectarea de fillere tisulare poate face minuni, reducand sau eliminand aspectul de „vene proeminente”.
  • Petele maronii (numite „lentigo solar”) pot fi „sterse” cu ajutorul fototerapiei (lampi IPL sau lasere speciale).

De ce nu trebuie taiate cuticulele

Decolteul si expunerea necontrolata la soare

Acesta sufera enorm din cauza expunerii necontrolate la soare, dar intervin si aici factori genetici, gravitatia, degradarea colagenului si elastinei, cu trecerea timpului. Aspectul este de piele fina, patata, foarte ridata, in special inspre pliul intermamar. Ce ajuta?

  • Hidratarea zilnica, o crema de protectie solara sau hainele care acopera zona, esarfele lejere etc.).
  • Terapia cu ace sau microneedling: dermaroller, dermapen, estheticon etc. Principiul este crearea unor microtuneluri la nivelul pielii, prin care sunt ulterior absorbite substante de tipul acidului hialuronic, antioxidantilor, vitaminei C etc. Aceste microtraume mecanice au, in plus, rolul de a stimula sinteza de colagen, prin inducerea repararii tisulare.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.