Revista care te menține sănătos

Îngrijire

Ce spun unghiile despre sanatate

5 septembrie 2018
Share

Faptul ca aspectul unghiilor poate trada boli grave nu mai este de mult un secret. Si totusi, putine persoane se alarmeaza atunci cand vad ca acestea si-au schimbat culoarea, forma sau cand devin casante. Mai intai insa, este necesar sa recunoastem semnele care ne trimit la medic.

Culoarea galbena, asociata cu afectiunile pulmonare

Unghiile care prezinta benzi albe orizontale, separate de coloratia normala, dar care raman stationare pe masura ce unghia creste se intalnesc la pacientii cu hipoalbuminemie (scaderea albuminei din sange) si sindrom nefrotic. Pe de alta parte, unghiile care au culoare galbena sau sunt opace se asociaza cu afectiuni pulmonare sau cancer (cum ar fi limfomul Hodgkin), carcinom endometrial sau melanom malign.

Maro sau rosu, semn de endocardita infectioasa

De asemenea, pacientii care prezinta onicoliza (adica lama unghiala este separata de patul unghial, portiunea izolata fiind opaca) pot suferi de hipertiroidism. Onicoliza apare si in onicomicoze, psoriazis, posttraumatic sau dupa expuneri chimice. Striatiile subunghiale maro sau rosii, aparute de obicei posttraumatic, pot fi si semn de endocardita infectioasa. In plus, koilonichia sau unghiile cu aspect de lingura este provocata de anemia prin deficit de fier cu evolutie indelungata, de hemocromatoza, sindromul Raynaud sau poate fi mostenita. In acest caz, unghiile capata aspect curbat, subtire si se rup usor.

Crestele longitudinale tradeaza psoriazisul

Degetele care capata aspect de „bat de tobosar”, cunoscute medical sub denumirea de „degete hipocratice”, pot indica o boala cardiaca, o afectiune pulmonara sau chiar boli digestive, de exemplu colita ulcerativa sau ciroza hepatica. In ceea ce priveste pacientii cu psoriazis, la aproximativ 5% dintre ei exista doar modificari unghiale, cum sunt gropitele in lama unghiala, petele galben-maronii, santurile si crestele longitudinale. In cazurile mai grave, se poate ajunge la distrugerea unghiei.

Paronichia poate infecta intreg organismul

De asemenea, modificari ale unghiei pot aparea si la pacientii care sufera de boala numita lichen plan, respectiv subtierea lamei, santuri si creste longitudinale, hiperpigmentare si, rar, distrugerea permanenta a matricei unghiale, cu disparitia unghiei. Nu trebuie neglijate nici inflamatiile localizate in jurul bazei unghiei care, lasate netratate, pot afecta intregul deget. Este vorba, de exemplu, de paronichie (panaritiu), ce reprezinta infectia tesuturilor moi din jurul unghiei. Principalul simptom al acestei afectiuni este cresterea in volum a degetului. Netratata, boala poate duce la infectia intregului organism.

Orice modificare la nivelul unghiei necesita consult de specialitate

Indiferent de modificarile care apar la nivelul unghiei, este necesar ca persoana in cauza sa se prezinte de urgenta la medicul dermatolog. Fie ca este vorba de un semn al altei boli, fie ca este vorba de o afectiune in sine a unghiei, medicul va sti daca sa va indrume spre un alt specialist sau daca sa inceapa imediat tratamentul. Cu cat se stabileste mai repede diagnosticul corect, cu atat sansele de vindecare sunt mai mari.

Medicii specialisti subliniaza ca tratarea unghiei care isi schimba forma sau culoarea se face concomitent cu tinerea sub observatie a bolii care a dus la modificarea acesteia.

Text: Cristina Ionescu

Consultant: Gloria Suciu,

Medic primar dermatologie,

Spitalul Clinic „Colentina”, Bucuresti

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.