Revista care te menține sănătos

Medicină alternativă

Mezoterapia, tratament medical sau terapie de infrumusetare?

Dr. Georgiana Tache, medic primar recuperare medicală (Centrokinetic), cadru didactic universitar UMF „Carol Davila”, consilier nutriție metabolic balance (Nutriscence)
22 august 2017
Share

Termenul de mezoterapie vine de la grecescul „mesos”, care inseamna „mediu” sau „de mijloc” si „therapeia”, care inseamna terapie sau tratament medical. Mezoterapia este o metoda de tratament ce consta in injectari multiple ale unor substante medicamentoase, alopate si homeopate, extracte de plante si cocktail-uri de vitamine, la nivelul structurilor care trebuie tratate, al pielii si tesutului gras subcutanat, corespunzator acestor structuri.

Pielea sau tegumentul este alcatuit din trei straturi: epiderm, la suprafata, derm, in mijloc, si hipoderm, in profunzimea ei. Tehnica presupune injectarea intradermica, in doze foarte mici, in mai multe puncte din zona de tratat, a unor amestecuri (cocteiluri) de substante. Termenul si tehnicile de mezoterapie au fost utilizate pentru prima data de dr. M. Pistor, in Franta, in anul 1952. Ulterior, in 1987, mezoterapia este recunoscuta de Academia Nationala de Medicina din Franta si se infiinteaza Societati Nationale si Societatea Internationala de Mezoterapie.

Mezoterapia, folosita mai mult in medicina estetica
Indicatiile mezoterapiei sunt atat in sfera medicinei alopate (afectiuni musculare, osteoarticulare, vasculare), cat si in cea a medicinei estetice, in special. In ultimii 10-15 ani, utilizarea mezoterapiei in medicina estetica a inregistrat o dezvoltare exploziva, ca urmare a progreselor realizate in ceea ce priveste tehnicile si dispozitivele de mezoterapie. De exemplu, pistoletele de mezoterapie care permit injectarea rapida si controlata a substantelor, cu disconfort minim. Mezoterapia este inclusa si printre procedurile care alcatuiesc modalitatile terapeutice ale terapiei durerii.

Indicatii ale mezoterapiei in medicina
Mezoterapia se foloseste in lipoliza, cu scopul indepartarii depozitelor localizate de grasime, pentru indepartarea celulitei, in remodelarea corporala, in terapia excesului corporal sau ponderal, pentru revitalizarea, energizarea si reintinerirea tenului. De altfel, aceasta tehnica este benefica in terapia ridurilor, a pielii flasce, devitalizate, in cazul lipoamelor, alopeciei, a vergeturilor etc. Mezoterapia reduce durerile nevralgice, mialgice si articulare, precum cele din sciatica si poate fi folosita in nevralgie intercostala, nevralgie cervicala Arnold sau cervicobrahiala, in durerile din periartrita scapulphumerala (inflamatie a tesuturilor din vecinatatea articulatiei umarului), gonartroza, dupa intinderi musculare sau entorse.

Tehnica de executie
Substantele folosite pentru mezoterapie sunt alese si combinate de catre medicul specializat in acesata terapie, raportate la afectiunea pacientului, realizand o terapie individualizata. Substantele folosite sunt omologate pentru aceasta imtrebuintare. Injectarile se fac la nivelul ariei de tratat, la distante cuprinse intre 1-3 cm, cantitatea de substanta per injectie variind intre 0,1-0,5 ml. La o sedinta de mezoterapie se utilizeaza 10-20 ml de substanta (combinatia este decisa de medicul specialist). Se poate folosi si mai putina substanta, daca aria de tratat este mai redusa.

Contraindicatiile mezoterapiei
Mezoterapia nu este indicata femeilor insarcinate, celor care alapteaza, bolnavilor cu diabet zaharat insulinodependent, pacientilor cu istoric de accidente vasculare, tulburari de sangerare sau coagulabilitate, cei care sunt in tratament cu anticoagulante. De asemenea, nu este recomandata pacientilor diagnosticati cu cancer, celor cu afectiuni tromboembolizante, inclusiv boala varicoasa sau celor cu medicatie cardiovasculara.

Efectele secundare ale mezoterapiei
Metoda are riscuri minime deoarece presupune injectarea locala a unor cantitati mici de substante, pe o arie relativ redusa. Ca orice act medical, prezinta insa potentiale efecte secundare despre care pacientul trebuie sa fie avizat. Pot fi efecte locale, la locul de injectare, eritem sau roseata care, in general, dispare dupa cateva minute, fiind datorat reactiei organismului la factorul mecanic iritativ reprezentat de injectie. Un alt efect este senzatia de tensiune sau durere usoara in aria injectata, ce persista in primele 24 de ore de la injectare, reprezentand si momentul maxim de actiune al substantelor la acest nivel. Echimozele sau vanataile pot aparea, in functie de reactivitatea individuala la unele locuri de injectare. Ele dispar fara urma, in maximum 7 zile.

Reactiile adverse sistemice sunt cele alergice. Acestea sunt rare si pot fi prevenite prin anamneza pacientului inainte de inceperea terapiei. Sunt excluse de la mezoterapie persoanele cu alergii cunoscute la xilina si aspirina. Orice probleme alergice anterioare trebuie obligatoriu mentionate medicului terapeut, inaintea mezoterapiei.

Dr. Georgiana-Ozana Tache
Medic primar recuperare medicala,
Doctor in stiinte medicale,
Spital Clinic de Urgenta Floreasca
Medical Care-Centrul de Recuperare Medicala,
www.medicalcare.ro, 0723 626 289
Consultant stiintific: Dr. Adriana Diaconeasa,
Medic specialist dermato-venerolog, doctor in medicina
Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii
„Grigore Alexandrescu”, Bucuresti

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.