Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Manichiura la salon va poate pune sanatatea in pericol

24 ianuarie 2012
Share

Manichiura este cartea de vizita a oricarei femei, dar si un moment de rasfat. Manichiura ingrijita, unghiile frumos pictate in nuante naturale, masajul mainilor cu uleiuri hidratante reprezinta o adevarata incantare pentru trup si suflet. Aceasta procedura trebuie realizata insa cu ustensile sterilizate si trebuie sa respecte anumite norme de igiena impuse.

Atunci cand nu sunt respectate normele de igiena, in urma unei manichiuri efectuate la salonul de infrumusetare puteti contacta o serie de infectii, printre cele mai frecvente numarandu-se micozele, infectiile virale, infectiile bacteriene, iar daca se produce o sangerare, puteti contacta orice boala transmisibila, precum hepatita B, C sau chiar HIV.

Reguli de igiena

Exista saloane de infrumusetare care utilizeaza acelasi set de instrumente pentru toate clientele, instrumente care trebuie neaparat dezinfectate dupa fiecare persoana in parte. Se practica oare in mod corect acest lucru? Ati verificat daca, inainte ca manichiurista sa indeparteze cuticulele, a dezinfectat forfecuta si restul ustensilelor? Ar trebui sa va ganditi de doua ori si sa analizati foarte bine situatia. Normal este ca intr-un salon sa existe mai multe kituri cu ustensile care sa fie dezinfectate fie cu ajutorul solutiilor chimice, fie cu ajutorul aburilor.

Salonul trebuie sa fie curat, iar persoana care va ingrijeste manichiura trebuie sa se spele pe maini cu apa fierbinte si sapun antibacterian si sa utilizeze prosoape de hartie pentru a se usca. Utilizarea prosoapelor din materiale textile este interzisa. Agentii patogeni pot supravietui foarte mult timp pe instrumentele de manichiura, iar virusul hepatitei C este unul dintre cel mai greu de distrus.

Problemele apar de obicei in urma taierii cuticulelor, dar pentru a evita orice risc, puteti merge la salon cu propriile ustensile sau puteti ruga sa va fie impinse cuticulele si nu taiate, cu ajutorul instrumentelor de plastic.

Saloanele SPA licentiate sunt cele mai indicate pentru efectuarea manichiurii, si chiar daca preturile sunt putin mai ridicate, sanatatea este mult mai importanta. Daca nu sunteti sigure, puteti intreba despre metodele de sterilizare folosite, insa daca sunteti sceptice, mai bine renuntati. Orice schimbare a aspectului unghiei trage un semnal de alarma si poate trada o infectie precum onicomicoza.

Inainte de a va face o programare la un salon de infrumusetare, asigurati-va ca nu aveti rani deschise la degete, ca nu aveti micoze ale unghiilor, iar odata ajunse la salon, cautati sa vedeti daca licenta de functionare este expusa la vederea clientilor, daca manichiurista isi dezinfecteaza mainile, daca produsele utilizate sunt de calitate.

Manichiura la domiciliu

Daca nu aveti incredere in saloanele de specialitate, va puteti ingriji unghiile la domiciliu. Chiar si asa este nevoie de o atentie sporita si de utilizarea celor mai bune produse. Pentru a inmuia pielitele unghiilor, trebuie sa la tineti timp de cateva minute in apa calduta cu gel de dus sau sapun. Impingeti apoi cuticulele, iar daca observati pete albe pe unghii, s-ar putea sa aveti lipsa de calciu. De asemenea, nu trebuie sa folositi pile foarte aspre, iar atunci cand spalati vasele, unghiile trebuie protejate cu ajutorul manusilor. Unghiile galbene pot fi frecate cu zeama de lamaie si, la fel ca la salon, instrumentele trebuie dezinfectate cu alcool medicinal dupa fiecare utilizare!

Ruxandra Raica

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.