Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Unghiile incarnate – trateaza-le!

5 mai 2011
Share

Considerate deseori o problema care va trece de la sine, unghiile incarnate pot cauza un mare disconfort si dureri cumplite in timpul mersului daca nu sunt tratate corespunzator.

Unghia incarnata reprezinta o problema de sanatate des intalnita, cauzata in principal de cresterea partilor laterale ale unghiei in tesuturile din jurul ei, provocand, de cele mai multe ori, inflamatii, dureri greu de suportat si infectii microbiene.

Unghia incarnata este frecvent intalnita la nivelul unghiilor de la picioare, in special cele de la degetele mari, deoarece piciorul este cel care sufera tot felul de traume, pornind de la incaltamintea inadecvata pana la taierea incorecta a unghiei.

 

Factori care duc la aparitia unghiei incarnate

Cele mai comune cauze care duc la aparitia unghiilor incarnate, pe langa factorii genetici in care se mosteneste o hipercurbura a unghiilor, sunt:

  • Incaltamintea incomoda si prea stramta nu lasa piciorul sa respire;
  • Pedichiura agresiva (unghiile sunt taiate in mod gresit, astfel rotunjindu-se colturile) permite pielii din jur sa se suprapuna suprafetei unghiei;
  • Transpiratia in exces poate favoriza aparitia infectiilor;
  • Modificarile osoase schimba pozitia degetelor, respectiv a unghiilor, ale caror margini vor fi curbate catre interior.

 

Cum evolueaza?

In prima faza, pielea din jurul unghiei se inroseste si apare durerea, manifestata initial la atingere sau la mers. In a doua faza, unghia se infecteaza, iar pielea din marginile laterale se umfla peste marginea unghiei. Ultima faza presupune infectarea pielii, cu aparitia sangerarilor.

 

Netratata corespunzator, unghia incarnata duce la grave complicatii

Netratate la timp si corespunzator, infectiile unhiilor se pot extinde la nivelul tesuturilor subcutanate, acest lucru luand amploare in cazul persoanelor care sufera de diabet si probleme circulatorii. In acelasi timp, poate lua nastere o tumoreta cutanata benigna, cunoscuta si sub denumirea de granulom piogenic. Aceasta are aspectul unei leziuni suprainaltate, rosie-zmeurie, care sangereaza la cel mai mic contact, fiind separata total de pielea normala printr-un sant. In momentul in care se cronicizeaza, poate aparea fenomenul de hipertrofie de burelet lateral sau ingrosarea excesiva a pielii din jurul unghiei. Diagnosticul se stabileste printr-o vizita la medicul dermatolog.

 

Tratamentul chirurgical, singura solutie pentru unghiile incarnate

De cele mai multe ori, pacientii se prezinta la medicul dermatolog abia atunci cand situatia devine dificila si singura solutie de a scapa de neplacerile unghiei incarnate ramane metoda chirurgicala.Aceasta consta in indepartarea portiunilor de unghie crescuta in carne, dupa care se aplica o substanta acida (cu proprietati hemostatice si antiseptice) la radacina unghiei, cu scopul stoparii cresterii in carne a portiunii respective de unghie.

Interventia nu este dureroasa, deoarece se lucreaza sub anestezie locala la baza degetului, iar pacientul nu necesita internare, putandu-si relua activitatea zilnica. Avantajul acestei practici este ca nu necesita eliminarea integrala a unghiei, iar aspectul estetic nu sufera modificari majore. De asemenea, se mai poate practica o excizie chirurgicala la radacina unghiei, insa aceasta procedura este incomoda pentru pacient, fiind necesare puncte de sutura, precum si o perioada mai lunga de recuperare.

O metoda de preventie si tratament a unghiei incarnate consta in aplicarea unor sarmulite speciale pe unghia afectata, functionând dupa un principiu asemanator cu al aparatului dentar, fixand si corectand directia de crestere a unghiei. Aceasta metoda este recomandata in special persoanelor care sufera de diabet.

 

Sfaturi pentru a evita aparitia unghiei incarnate:

  • Taiati in mod corect unghiile de la picioare. Acestea se taie drept, lasand coltul liber deasupra pielii piciorului;
  • Purtati incaltaminte comoda, evitand umiditatea, mediu prielnic multiplicarii bacteriilor si infectiilor;
  • Faceti des bai caldute cu apa si bicarbonat (opreste inmultirea bacteriilor);
  • Pansati zona, daca deja a fost afectata, cu o solutie de apa oxigenata, iod sau dezinfectant.

 

 

Text: Paula Rotaru

Consultant: C.M.I. Dr. Hatami Afshin,

Medic specialist dermatologie-venerologie,

Telefon: 021/252.05.20 / 252.05.30,

Mobil: 0723 394 656

E-mail: [email protected]

www.drhatamiafshin.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.