Revista care te menține sănătos

Îngrijire

Vergeturile: de ce apar şi cum pot fi ameliorate?

Dr. Mariana Grigore, medic specialist dermatolog, asistent universitar, doctor în ştiinţe medicale, Clinica TopDerm, tel.: 0742.418.662
1 septembrie 2021
Share
Vergeturile: de ce apar şi cum pot fi ameliorate?

Vergeturile sau striae distensae sunt asemănătoare unor cicatrici şi afectează dermul, cu subţierea epidermului. Nu sunt considerate o boală, însă aspectul lor inestetic poate fi deranjant, mai ales că sunt foarte frecvente în special în rândul femeilor. Cele mai afectate sunt femeile însărcinate, adolescenţii şi persoanele supraponderale.

Vergeturile apar atunci când pielea este supusă unui stres mecanic de întindere continuă. De aceea, sunt asociate des cu sarcina, dar pot fi observate şi în cazul tinerilor după un puseu de creştere rapidă, la persoanele care iau în greutate, după intervenţii de augmentare la nivelul sânilor, sau la culturişti, pe umeri şi spate. În ciuda inovaţiilor terapeutice în dermatologie şi dermato-estetică, dispariţia completă a vergeturilor rămâne un obiectiv imposibil de atins. Un obiectiv realist este, însă, ameliorarea aspectului.

Factori de risc

Factorii de risc nu sunt cunoscuţi în totalitate. Vergeturile pot fi descrise plastic ca nişte „rupturi” în structura pielii, distensia cutanată rapidă determinând probabil alterarea fibrelor de colagen din derm şi cicatrizare ulterioară.

Factorii genetici joacă, se pare, un rol important. Un alt factor de risc cunoscut este tratamentul cu corticoizi, fie topic sau oral, corticoterapia îndelungată determinând apariţia vergeturilor. De asemenea, există date care indică faptul că fumătorii sunt mai predispuşi la apariţia vergeturilor faţă de nefumători.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena crema pentru prevenirea şi contracararea vergeturilor Rilastil Strech Marks. Aceasta acţionează asupra semnelor atrofice cauzate de pierderile de colagen şi elastină în adolescenţă, sarcină şi/sau cauzate de schimbările bruşte de greutate. Produsul este este potrivit pentru orice tip de piele şi are eficienţă dovedită împotriva vergeturilor roşii/violet dar şi în diminuarea vergeturilor albe.

Vergeturile roşii

Vergeturile pot fi roşii sau albe. În cazul primei categorii, obiectivul este reducerea roşeţii şi a iritaţiei locale, iar rezultatele pot fi promiţătoare, pentru că acesta este primul stadiu, fiind încă prezent un proces inflamator.

Aspectul lor poate fi îmbunătăţit prin folosirea pe termen lung a cremelor hidratante, a unor produse cu vitamina C şi/sau A sau a cremelor cu retinoizi. Este important de menţionat că retinoizii topici sunt interzişi în cazul gravidelor, fiind asociaţi cu riscul de apariţie a malformaţiilor la făt.

Remedii naturale contra celulitei si vergeturilor

Vergeturile albe

Cele albe sunt vergeturi mature, iar terapia presupune hidratarea şi stimularea sintezei de colagen şi elastină.

Există date care arată că laserele de tip pulse-dye ameliorează aspectul chiar şi în cazul vergeturilor albe. Alte variante existente includ gelurile cu slilicon, terapia cu ultraviolete, peelingul chimic, terapia cu radiofrecvenţă sau dermabraziunea superficială.

Totuşi, nu există studii medicale pe grupuri mari de pacienţi care să demonstreze indubitabil eficienţa acestor recomandări terapeutice.

Poti scapa de vergeturi dupa sarcina?

Putem preveni vergeturile?

Prevenţia vergeturilor se poate face în primul rând prin evitarea variaţiilor bruşte de greutate, în special în cazul adolescenţilor, dar şi prin utilizarea cu indicaţie strict medicală a tratamentelor corticoide. Sportul şi dieta sănătoasă previn aceste variaţii.

Masajul este recomandat atât preventiv, cât şi pentru ameliorarea aspectului vergeturilor. Există puţine date referitoare la eficienţa reală a diverselor creme în prevenţia lor, cele mai folosite fiind cele cu vitamina E, acid hialuronic şi extract de Centella asiatica.

Cel mai puternic efect preventiv în terapia locală rămâne cel oferit de emolierea simplă. Datele actuale arată că prevenţia vergeturilor în sarcină este aproape imposibilă, 90% dintre gravide fiind afectate.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.