Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Medicamente care pot afecta nuanta si textura parului

3 decembrie 2012
Share

Ati observat anumite schimbari in ceea ce priveste nuanta parului dumneavoastra si nu stiti ce se intampla? Ei bine, aceste schimbari ar putea aparea ca rezultat al medicatiei prescrise, potrivit cercetatorilor australieni.

Desi poate parea ciudat, unele medicamente impotriva durerii, acneei, depresiei ar putea avea anumite efecte asupra culorii parului, au descoperit expertii de la Universitatea din Melbourne, Australia. Exista medicamente care duc la caderea parului (precum cele utilizate in chimioterapie), dar si unele care fac parul mult mai fin si buclele definite.

Atunci cand medicamentele afecteaza parul, schimbarile sunt de obicei moderate, insa se opresc odata cu stoparea tratamentului. Daca apar astfel de modificari, este neaparat nevoie sa vorbiti cu medicul dumneavoastra astfel incat sa va schimbe dozajul sau medicamentul. Care sunt acele medicamente care pot produce astfel de schimbari la nivelul parului? Sa aflam impreuna.

Legatura dintre medicamente si culoarea parului

  • Medicamentele impotriva psoriazisului, o maladie a pielii, incetinesc regenerarea celulelor, lucru care se poate traduce prin schimbarea nuantei parului sau prin incretirea lui. Anumiti pacienti pot fi de-a dreptul incantati de astfel de schimbari, mai ales ca parul subtire poate deveni mai gros si mai putin casant.
  • Tratamentele locale impotriva acneei, cele care contin retinoizi (un derivat al vitaminei A), au un efect asupra keratinei, o proteina esentiala pentru par, caruia i se poate modifica textura, aspectul, culoarea si densitatea.

Medicamente care pot duce la caderea parului

  • Medicamentele impotriva epilepsiei sau a altor probleme, precum migrenele, ar putea duce la pierderea parului. Un studiu realizat pe un numar de 200 de pacienti din Iran a demonstrat ca 3% dintre cei carora li s-a administrat un medicament antiepileptic au pierdut o cantitate mare de par sau au constatat ca acesta a devenit buclat.
  • Anumite antidepresive duc la caderea parului dupa aproximativ un an de tratament, precizeaza cercetatorii australieni. La incetarea medicatiei insa, situatia se imbunatateste. Litiul, utilizat pentru tratarea tulburarilor bipolare, creste cu 12% sansa ca parul sa devina mai fin dupa aproximativ 6 luni de tratament.
  • Anumite pilule contraceptive ce contin progesteron ar putea declansa sau agrava caderea parului.
  • De asemenea, ibuprofenul utilizat pe termen lung ar putea duce la pierderea parului in cazul persoanelor in varsta, un efect secundar care este insa foarte rar.
  • Amintim aici si medicamentele pentru chimioterapie. Atunci cand acestea ucid celulele canceroase, pot prejudicia, totodata, si celulele sanatoase, incluzand celulele matrix (care regenereaza firele de par). Podoaba capilara cade de obicei la 2 saptamani dupa inceperea chimioterapiei si progreseaza foarte rapid, potrivit Societatii Americane de Cancer. Caderea parului este cu atat mai grava, cu cat pacientului i se administreaza o anumita combinatie de medicamente.

Asadar, daca prezentati astfel de probleme, nu este nevoie sa va impacientati, ci doar sa apelati la un medic specialist. Astfel de schimbari pot fi des observate, ca rezultat al medicamentelor pe care le utilizati.

Ruxandra Raica

Sursa: www.topsante.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.