Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Eruptia cutanata: manifestari si cauze

7 aprilie 2023
Share
Eruptia cutanata: manifestari si cauze

Eruptia cutanata reprezinta o inflamatie a pielii determinata de o serie de afectiuni cu grade diferite de gravitate. Eruptiile cutanate pot aparea indiferent de varsta si pot fi localizate oriunde pe corp, pe suprafete mai extinse sau mai reduse. De obicei, eruptiile cutanate nu ridica probleme speciale, insa, daca persista mai mult de cateva zile, este necesar sa va adresati medicului dermatolog. Sa descoperim in continuare cauzele aparitiei eruptiilor cutanate si cum se manifesta acestea.

Afectiuni care cauzeaza eruptii cutanate

Eruptia cutanata insoteste anumite afectiuni dermatologice, printre care amintim:

  • Dermatitele de contact: multe dintre eruptii sunt cauzate de dermatitele de contact, ce se dezvolta atunci cand un alergen sau o alta substanta iritanta vine in contact cu pielea. Acest tip de eruptie cutanata este uscata si se extinde pe suprafete mari, cauzand adesea mancarimi severe. In functie de gravitate, eruptia cutanata cauzata de dermatita de contact poate produce dureri destul de mari. Evitarea agentilor iritanti este cea mai buna solutie pe care o poate adopta o persoana pentru a nu se mai confrunta cu aceasta problema.
  • Intertrigo: dermatita intertrigo este un tip de eruptie cutanata care apare in regiuni ale corpului care pastreaza umezeala, precum pliurile din regiunea abdominala, spatele genunchilor, sub sani si intre degetele de la picioare. Eruptia este adesea dureroasa si, in cazurile grave, pot aparea sangerari sau infectii secundare. Zona afectata trebuie sa ramana uscata si curata. Imbracati haine largi si folositi pudre sau unguente care absorb umezeala si reduc impactul frecarii. In cazul in care va confruntati si cu infectii secundare, adresati-va medicului care va prescrie un antibiotic.
  • Dermatita atopica: aceasta afectiune cutanata da nastere unei eruptii rosii, care provoaca mancarimi si care se dezvolta pe fata, gat, trunchi si membre. Cea mai buna modalitate de a scapa de eruptie este utilizarea sapunurilor, detergentilor, cremelor si lotiunilor adaptate pielii sensibile. Exista, de asemenea, unguente care pot ameliora simptomele si pot reduce frecventa puseelor.
  • Pitiriazisul rozat: eruptia cutanata cauzata de pitiriazis se prezinta sub forma unui bradut, motiv pentru care se mai numeste popular si „eruptia pomului de Craciun”. Are un aspect solzos si provoaca mancarimi. Adesea, acest tip de eruptie cutanata isi face aparitia pe spate, piept sau abdomen, apoi avanseaza catre membre. Din fericire, nu reprezinta o problema cronica si raspunde pozitiv la tratamentul medicamentos. Totodata, exista o gama variata de lotiuni care reduc considerabil mancarimile.
  • Lichenul plan: eruptia cutanata provocata de lichenul plan apare pe interiorul antebratului, pe incheietura mainii, pe glezna, in partea de jos a spatelui, pe gat si pe gambe. Ea se prezinta sub forma de vezicule purpurii care provoaca mancarimi. De obicei, medicii nu prescriu tratamente pentru acest tip de eruptie decat daca provoaca mancarimi acute sau dureri. In general, dispare de la sine dupa cateva luni.
  • Psoriazis: eruptia cutanata cauzata de aceasta afectiune dermatologica se prezinta sub forma de pete rugoase si solzoase, adesea inflamate, care provoaca mancarimi. Aceste pete pot avea culoare argintie si pot fi dureroase. Pentru a reduce severitatea simptomelor, se utilizeaza in general medicamente topice.
  • Acneea rozacee: rozaceea recurenta provoaca o roseata neregulata de-a lungul fetei. De regula, apar mici vezicule rosii purulente asemanatoare cosurilor. Nu exista tratament impotriva eruptiei rozacee, dar cremele pot reduce gravitatea simptomelor.
  • Zona Zoster: herpesul Zoster este o consecinta a varicelei. Cand virusul varicelei se reactiveaza la maturitate, rezultatul este Zona Zoster. Inaintea aparitiei acestei afectiuni, pacientul simte o durere pulsatila, furnicaturi si mancarimi. La putin timp, apar vezicule mici, iar pielea din jurul acestora este rosie si iritata. Antiviralele pot diminua durerea, dar problemele se rezolva de obicei de la sine, fara tratament, dupa cateva saptamani.

Alte cauze ale eruptiilor cutanate

  • Eruptia cutanata: manifestari si cauzeUnele medicamente: eruptia cutanata poate avea origine medicamentoasa, fiind un efect secundar al medicamentelor sau rezultatul unei alergii la excipientii acestora. Printre medicamentele care dau aceste reactii se numara antiinflamatoarele nesteroidiene, dar si cele care contin substante active, precum: acetaminofen, morfina, hidroxiclorochina, acid acetilsalicilic. Oprirea administrarii respectivului medicament este suficienta pentru disparitia eruptiei.
  • Transpiratia: atunci cand transpiram, iar transpiratia ramane mult timp pe piele, ne putem confrunta cu un tip de eruptie cutanata numita si eruptie miliara. Specifice acestui tip de alergie sunt veziculele mici si rosii care provoaca mancarimi. Pentru a preveni eruptia cutanata miliara, pastrati curate si uscate zonele care transpira cel mai des si imbracati haine largi de bumbac care absorb eficient transpiratia.

Oana Anghel

Sursa: fr.wikihow.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.