Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale pielii

Cele mai cunoscute cauze pentru urticarie

Alida Enache; Surse: ncbi.nlm.nih.gov, msdmanuals.com, webmd.com, mayoclinic.org
29 mai 2023
Share
Cele mai cunoscute cauze pentru urticarie

Urticaria este o afecțiune cutanată, care se manifestă prin apariția bruscă a unor papule roșiatice pe piele. De cele mai multe ori, erupția poate fi însoțită de multe alte simptome neplăcute, printre care și mâncărimile, eritemul și, în cazuri grave, inflamarea unor părți specifice ale corpului.

Această boală afectează atât copiii, cât și adulții și se manifestă diferit de la o persoană la alta. Deseori, nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Ea poate trece de la sine, la doar câteva ore după ce au apărut umflăturile roșiatice pe piele. Există, totuși, și situații în care afecțiunea poate persista mai mult de șase săptămâni.

Este important ca orice persoană care se confruntă cu o astfel de problemă de sănătate să ceară sfatul medicului. Uneori, afecțiunea poate fi o manifestare a unor boli autoimune și tocmai de aceea sunt necesare investigații suplimentare. Tratamentul se prescrie în funcție de cauza subiacentă a urticariei.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele RILASTIL XEROLACT, recomandate ca adjuvant în toate cazurile de psoriazis, ichtioza, eczemă cronică şi în cazurile de piele uscată cauzată de diabet.

Ce este urticaria?

Urticaria este o afecțiune cutanată caracterizată prin apariția unor pete roșii sau umflături pe piele, ca răspuns a unei reacții alergice a organismului. Adesea, aceste papule au vârful albicios. Ele pot apărea în orice parte a corpului. În general, sunt însoțite de mâncărime sau de o senzație puternică de arsură.

De cele mai multe ori, această boală nu reprezintă o problemă gravă de sănătate. Erupția cutanată poate dispărea în doar câteva ore urmând ca, mai apoi, să reapară într-o altă zonă a corpului. Forma cea mai frecvent întâlnită de urticarie durează aproximativ 24 de ore. În unele cazuri, totuși, simptomele de urticarie pot dispărea după mai mult de șase săptămâni.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele RILASTIL Daily Care. Sunt recomandate pentru curăţarea profundă, îndepărtarea machiajului, reajustarea şi calmarea pielii feţei. 

urticarie, urticaria, histamina,

Cum se manifestă urticaria?

Afecțiunea apare ca rezultat al eliberării histaminei în fluxul sangvin. Histamina este produsă de celulele numite mastocite, care sunt prezente în țesutul conjunctiv al pielii.

Când mastocitele sunt activate de către un alergen, sunt eliberate histamina și alte substanțe toxice. Astfel, vasele de sânge încep să se dilate și crește permeabilitatea acestora. Asta permite fluidelor să se scurgă în țesutul cutanat, determinând apariția umflăturilor și înroșirea zonei afectate.

Țesuturile afectate sunt cele superficiale, adică dermul sau hipodermul. Erupția cutanată poate lua forma unor pete mari de culoare roșiatică sau a unor bășici de mici dimensiuni. Apariția acestor leziuni este însoțită și de alte simptome, precum:

  • prurit;
  • usturime;
  • înțepături;
  • senzație de arsură;
  • eritem (pielea înroșită își pierde din culoare la apăsare, ca urmare a dilatării vaselor sangvine cutanate).

De asemenea, în unele cazuri, afecțiunea poate provoca umflarea diferitelor părți ale corpului, cum ar fi mâinile, fața sau picioarele. Acest proces se numește angioedem. Poate provoca următoarele reacții  anafilactice:

  • amețeală;
  • senzație de slăbiciune;
  • tumefacția feței, a limbii, a laringelui;
  • respirație dificilă;
  • deglutiție dificilă;
  • ritm cardiac neregulat;
  • pierderea cunoștinței;
  • scăderea tensiunii arteriale;
  • senzație de constricție toracică sau laringiană.

Tipuri de urticarie

Există mai multe tipuri de urticarie. Ele pot fi clasificate în funcție de durata simptomelor și de cauza subiacentă:

Urticarie acută: Este cea mai frecventă formă de urticarie și se caracterizează prin apariția bruscă a erupției cutanate și a senzației puternice de mâncărime. Aceasta poate dura mai puțin de 6 săptămâni și, de obicei, este cauzată de alergii alimentare, medicamente, înțepături de insecte sau infecții.

Urticarie cronică: Este o formă care persistă timp de 6 săptămâni sau mai mult. Este mai rară decât cea acută. Cauza declanșării acestei afecțiuni nu este întotdeauna clară, dar poate fi asociată cu reacții autoimune.

Urticarie fizică: Această formă de urticarie este declanșată de factori fizici, cum ar fi frigul, căldura, presiunea, expunerea la soare sau fricțiune. Poate persista timp de câteva ore pe zona afectată.

urticarie, urticaria, histamina,

Urticarie dermografică: Acest tip apare ca răspuns la zgârierea sau frecarea pielii. Mai este cunoscut și sub numele de „scriere pe piele”. Leziunile pot apărea în zonele pielii care au fost supuse presiunii sau iritației mecanice.

Urticarie colinergică: Este o formă care poate apărea ca răspuns la creșterea temperaturii corpului sau a transpirației excesive. Leziunile cutanate reprezintă o urmare a creșterii temperaturii corporale și dispar, în general, în decurs de o oră.

De menționat este și faptul că mai există alte subtipuri mai rare și mai specifice de urticarie, precum urticaria vasculitică, urticaria la rece sau urticaria asociată cu boli sistemice.

Cauzele urticariei

Această afecțiune cutanată poate fi declanșată de o varietate de cauze. Ele includ:

Bolile autoimune

Boala celiacă, artrita reumatoidă, sindromul Sjögren, lupus eritematos sistemic și diabetul de tip 1 sunt doar câteva dintre bolile autoimune care pot provoca apariția urticariei.

Stresul sau anxietatea

La unele persoane, stresul, anxietatea și alte reacții emoționale puternice pot provoca sau agrava urticaria. Pe parcursul timpului, specialiștii în domeniu au descoperit faptul că există o legătură tangibilă între creier și piele. Astfel că stresul fiziologic este legat de mai multe boli de piele, precum acneea și erupțiile cutanate.

urticarie, urticaria, histamina,

Reacțiile alergice

Această afecțiune mai poate fi cauzată de alergii la anumite alimente, cum ar fi fructele de mare, ouăle, alunele, laptele sau altele. De asemenea, anumite medicamente precum penicilina, sulfamidele, ibuprofenul, aspirina pot declanșa reacții alergice și, ulterior, urticarie.

Acest lucru este valabil și în cazul cosmeticelor sau aditivilor alimentari. Acidul salicilic, benzoații, persulfatul de amoniu sunt substanțe responsabile pentru foarte multe cazuri de boli ale pielii.

Infecțiile

Infecțiile bacteriene, virale sau fungice pot determina sistemul imunitar să elibereze histamină și alte substanțe toxice inflamatorii. Acest proces provoacă mâncărime și apariția leziunilor cutanate. Deseori, infecțiile dentare sau infecțiile tractului respirator sunt responsabile pentru urticarie.

Presiunea sau frecarea

Afecțiunea poate apărea și atunci când pielea este supusă la o presiune prea mare sau dacă este frecată prea puternic.

Mușcăturile și înțepăturile de insecte

Albinele, furnicile, țânțarii, păianjenii, viespile, ploșnițele și muștele sunt doar câteva dintre insectele care pot provoca urticarie prin înțepăturile lor. Chiar și soluțiile sau serurile care se folosesc pentru a trata pielea după o astfel de mușcătură contribuie la apariția bolii.

Anumiți factori fizici externi

Următorii factori fizici externi pot provoca urticarie:

  • temperaturile ridicate;
  • frigul;
  • expunerea îndelungată la radiațiile solare;
  • transpirația excesivă din timpul antrenamentului sau în timpul episoadelor de febră.
#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.