Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale pielii

Alunițe roșii: de ce apar și cât de periculoase sunt

Alida Enache; Surse: mountsinai.org, healthline.com, medicalnewstoday.com, my.clevelandclinic.org
26 mai 2023
Share
Alunițe roșii: de ce apar și cât de periculoase sunt

Apariția unor noi alunițe pe piele poate fi o sursă de îngrijorare pentru mulți oameni. Ele se pot dezvolta în diferite zone ale corpului și pot varia în dimensiune, aspect și culoare. Există atât alunițe negre, care sunt formate din melanocite, cât și alunițe roșii, care mai sunt numite angioame senile.

Angioamele senile seamănă cu niște puncte roșii și pot apărea pe picioare, umeri, brațe și trunchi. În general, nu depășesc 4 milimetri în dimensiune. Ele au culoarea roșie tocmai pentru că colectează în interiorul lor vase de sânge.

Nu vă speriați în cazul în care v-au apărut alunițe roșii pe piele! Ele nu sunt deloc periculoase și, în cele mai multe cazuri, rămân benigne. Este important, totuși, să le monitorizați cu mare atenție. Dacă încep să sângereze sau dacă au tendința de a-și schimba aspectul, mergeți imediat la un control medical pentru a le verifica.

În general, astfel de alunițe nu necesită un tratament. Electrocauterizarea, crioterapia sau excizia chirurgicală se iau în considerare doar în cazul în care cauzează disconfort sau sunt localizate în zone vizibile sau predispuse la traumatisme.

Rareori, apariția acestor alunițe poate fi asociată cu afecțiuni subiacente, cum ar fi sindromul von Hippel-Lindau sau alte tulburări vasculare.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele Rilastil Sun System, gama completă pentru protejarea tenului şi a pielii corpului de acţiunea nocivă a razelor solare, atât UVA, cât şi UVB.

Ce sunt alunițele roșii

Alunițele roșii sunt cunoscute și sub denumirile de angioame cherry sau angioame senile. Ele apar pe piele, în orice zonă a corpului, sub forma unor leziuni în formă de dom, de culoare roșu-violacee. Inițial, debutează ca niște leziuni de mici dimensiuni. Treptat, pot crește până la 4,5 milimetri, însă există și cazuri în care devin mai mari de atât.

Angioamele cherry sunt, de fapt, un tip de telangiectazii papulare. Asta înseamnă că apar pe piele în momentul în care vasele de sânge de tip terminal din dermul papilar se dilată.

Alunițe roșii – cauze

Există mai multe cauze posibile ale apariției alunițelor roșii pe piele. Acestea pot varia de la factori genetici până la expunerea la anumiți stimuli externi:

Predispoziție genetică

Unele persoane pot avea o predispoziție genetică pentru dezvoltarea unor astfel de alunițe. Dacă aveți în familia dumneavoastră persoane care prezintă astfel de alunițe pe piele, este posibil să vă confruntați, la un moment dat, cu această condiție.

alunițe roșii, alunițe, angioame cherry, angioame senile, angioame,

Expunerea la soare

Razele ultraviolete (UV) ale soarelui pot afecta pielea și pot determina apariția alunițelor roșii. Persoanele care petrec mult timp expuse la soare, în special fără a folosi protecție solară adecvată, sunt mai susceptibile la apariția acestor leziuni.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rilastil Sun System Loţiune catifelată cu SPF 50+. Loţiunea emolientă uşor de aplicat, cu spectru larg de protecţie UVA – UVB şi proprietăţi antioxidante, previne apariţia arsurilor solare, a petelor şi iritaţiilor pielii.

Schimbări hormonale

Chiar și schimbările hormonale pot influența apariția alunițelor roșii. De exemplu, femeile se pot confrunta cu această condiție în timpul sarcinii, atunci când nivelul de prolactină este crescut. Ulterior, după naștere, leziunile dispar sau se vor reduce.

Reacții alergice sau inflamatorii

Unele alunițe roșii pot fi rezultatul unei reacții alergice sau inflamatorii la anumite substanțe, cum ar fi produsele cosmetice sau medicamentele. Aceste reacții pot determina dilatarea vaselor de sânge, motiv pentru care apar și alunițele roșii pe piele.

Înaintarea în vârstă

Alunitele roșii încep să apară, în general, în jurul vârstei de 30 de ani. Apoi, pe parcursul timpului, încep să crească. Aproximativ 75% dintre seniorii trecuți de 75 de ani prezintă astfel de leziuni pe corpul lor.

Expunerea la poluarea chimică

Bromul este o substanță chimică care poate provoca dezvoltarea unor astfel de leziuni pe piele. Persoanele care petrec un timp îndelungat într-un mediu cu brom trebuie să ceară sfatul medicului pentru a evita eventualele reacții neplăcute la această substanță.

Alunițe roșii – simptome

De cele mai multe ori, alunițele roșii sunt asimptomatice și apariția lor nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Sensibilitatea la atingere, sângerarea, mâncărimile și disconfortul apar doar în urma traumatismelor minore sau a frecării constante a zonei afectate.

Este important să rețineți că, în multe cazuri, alunițele roșii pot fi pur și simplu o caracteristică benignă a pielii și nu necesită tratament sau îngrijire medicală.

Cu toate acestea, dacă observați modificări semnificative în aspectul lor, cum ar fi creșteri rapide în dimensiune sau simptome neobișnuite, este important să consultați un dermatolog. El vă va evalua și vă va pune un diagnostic adecvat.

Rareori, apariția alunițelor roșii poate fi o manifestare a anumitor boli grave: diabet zaharat, boala grefă-contra-gazdă, bolile limfoproliferative și infecția cu virus herpetic uman.

alunițe roșii, alunițe, angioame cherry, angioame senile, angioame,

Alunițe roșii – diagnostic

De cele mai multe ori, diagnosticul alunițelor roșii este clinic. Aspectul lor este unul specific.

În unele cazuri, dacă este necesară eliminarea lor, medicul poate recomanda o tomografie în coerență optică. Ea ajută la evaluarea extensiei și a profunzimii leziunii.

De asemenea, pentru a evalua aspectul alunițelor, dermatologul apelează la dermatoscopie. Astfel, cu ajutorul unui instrument care amplifică leziunea, se pot observa detaliile vasculare la scară mărită.

Uneori, pacientul poate confunda alunițele roșii cu cuperoza sau o alergie și tocmai de aceea este necesară intervenția medicului.

Cum se tratează alunițele roșii

Având în vedere că leziunile sunt asimptomatice și rămân benigne, nu este recomandat să se apeleze la un tratament pentru îndepărtarea lor. Totuși, în cazul în care acestea sângerează, devin dureroase sau deranjante din punct de vedere estetic, pot fi luate în considerare următoarele opțiuni de tratament:

  • Monitorizarea: În unele cazuri, se poate recomanda doar monitorizarea alunițelor roșii fără a interveni în mod activ. Aceasta este o opțiune potrivită doar dacă leziunile sunt benigne și nu prezintă riscuri pentru sănătate.
  • Excizia chirurgicală: Dacă leziunile cutanate sunt mari, dureroase, cauzează disconfort sau sunt situate în zone expuse și predispuse la traumatisme, poate fi luată în considerare excizia chirurgicală. Aceste procedeu durează între 30 și 60 de minute și se face cu anestezie locală.
  • Criochirurgia: Această procedură implică utilizarea azotului lichid pentru a distruge alunițele roșii. Practic, are loc înghețarea și distrugerea țesutului aluniței, urmând ca aceasta să se desprindă de piele.
  • Electrocauterizarea: Electrocauterizarea implică utilizarea curentului electric pentru a distruge și a îndepărta leziunile. Această procedură se recomandă doar în cazurile în care excizia chirurgicală nu este fezabilă.
  • Chirurgia cu laser: Această procedură poate fi o opțiune eficientă și precisă pentru tratarea alunițelor roșii. Laserul folosește lumină concentrată, puternică pentru a distruge sau a reduce dimensiunea alunițelor roșii.
alunițe roșii, alunițe, angioame cherry, angioame senile, angioame,

Cum se previne apariția alunițelor roșii?

Prevenirea apariției de alunițe roșii poate fi dificilă, mai ales pentru că nu se cunoaște motivul exact al dezvoltării lor pe suprafața pielii. Cu toate acestea, următoarele măsuri preventive pot ajuta la minimizarea riscului de apariție a unor astfel de leziuni:

  • Protejați-vă de soare și de razele UV: Expunerea excesivă la soare poate contribui la dezvoltarea alunițelor roșii. Utilizați întotdeauna cremă de protecție solară cu un factor de protecție adecvat. Nu uitați să purtați ochelari de soare și pălărie atunci când este cazul.
  • Mențineți o igienă corespunzătoare: O igienă riguroasă poate ajuta la prevenirea infecțiilor sau a altor afecțiuni care pot contribui la apariția unor astfel de leziuni. Asigurați-vă că vă curățați corect și în mod regulat pielea. Folosiți doar produse de îngrijire potrivite pentru tipul dumneavoastră de piele. De asemenea, este foarte important să nu vă expuneți mediilor poluate chimic.
  • Consultați un dermatolog: Dacă aveți antecedente familiale de alunițe roșii sau vă îngrijorează modificările pielii, este recomandat să consultați un dermatolog pentru evaluare și sfaturi personalizate. Controlul dermatologic trebuie făcut măcar o dată pe an pentru a vă asigura că nu riscați să dezvoltați boli de piele.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.