Afecțiuni ale pielii

Ciuperca unghiei. De ce apare? Cum o tratăm

Ecaterina Lupaşcu; Surse: aad.org, nhs.uk, cdc.gov
3 iunie 2024
Share
Ciuperca unghiei. De ce apare? Cum o tratăm

O unghie îngroșată, denivelată sau ondulată, casantă și desprinsă de pielea de dedesubt, care capătă în timp o culoare galbenă, maronie sau albicioasă, este un semn clar al unei infecții fungice. Afecțiunea este cunoscută ca ciuperca unghiei și, de obicei, este mai mult o problemă cosmetică decât una de sănătate gravă. Totuși, tratamentul pentru ciuperca unghiei poate fi destul de dificil și de lungă durată.

Ce este ciuperca unghiei

Ciuperca unghiei (sau micoza unghiei), cunoscută și sub denumirea de onicomicoză, este o infecție fungică ce afectează unghiile de la mâini sau de la picioare. Infecția este produsă de diferite tipuri de fungi, cum ar fi dermatofiți (fungi care se hrănesc cu cheratină, o proteină prezentă în piele, păr și unghii), drojdii (de exemplu, Candida) și mucegaiuri non-dermatofite.

Ciuperca unghiei nu este considerată o problemă de sănătate gravă, însă poate provoca disconfort și poate afecta aspectul unghiilor. În plus, infecția poate fi persistentă și dificil de tratat, necesitând adesea un tratament de lungă durată și uneori intervenții repetate.

Infecțiile fungice ale unghiilor sunt relativ comune și pot afecta persoane de toate vârstele, deși sunt mai frecvente la adulți și seniori. Factorii care contribuie la dezvoltarea ciupercii unghiei includ igiena precară, expunerea frecventă la medii umede și calde, ori anumite condiții medicale preexistente care pot slăbi sistemul imunitar.

Netratată la timp, ciuperca unghiei poate duce la complicații mai grave, cum ar fi durerea, deformarea permanentă a unghiei și răspândirea infecției la alte unghii sau zone ale pielii.

Ocazional, o infecție bacteriană poate apărea peste o infecție fungică a unghiilor și poate provoca boli grave. Acest lucru este mai frecvent la persoanele cu diabet sau alte afecțiuni care slăbesc apărarea organismului împotriva infecțiilor.

ciuperca unghiei, ciuperca unghiei tratament, infectii fungice, fungi, unghii, tratament,

Cum vă puteți infecta cu ciuperca unghiei

Infecțiile fungice ale unghiilor, cunoscute și sub denumirea de ciuperca unghiei, sunt cauzate de tipuri diferite de ciuperci. Crăpăturile mici ale unghiei sau ale pielii din jur pot permite acestor germeni să intre în unghie și să provoace o infecție.

De exemplu, puteți contracta ciuperca unghiei atunci când mergeţi desculț în locuri publice umede, cum ar fi piscine, vestiare și dușuri comune. De asemenea, purtarea încălțămintei strâmte sau a celei din materiale care nu permit aerisirea adecvată poate crea un mediu umed și cald, favorabil dezvoltării fungilor. Menținerea picioarelor umede sau nespălate pentru perioade lungi poate favoriza, de asemenea, apariția ciupercii unghiei.

Orice leziune poate fi o poartă de intrare pentru fungi, inclusiv o leziune minoră, la nivelul unghiei sau al pielii din jurul acesteia. Ciuperca unghiei este contagioasă, așa că o puteți lua împrumutând sau folosind în comun cu o persoană infectată obiecte personale precum unghiere, prosoape sau încălțăminte.

Persoanele cu ciuperca unghiei de la picioare au adesea și o infecție fungică a pielii piciorului, în special între degetele de la picioare, cunoscută sub denumirile de picior de atlet, pecingine pe picior sau tinea pedis.

Ciuperca unghiei – cele mai frecvente cauze

Așadar, cele mai frecvente cauze ale dezvoltării ciupercii unghiei sunt:

  • mediu umed și cald;
  • încălțăminte neadecvată;
  • igienă personală precară;
  • leziuni ale unghiei sau pielii din jur;
  • sistem imunitar slăbit;
  • utilizarea în comun a obiectelor personale.

Ciuperca unghiei – tratament

Ciuperca unghiei nu dispare de la sine și este dificil de vindecat. Tratamentul cel mai des utilizat constă în aplicarea de medicamente antifungice direct pe unghia afectată și/sau administrarea de pastile antifungice pe cale orală. În cazuri severe, poate fi necesară îndepărtarea completă a unghiei, chirurgical sau nechirurgical. Procesul de vindecare poate dura de la câteva luni până la un an.

Ciuperca unghiei este deseori asociată cu infecțiile fungice ale pielii. Dacă nu este tratată, infecția se poate răspândi de la o unghie la alta sau la alte zone ale pielii. Chiar și după tratament, ciuperca unghiei poate reveni, în special la persoanele care au afecțiuni precum diabetul.

ciuperca unghiei, ciuperca unghiei tratament, infectii fungice, fungi, unghii, tratament,

Ciuperca unghiei – tratament prescris de farmacist

Dacă aveți o infecție ușoară, un farmacist vă poate recomanda tratamente topice, simplu de aplicat, direct pe unghia afectată. Aceste produse sunt eficiente în gestionarea infecțiilor fungice minore.

Tratamentele topice constă în:

  • lacuri de unghii antifungice;
  • creme și unguente antifungice.

Acestea se aplică direct pe unghia afectată și pe zona din jur zilnic sau de câteva ori într-o săptămână. Unghia trebuie curățată periodic pentru a elimina straturile acumulate.

Unghiile cresc de obicei în patru până la șase luni, cele de la picioare durează mai mult, de la 12 până la 18 luni. Așa că înarmați-vă cu răbdare, durează până veți vedea primele rezultate.

Ciuperca unghiei – forme complexe cu tratament prescris de medic

Medicul de familie sau dermatolog vă poate prescrie comprimate antifungice pentru a trata ciuperca unghiei. Însă, înainte de a prescrie rețeta, medicul ar trebui să ia o probă de unghie și să facă un test pentru a determina tipul de infecție. De asemenea, poate solicita un test de sânge înainte de a începe tratamentul și în timpul acestuia, pentru a verifica dacă ficatul dumneavoastră funcționează corect.

Tratamentul cu medicamente antifungice orale durează câteva săptămâni și se administrează fie zilnic, fie în cicluri (de exemplu, o săptămână de tratament urmată de trei săptămâni pauză) pentru a permite creșterea unei unghii noi și sănătoase. Poate dura câteva luni până când începeți să observați o îmbunătățire. Infecția este considerată vindecată doar atunci când vedeți unghii sănătoase crescând din nou la bază.

Medicamentele antifungice au o rată de vindecare mai mare decât tratamentul aplicat pe unghie. Atenție, însă! Tratamentul pe cale orală poate avea reacții adverse precum:

De aceea, este posibil să nu puteți urma tratamentul cu comprimate antifungice dacă aveți anumite afecțiuni, cum ar fi boli hepatice sau renale. În plus, de regulă, aceste medicamente nu sunt prescrise persoanelor sub 18 ani și femeilor însărcinate sau care alăptează.

Ciuperca unghiei, cazuri care necesită îndepărtarea unghiei

Conform studiilor, s-a constatat că tratamentul combinat, care implică administrarea de medicamente antifungice împreună cu aplicarea tratamentului topic (pe unghii), poate fi mai eficient decât utilizarea unui singur tratament în monoterapie.

Și totuși, sunt cazuri severe de ciuperca unghiei, în care tratamentele topice și/sau orale nu sunt eficiente. În astfel de cazuri, este necesară îndepărtarea unghiei. Aceasta poate fi realizată:

  • nechirurgical (se aplică o substanță chimică pe unghie);
  • chirurgical.

Cu oricare dintre aceste proceduri, unghia poate crește înapoi.

Îndepărtarea completă este necesară în special atunci când infecția cauzează durere, deformare permanentă a unghiei sau nu răspunde la alte forme de tratament.

Tratamentul pentru ciuperca unghiei – concluzii

Ciuperca unghiei chiar și complet vindecată poate reapărea oricând. Mai mult, prima problemă care deranjează, adică cea legată de estetică, e greu de rezolvat. Chiar și după vindecarea completă, este posibil ca unghia să nu îşi recapete aspectul iniţial.

În concluzie, deși există numeroase opțiuni de tratament, niciuna nu este considerată ideală. Medicamentul aplicat direct pe unghii prezintă o rată scăzută de vindecare, în timp ce tratamentul cu antifungice administrate oral poate genera reacții adverse. Îndepărtarea unghiilor implică necesitatea unei îngrijiri adecvate a rănilor.

În vederea îmbunătățirii tratamentului, cercetătorii încearcă modalități noi și mai eficiente de a trata ciuperca unghiilor. Un tratament în curs de testare și care pare promițător este utilizarea laserelor și a tratamentelor cu lumină pentru a combate ciuperca unghiei. Cu toate acestea, este necesară efectuarea unor studii suplimentare pentru a determina dacă această metodă poate oferi un tratament sigur și eficient pentru majoritatea pacienților.

ciuperca unghiei, ciuperca unghiei tratament, infectii fungice, fungi, unghii, tratament,

Ciuperca unghiei – cum o puteți preveni

Pentru a preveni infecțiile fungice ale unghiilor, există câteva lucruri simple pe care le puteți face:

  • Tăiați-vă unghiile scurt.
  • Mențineți-vă picioarele curate și uscate.
  • Purtați șosete curate în fiecare zi.
  • Folosiți șlapi în dușul de la sală sau de la piscină.
  • Alegeți pantofi care se potrivesc bine, nu au tocuri înalte și oferă la vârf suficient spațiu pentru degete.
  • Înlocuiți pantofii vechi.
  • Nu împărțiți prosoapele.
  • Evitați să împrumutați încălțămintea altora.
  • Nu folosiți în comun unghiera sau forfecuța de unghii.

Dacă vă faceți manichiura sau pedichiura la un salon, asigurați-vă că este curat și că sterilizează instrumentele după fiecare utilizare.

Foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.