Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale pielii

Celulita. De ce apare. Proceduri medicale şi tratament

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
30 mai 2024
Share
Celulita. De ce apare. Proceduri medicale şi tratament

Celulita este o afecțiune dermatologică, care afectează predominant femeile postpubertate. Aspectul de „coajă de portocală” este unul dintre cele mai întâlnite motive de nemulţumire legate de aspectul fizic şi nu puţine persoane se află în căutarea unui tratament pentru celulită care să funcţioneze. Iată din ce motive apare celulita şi care sunt procedurile medicale şi tratamentul potrivit.

Celulita pare la 80-90% dintre femei și se caracterizează prin modificări topografice ale pielii, în special în zonele cu depozitare mai mare de grăsime, în principal coapsele, fesele și șoldurile. Din punct de vedere clinic, modificările topografice se manifestă sub formă de gropițe, crestături sau noduri, ce duc la o suprafață neuniformă a pielii. Gropițele conferă pielii aspectul de „coajă de portocală”, care este aspectul clinic caracteristic al celulitei. Din punct de vedere medical, celulita este denumită prin diverși termeni, inclusiv lipodistrofie ginoidă, liposcleroză nodulară, panniculopatie edematofibrosclerotică, adipoză edematoasă etc., ce reflectă o parte din fiziopatologia percepută a acestei afecțiuni.

Deși este o afecțiune nedureroasă, pentru că este considerată neatrăgătoare din punct de vedere estetic, celulita este asociată cu efecte psihosociale negative profunde. Nemulțumirea corporală, suferința psihosocială, anxietatea și scăderea calității vieții sunt foarte răspândite în rândul femeilor cu celulită. În consecință, multe femei caută tratament pentru celulită. Dar deși există numeroase tratamente pentru celulită, de la modalități neinvazive la modalități minim invasive, tratamentul pentru celulită rămâne o provocare. Parțial pentru că este o tulburare complexă cu o etiopatogenie enigmatică și parțial din cauza eficacității limitate a tratamentelor disponibile.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rilastil HYDRAFUSION gel-cremă pentru contracararea imperfecţiunilor celulitei. Conţine un Complex vegetal de slăbire şi sodiu ADN. Are o textură proaspătă, ultra-uşoară, care se absoarbe instant. Este formulat să hidrateze puternic pielea şi să contracareze imperfecţiunile cauzate de celulită.

Celulita, factori cauzatori

Cauza exactă pentru celulită este necunoscută. Dar pare să rezulte dintr-o interacțiune între țesutul conjunctiv din stratul dermatologic care se află sub suprafața pielii și stratul de grăsime care se află chiar sub acesta. La femei, celulele adipoase și țesutul conjunctiv din acest strat sunt dispuse vertical. Iar dacă celulele adipoase ies în stratul de piele, acest lucru dă aspectul celulitei.

La bărbați, țesutul are o structură încrucișată, ceea ce poate explica de ce sunt mai puțin susceptibili de a avea celulită decât femeile.

Celulita poate avea drept cauze:

 • hormonii şi varsta;
 • dieta nesănătoasă;
 • un stil de viață nesănătos;
 • toxine acumulate;
 • factorii genetici;
 • creștere în greutate;
 • lipsa activității fizice;
 • sarcina.
celulita, tratament celulita, celule adipoase,

Tipuri de celulită

O scară de severitate a celulitei, publicată în 2009, clasifică afecțiunea folosind trei grade:

 • Celulită de gradul 1 sau ușoară. Există un aspect de „coajă de portocală”, cu între 1 și 4 depresiuni superficiale și un aspect ușor „drapat” sau lăsat pe piele.
 • Celulită de gradul 2 sau moderată. Există între cinci și nouă depresiuni de adâncime medie, un aspect de „brânză de vaci”, iar pielea pare moderat drapată.
 • Celulită de gradul 3 sau severă. Există un aspect de „saltea”, cu 10 sau mai multe depresiuni adânci, iar pielea este sever drapată.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rilastil LIPOFUSION Fluid pentru contracararea imperfecţiunilor celulitei. Conţine peptide biospecifice, uleiuri esenţiale, extracte din plante şi sodiu ADN. Acţionează asupra imperfecţiunilor cauzate de celulită, are o absorbţie imediată şi un efect de răcire prelungit.

Funcționează tratamentele topice?

Tratamentele topice pentru celulită pot ajuta la reducerea vizibilității acesteia, dar este posibil ca efectele să nu fie de lungă durată. Un ingredient comun în cremele topice pentru celulită este cofeina. Cofeina crește fluxul de sânge în zonă și funcționează ca un diuretic. Acest lucru poate modifica conținutul de apă al grăsimii şi poate reduce aspectul celulitei.

Produsele care conțin 0,3% retinol pot reduce aspectul celulitei prin îngroșarea stratului exterior al pielii. Crema trebuie utilizată zilnic timp de șase luni sau mai mult pentru a vedea rezultate. Retinolul poate provoca sensibilități ale pielii, cum ar fi uscăciunea, roșeața și descuamarea. De asemenea, vă poate face sensibil la soare.

celulita, tratament celulita, celule adipoase,

Celulita. Proceduri medicale şi tratamente

 • Criolipoliza sau CoolSculpting este o procedură neinvazivă care îndepărtează celulita prin înghețarea celulelor adipoase de sub piele. Acest lucru face ca celulele adipoase să se rupă și conținutul lor să fie absorbit de organism. Sunt necesare mai multe tratamente pentru a dizolva un centimetru de grăsime. Poate dura trei până la patru luni pentru a observa o reducere vizibilă a celulitei.
 • Procedurile cu ultrasunete sunt neinvazive. Ele utilizează unde sonore pentru a viza și elimina grăsimea din abdomen și coapse. Rezultatele durează două sau trei luni. Este recomandat să combinați ultrasunetele cu un alt tratament pentru celulită.
 • Cellfina este o procedură nechirurgicală. În timpul procedurii, se folosește un ac pentru a rupe benzile dure de sub piele pentru a scăpa de celulita de pe coapse și fese. Rezultatele pot fi văzute în doar trei zile și pot dura până la trei ani.
 • Terapia cu unde acustice. Acest tratament a fost dezvoltat pentru a reduce celulita. Funcționează prin vibrarea țesutului conjunctiv în zonele corpului predispuse la celulită. Acest lucru ajută la stimularea și creșterea producției de colagen, îmbunătățind aspectul, textura și elasticitatea pielii.
 • Tratamente cu laser și radiofrecvență. Aceste terapii medicale folosesc masajul tisular cu combinații de tehnologie de radiofrecvență, lumină infraroșie și energie laser cu diode pentru a trata celulita.
 • Cellulaze este un tip de tratament cu laser care rupe benzile dure de sub piele care fac celulita vizibilă.
 • Carboxiterapie. Dioxidul de carbon introdus sub piele duce la creștea fluxului de sânge în zonă, ceea ce poate ajuta la reducerea aspectului celulitei.
 • Microdermabraziune. Acest tratament folosește oxid de aluminiu sau cristale de sare pentru a exfolia pielea. Aceste particule minuscule exfoliază delicat pielea îmbătrânită și stimulează celulele noi ale pielii.

Stil de viață pentru o viaţă fără celulită

Majoritatea factorilor care contribuie la apariția celulitei ține de aspecte pe care nu le putem controla, inclusiv structura pielii, hormonii, genetica și vârsta. Aspectele pe care le putem controla și care pot preveni această afecțiune a pielii includ o dietă sănătoasă și echilibrată, exercițiile fizice regulate, menținerea unei greutăți sănătoase și evitarea fumatului.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.