Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Colagenul: sănătate şi frumuseţe într-o proteină

Dr. Alexandra Zota, medic specialist dermatologie | Clina dermatologică Dr. Leventer Centre
15 decembrie 2023
Share
Colagenul: sănătate şi frumuseţe într-o proteină

Colagenul este o proteină pe care organismul o produce în mod natural şi reprezintă aproape o treime din totalul proteinelor. Fibrele puternice ale colagenului acționează ca un „lipici” ce păstrează pielea şi cartilajele sănătoase, hrănesc părul, întăresc unghiile, dar şi oasele şi ligamentele. Tocmai de aceea, sursele de colagen din alimente şi suplimente au devenit foarte populare.

Există mai multe tipuri de colagen, fiecare având un rol diferit: colagen de tip I, II sau III. Tipul I formează pielea, oasele, tendoanele şi ligamentele, tipul II ajută la formarea cartilajului, iar tipul III contribuie la crearea muşchilor şi a vaselor de sânge. La nivelul dermului, colagenul are un rol important în regenerarea celulară, stimulând procesul de cicatrizare şi vindecare a leziunilor.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Benesio BeautyCell. Un supliment alimentar pe bază de colagen hidrolizat îmbogăţit cu vitamina C, vitamina E, acid hialuronic şi îndulcitor. Fiecare plic asigură un aport de 5000 mg colagen hidrolizat, provenit din surse naturale, ceea ce asigură calitatea, absorbția și biodisponibilitatea sa ridicată.

Colagenul şi pielea

Proporția de colagen din piele variază, în funcție de vârstă. Astfel, pielea tânără este compusă 80% din colagen de tip I şi aproximativ 15% de tip III. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, capacitatea organismului de a reface rezervele naturale de colagen scade cu aproximativ 1,0% – 1,5% în fiecare an. Pentru noi, acest lucru înseamnă apariția liniilor de expresie, a ridurilor fine şi mai apoi a celor accentuate, iar ulterior în scăderea elasticității pielii şi subțierea ei.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Naturalis ArtroSuport colagen. Suplimentul sprijină sănătatea şi flexibilitatea articulaţiilor şi tendoanelor. Contribuie la formarea normală a colagenului.

Factori ce diminuează cantitatea de colagen din organism

Suplimentar diminuării naturale a rezervelor de colagen, fenomen normal odată cu înaintarea în vârstă, se adaugă uscăciunea cauzată de modificările hormonale ce intervin la menopauză, aspect ce cauzează lăsarea pielii, în special în jurul gâtului, liniei mandibulare şi obrajilor.

Există însă şi factori externi ce pot grăbi acest proces, dar pe care fiecare dintre noi îl poate controla. Vorbim, în primul rând, despre expunerea la radiațiile ultraviolete, care duce la distrugerea fibrelor de colagen şi elastină, responsabile de menținerea fermității şi elasticității pielii. Pentru a reduce acest fenomen, dar şi pentru a ne proteja de riscul dezvoltării cancerului de piele, expunerea trebuie făcută cu limite şi, în mod obligatoriu, cu folosirea zilnică a unui produs cu factor de protecție solară.

Tot mai des se observă şi manifestări ale efectelor poluării, ce afectează producția de colagen, fără a putea face foarte mult în această privință. Putem însă să să renunțăm la fumat, la consumul excesiv de zahăr şi la stilul de viață sedentar.

Pot fi refăcute sursele de colagen?

O rezervă normală de colagen înseamnă o piele sănătoasă şi frumoasă, dar şi păr bogat şi unghii puternice. Tocmai de aceea, ar trebui să fim atenți la primele semne pentru a putea interveni, indiferent că vorbim despre stilul de viață sau diferite suplimente ce conțin această substanță. În caz contrar, odată cu diminuarea rezervelor de colagen, vom observa că aspectul pielii se deteriorează. Aceasta îşi pierde fermitatea, este mai uscată şi mai subțire, apar ridurile fine, vergeturile şi celulita, rănile se vindecă mai greu, iar cicatricile nu se mai estompează. Părul şi unghiile îşi pierd şi ele rezistența şi strălucirea.

În speranța că aceste efecte pot fi contracarate, sursele de colagen din alimente sau suplimente au devenit tot mai populare.

colagen,

Atenţie la alimentaţie!

În ce priveşte alimentația, organismul poate fi ajutat să producă mai mult colagen consumând alimente precum carnea de pui, de peşte sau vită, dar şi ouă, lactate şi fasole. În plus, alimentele bogate în vitamina C, zincul şi cuprul pot ajuta organismul să mențină această funcție o perioadă de timp mai lungă.

Suplimentele alimentare pe bază de colagen

Impactul suplimentelor pe bază colagen a fost cercetat în ultimele decenii, iar o serie de studii a indicat beneficii asupra pielii, prin combaterea procesului de îmbătrânire. De obicei, suplimentele care conţin colagen se găsesc sub formă de pudră, formă lichidă, capsule. Forma lichidă sau colagenul hidrolizat are o absorbţie mai rapidă.

Produsele cosmetice ce conţin colagen

Nu în cele din urmă, o altă sursă de colagen este cea din produsele cosmetice. Este important de menționat faptul că doza de colagen conținută de un produs cosmetic îmbunătățeşte de fapt hidratarea şi nu stratul de colagen al pielii. Dacă ne dorim o îmbunătățire a tonusului şi o creştere a fibrelor de colagen, atunci ar trebui să optăm pentru creme care conțin retinoizi, derivați de vitamina A ce reuşesc după o utilizare îndelungată să redensifice fibrele în piele.

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.