Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale pielii

Îngrijirea pielii cu psoriazis vara

Dr. Mariana Grigore, medic specialist dermatolog, asistent universitar, doctor în ştiinţe medicale, Clinica TopDerm, tel.: 0742.418.662
6 iunie 2022
Share
Îngrijirea pielii cu psoriazis vara

Persoanele cu psoriazis au un motiv în plus să aştepte vara. Dar asta nu exclude o conduită corectă.

Psoriazisul este o boală inflamatorie a pielii, frecvent întâlnită. Se manifestă prin apariţia unor leziuni roşii acoperite de scuame albe, localizate la nivelul coatelor, genunchilor sau feţelor dorsale ale mâinilor, însă manifestările pot fi diferite. Pacienţii cu psoriazis au, de obicei, o piele uscată chiar şi pe zonele fără leziuni.

În psoriazis, regenerarea epidermului este accelerată excesiv, iar descuamarea normală a stratului superior nu mai are loc, acumulându-se, astfel, scuamele caracteristice. În acelaşi timp, în derm se produce o inflamaţie ce întreţine proliferarea excesivă a epidermului. Deşi există o predispoziţie genetică, numeroşi factori externi pot declanşa şi agrava evoluţia bolii (stresul, unele medicamente, alcoolul, obezitatea, infecţiile), în timp ce alţii pot ameliora sau chiar preveni leziunile (ultravioletele, hidratarea).

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele RILASTIL XEROLACT, recomandate ca adjuvant în toate cazurile de psoriazis, ichtioza, eczemă cronică şi în cazurile de piele uscată cauzată de diabet.

Ultravioletele inhibă inflamaţia

Din fericire pentru pacienţii cu psoriazis, sezonul estival este unul favorabil, cu o evoluţie de obicei mai bună, cu dispariţia leziunilor în formele uşoare şi ameliorare în cele severe. Ultravioletele (UV) au un efect benefic în psoriazis, deoarece inhibă inflamaţia din derm. Astfel, cura heliomarină (mersul la mare, expunerea la soare) este recomandată. În plus, UV sunt utilizate ca metodă de tratament şi prevenţie, cu ajutorul unor aparate speciale, în clinicile specializate. Mai mult, vara se diminuează nivelul de stres datorită vacanţelor, concediilor.

Evitarea arsurilor solare

Expunerea la soare este benefică în psoriazis. Dar ea trebuie adaptată la tipul de piele, întrucât poate determina apariţia cancerului. Acest risc este proporţional cu fototipul pacientului (este mai mare cu cât pielea este mai albă şi mai predispusă la arsuri solare). De asemenea, trebuie evitate arsurile solare, care cresc riscul de cancer cutanat. În cazul pacienţilor cu psoriazis pot declanşa un episod sever, prin fenomen Köbner (apariţie de leziuni noi pe arii de traumatism/inflamaţie). Expunerea la soare ar trebui făcută dimineaţa sau după ora 16:00, utilizând întotdeauna fotoprotecţie.

Atentie cat stati la soare! Afectiuni la care va expuneti

psoriazis vara

Mergeţi la specialist

De remarcat că nu toţi pacienţii cu psoriazis răspund bine expunerii la UV. 15% prezintă un efect paradoxal de agravare. Persoanele cu psoriazis şi aluniţe ar trebui evaluate de un dermatolog pentru a stabili factorii de risc individuali înainte de a se decide dacă au sau nu voie la soare.

Când există sindromul nevilor displazici sau aluniţe benigne, riscurile legate de cancerul de piele depăşesc beneficiile terapiei cu UV. Caz în care expunerea la soare este total contraindicată.

Hidratarea, extrem de importantă

Având în vedere xeroza cutanată (pielea uscată) asociată în psoriazis, este important ca pacienţii să nu renunţe la hidratare, indiferent dacă remarcă o îmbunătăţire spontană a xerozei vara.

Emolierea în psoriazis are un rol important de prevenire a apariţiei leziunilor şi trebuie realizată chiar şi când pielea are un aspect normal, pentru a preveni recăderile. Pe parcursul verii se recomandă produse de hidratare de tip emulsie sau loţiune, ce asigură un confort mai mare. Iar iarna cele de tip cremă, atunci când nevoia de hidratare este crescută.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.