Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Trucuri naturale pentru a scapa de arsurile solare

16 iulie 2012
Share

A venit vara si, odata cu ea, ne bucuram de efectele binefacatoare ale expunerii la soare. Ne simtim mai veseli, mai putin melancolici, parca si durerile articulare au cedat si, in plus, pielea capata o tenta aramie placuta, bronzul mult asteptat. Insa ne putem confrunta cu o alta problema de sanatate: arsurile solare!

Trebuie insa sa tinem seama ca expunerea la soare, pe langa multiplele beneficii, poate fi si sursa de imbatranire prematura a pielii, cu favorizarea aparitiei ridurilor si a petelor pigmentare. Totodata, poate determina arsuri si alergii solare, insolatie, scaderea acuitatii vizuale, leziuni ale retinei si, pe termen lung, poate declansa temutul cancer de piele. Responsabile sunt razele ultraviolete (UVA si UVB). Intervalul de timp intre momentul agresiunii radiatiilor solare asupra pielii si aparitia efectelor nocive vizibile poate fi cuprins intre 20 si 30 de ani.

Sa nu uitam ca numarul persoanelor care sufera de cancer cutanat este intr-o continua crestere. Cu cat arsurile solare se produc la varste mai tinere, cand pielea este mai sensibila si mai vulnerabila, cu atat se mareste riscul aparitiei cancerului de piele. Din acest motiv, trebuie sa aveti mare grija cat si cum va expuneti la soare. Chiar daca folositi inainte de plaja produse fotoprotectaore, si dupa expunere sunt indicate creme hidratante, calmante si regeneratoare.

 

Protejati-va de soare atat intern, cat si extern!

Cea mai buna atitudine este aceea de a preveni arsurile solare si alte probleme ale pielii, asigurand o dubla protectie contra UV:

  • Externa: nu va expuneti la soare in perioade de maxima intensitate (intre orele 10:00 si 17:00). Purtati imbracaminte confectionata din fibre naturale, palarii cu boruri largi, care sa acopere partile susceptibile de arsuri, ochelari de soare cu filtru UV. Utilizati creme cu protectie care actioneaza prin blocarea radiatiilor solare si/sau prin absorbtia selectiva a razelor UV de tip A si B.
  • Interna: in aceasta perioada, trebuie sa ajutati organismul sa faca fata excesului de radicali liberi generat de radiatiile UV si sa va asigurati un bronz uniform si sanatos. Acest lucru poate fi realizat printr-o alimentatie care sa cuprinda cat mai multe legume si fructe intens colorate, in stare proaspata si neprelucrate termic (in special de culoare portocalie, rosie, galbena), care contin beta-caroten si alte vitamine cu rol antioxidant (A, E, C), minerale si enzime, acizi grasi Omega 3, 6, 9, plus o cantitate mare de apa. Este bine sa evitati alcoolul, deoarece studiile efectuate arata ca sporeste incidenta cancerului cutanat.

Cu aproximativ 7-15 zile inainte de expunerea la soare este bine sa luati suplimente care pot activa sinteza de melanina si care accelereaza bronzarea. De exemplu, coenzima Q10, care patrunde in straturile pielii si protejeaza organismul impotriva radiatiilor solare.

 

Cele mai eficiente tratamente naturale impotriva arsurilor solare

Daca totusi nu v-ati luat aceste masuri de precautie si va alegeti cu o arsura solara usoara, de gradul I (intereseaza doar stratul extern al pielii), trebuie sa actionati imediat si sa o tratati si cu produse naturiste, alaturi de medicatia alopata:

  • Gelul cu aloe vera protejeaza pielea de efectele nocive ale soarelui, are actiune antiinflamatoare, antiseptica, emolienta, calmanta, cicatrizanta. Diminueaza inflamatia locala cauzata de arsuri, combate infectiile, hraneste si hidrateaza pielea pana in straturile profunde, stimuleaza regenerarea celulara.
  • Uleiul de catina are efect dermoregenerator, antiinflamator si cicatrizant. Protejeaza, calmeaza si stimuleaza bioregenerarea tisulara.
  • Unguentul cu galbenele este deosebit de util pentru tratamentul arsurilor solare si pentru hidratarea pielii expuse la soare, gratie proprietatilor sale antiseptice, emoliente, hidratante, regeneratoare, cicatrizante.
  • Unguentul sau spray-ul cu propolis are actiune cicatrizanta, antibacteriana si dermoregeneratoare.

 

 

Dr. Ruxandra Constantina

Medic specialist medicina de familie

Competenta apifitoterapie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.