Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale pielii

Verucile: transmitere si tratament

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
14 august 2017
Share
Verucile: transmitere si tratament

Verucile apar atunci cand un virus ajunge in contact cu pielea si cauzeaza o infectie. Acestea tind sa apara la nivelul tegumentului lezat, deoarece virusul poate intra prin stratul de deasupra al pielii, prin zgarieturi sau taieturi.

Copiii sunt mai predispusi la veruci, comparativ cu adultii, deoarece acestia nu au sistemul imunitar dezvoltat pentru a lupta cu numeroasele tipuri de HPV (Human Papilloma Virus) care exista.

Cum se trasmit verucile?

Verucile – ori negii, in termeni populari – sunt contagioase si pot fi transmise prin atingerea unei veruci aflata pe pielea unei persoane sau prin contactul cu suprafete care au fost atinse de verucile unei persoane, precum prosoape sau covoare de baie.

Verucile pot fi raspandite dintr-o parte in alta a corpului. Din acest motiv, este important sa va spalati pe maini bine intotdeauna dupa ce atingeti verucile. Daca aveti veruci intr-o parte a corpului in care indepartati parul cu lama de ras, trebuie sa stiti ca aceasta poate transfera virusul in alte parti ale corpului.

 Cum pot fi prevenite verucile?

Desi verucile de la nivelul pielii nu pot fi prevenite, exista mai multe masuri de precautie pe care le puteti lua pentru a micsora acest risc. Unul dintre cele mai importante lucruri este sa va spalati pe maini regulat. In plus, mentineti pielea sanatoasa, hidratata si evitati taieturile. Renuntati la anumite obiceiuri, precum rosul unghiilor. Acest obicei favorizeaza aparitia unei deschizaturi ce permite virusului sa intre in piele.

In plus, utilizati prosoape curate la sala de sport sau in alte locatii publice si utilizati papuci in dusurile comune si vestiare.

Verucile: transmitere si tratament

Care este tratamentul pentru veruci?

Unele dintre veruci vor disparea de la sine, in timp ce altele necesita tratament. Acestea pot sa dispara singure chiar si dupa cateva luni sau ani. Daca nu dispar sau daca se agraveaza, verucile necesita atentie medicala. Medicul dermatolog va poate recomanda un tratament sau va poate indeparta verucile prin diferite tehnici, inclusiv chirurgical. Este important sa consultati un medic din timp, inainte ca acestea sa se raspandeasca pe restul corpului. Cu cat le tratati mai devreme, cu atat exista sanse mai mici sa se raspandeasca.

Unele tratamente ce pot fi efectuate la domiciliu pot avea rezultate in cateva saptamani sau luni. Plasturii cu acid salicilic sau unele solutii ce indeparteaza verucile pot fi foarte eficace atunci cand sunt folosite corect. Urmatii indicatiile cu atentie. Aveti grija sa indepartati pielea moarta de la nivelul verucilor in ziua urmatoare aplicarii acestor solutii. Nu folositi ustensilele pe care le utilizati pentru indepartarea pielii moarte si in alte parti ale corpului, deoarece exista riscul de imprastiere a acestora in alte parti ale corpului.

Avand in vedere contagiozitatea verucilor, este necesar sa mergeti la medic imediat si sa incepeti tratamentul. Acest lucru va protejeaza de raspandirea verucilor in alte parti ale corpului, dar ii protejeaza sip e membrii familiei ori pe cei care locuiesc in aceeasi casa. Tratamentele pentru veruci sunt numeroase si trebuie aplicate doar cu avizul medicului. Orice incercare la domiciliu a unor tehnici mai mult sau mai putin invechite poate agrava situatia si poate favoriza raspandirea acestora.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.