Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale pielii

Pielea cu dermatita atopica are nevoie de ingrijire speciala

5 septembrie 2018
Share

Dermatita atopicaeste o afectiune inflamatorie cutanata cronica, ce are evolutie ondulanta si imprevizibila. Cel mai des debuteaza la copilul mic, cu tendinta de ameliorare in timp, insa se manifesta si la adulti. Aproximativ 10-20% dintre copii si 1-3% dintre adulti au dermatita atopica.

Factorii de risc pentru aparitia acestui tip de dermatita sunt: istoricul familial de dermatita atopica, astm sau rinita alergica, traiul in zonele poluate, climatul rece, sexul feminin, varsta mai inaintata a mamei la nastere, statutul socio-economic ridicat. La baza bolii sta asocierea dintre cauzele genetice, factorii de mediu si particularitatile sistemului imun, un rol central fiind jucat de afectarea functiei de bariera a pielii. In absenta ingrijirii potrivite pot aparea: lichenificarea (ingrosarea pielii), hiperpigmentarea, permanentizarea pruritului, infectarea leziunilor etc.

Dermatita atopica poate fi agravata, dar nu este cauzata, de prezenta alergiilor alimentare (de exemplu, la lactate, nuci, fructe de mare). Diagnosticul este clinic, pe baza aspectului leziunilor, care difera in functie de varsta, insa, in toate cazurile, pruritul este cel mai suparator si constant simptom.

Nu se vindeca, dar se poate ameliora

Tratamentul are atat avantaje (previne agravarea, calmeaza mancarimea, reduce stresul asociat, previne infectiile si scade riscul de lichenificare), cat si limitari. Din pacate, nu poate vindeca dermatita atopica. Managementul afectiunii se bazeaza pe trei piloni:

  • Tratament medicamentos;
  • Masuri specifice de ingrijire si igiena a pielii;
  • Modificari ale stilului de viata.

In timp ce pentru tratamentul medicamentos este necesara colaborarea cu medicul dermatolog, celelalte doua componente cad in sarcina celui afectat de aceasta conditie cutanata cronica.

Masuri de ingrijire

Diferenta dintre un management de succes si unul suboptimal este garantata de autodisciplina si aderarea la niste obiceiuri corecte:

  • Pentru baie/dus: apa trebuie sa fie calduta, iar timpul petrecut in apa, limitat la 5-10 minute. Produsele ideale de igiena sunt cele non-iritante si neparfumate;
  • Dupa baie: uscarea partiala a pielii prin tamponare usoara cu prosopul, evitand frecarea. In primele 2-3 minute dupa dus, pe pielea inca umeda, se aplica emolientul (sau medicamentul, daca sunteti in puseu si, ulterior, emolientul). Un emolient ieftin este, de exemplu, vaselina alba.
  • Prevenirea leziunilor de grataj (apar in urma scarpinatului): unghiile vor fi taiate scurt si pilite. Manusile de bumbac speciale pot fi utile pentru a evita scarpinarea in timpul somnului. Impachetarile umede sau compresele reci pot ameliora temporar pruritul;
  • Imbracamintea: trebuie evitate materialele iritante (sintetice, lana), fiind preferate fibrele moi (bumbacul). Indepartati etichetele imediat dupa achizitionare, deoarece acestea pot zgaria pielea, declansand pruritul. Este bine sa spalati hainele noi inainte de prima purtare. Pentru spalare, alegeti un detergent non-iritant si neparfumat. De asemenea, nu depasiti cantitatea de detergent recomandata, iar clatirea trebuie sa fie minutioasa;
  • Pe cat posibil, evitati expunerea la potentialii triggeri: infectii, stres, unii alergeni, iritanti de contact etc.

Pentru a descoperi cel mai bun emolient, cautati un produs care are consistenta mai onctuoasa, de tip unguent sau crema-balsam, neparfumat. Se aplica de doua ori pe zi, pentru un control optim al dermatitei atopice. Totodata, indicat este sa mentineti constanta temperatura incaperii si evitati aerul foarte uscat, caldura excesiva, care pot declansa cercul vicios prurit-scarpinat.

Dr. Madalina Geanta

Medic specialist dermato-venerologie

Clinica LaurusMedical

www.laurusmedical.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.