Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale pielii

Pete pigmentare. Ce sunt și ce cauze au

Oana Zaharia; surse: medicalnewstoday.com, fr.topicrem.com, mayoclinichealthsystem.org, health.harvard.edu
24 februarie 2025
Share
Pete pigmentare. Ce sunt și ce cauze au

Petele pigmentare sunt o problemă comună a pielii, caracterizată prin zone mai întunecate care apar din cauza acumulării de melanină, pigmentul responsabil pentru culoarea pielii, a părului și a ochilor. Aceste pete pot fi mici și izolate sau pot acoperi zone mai mari ale pielii, fiind adesea asociate cu îmbătrânirea, expunerea la soare sau alți factori. Petele pigmentare pot fi gestionate, dacă sunt înțelese corect cauzele și metodele de prevenire.

Ce sunt petele pigmentare?

Pete pigmentare apar atunci când melanocitele, celulele responsabile de producerea melaninei, devin hiperactive. Rezultatul este o producție excesivă de melanină în anumite zone, ceea ce duce la apariția unor pete mai întunecate decât pielea din jur. Aceste pete pigmentare pot apărea pe față, mâini, decolteu, umeri sau alte zone frecvent expuse la soare. Ele pot fi clasificate în funcție de cauze sau aspect:

  • melasma – pete pigmentare mari, simetrice, asociate cu schimbările hormonale. Apar de obicei pe frunte, față și abdomen, la femeile însărcinate și la cele care iau pilula contraceptivă, cât și la persoanele cu ten mai închis la culoare;
  • lentigine solare – pete pigmentare plate, de culoare maro deschis până la negru, cunoscute și sub numele de pete de vârstă. Sunt cauzate de expunerea cronică la soare;
  • hiperpigmentarea postinflamatorie – pete pigmentare care apar după leziuni ale pielii, cum ar fi acneea sau arsurile.

Cauze care duc la pete pigmentare

Există numeroase cauze care pot duce la apariția de pete pigmentare, de la factori interni, precum modificările hormonale, până la factori externi, cum ar fi expunerea la soare.

pete pigmentare, hiperpigmentare, melasma, melanina, remedii pete pigmentare, tratament pete pigmentare,

Expunerea la soare

Cea mai frecventă cauză pentru pete pigmentare este expunerea excesivă la razele ultraviolete (UV). Soarele stimulează producția de melanină ca mecanism de protecție împotriva radiațiilor, dar expunerea prelungită poate duce la acumularea acesteia în anumite zone.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena dermato-cosmeticele Rilastil D-Clar, o linie de produse create pentru a ameliora petele pigmentare și de a uniformiza tenul.

Schimbările hormonale

Hormonii joacă un rol esențial în formarea petelor pigmentare, în special în cazul femeilor. Sarcina, utilizarea contraceptivelor orale sau terapia de substituție hormonală pot duce la dezvoltarea melasmei, o formă comună de pete pigmentare.

Îmbătrânirea pielii

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, capacitatea pielii de a se reface scade, iar acest lucru favorizează apariția de pete pigmentare cunoscute sub numele de pete de vârstă sau lentigine solare.

Hiperpigmentarea postinflamatorie

Leziunile pielii, inclusiv acneea, rănile, arsurile sau procedurile cosmetice agresive, pot provoca pete pigmentare, mai ales în cazul persoanelor cu pielea mai închisă la culoare.

Factori genetici

Predispoziția genetică joacă și ea un rol important. Persoanele care au rude apropiate cu pete pigmentare pot avea un risc mai mare de a dezvolta aceleași probleme.

pete pigmentare, hiperpigmentare, melasma, melanina, remedii pete pigmentare, tratament pete pigmentare,

Produse cosmetice agresive

Utilizarea produselor care conțin ingrediente iritante sau care cresc fotosensibilitatea pielii poate cauza pete pigmentare.

Boli și afecțiuni medicale

Anumite boli, cum ar fi boala Addison sau afecțiunile hepatice, pot cauza pete pigmentare datorită dezechilibrelor hormonale sau metabolice.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele Rilastil Sun System, gama completă pentru protejarea tenului şi a pielii corpului de acţiunea nocivă a razelor solare, atât UVA, cât şi UVB.

Petelor pigmentare? Cum le putem preveni

Prevenția e esențială pentru a scădea riscul de pete pigmentare. Adoptarea unor măsuri simple, dar eficiente, poate face o diferență semnificativă.

  • utilizarea protecției solare – protecția solară este cel mai important pas în prevenirea petelor pigmentare. Aplicați zilnic o cremă cu factor de protecție solară (SPF) de cel puțin 30, chiar și în zilele înnorate;
  • evitarea expunerii directe la soare -evitați expunerea la soare în orele de vârf (10:00-16:00) și purtați pălării largi și haine care acoperă pielea;
  • evitarea microagresiunilor la nivelul pielii – nu râcâiți pielea dacă ați avut un coș sau o leziune. E preferabil să aplicați tratamente calmante și dezinfectante și să o lăsați să se vindece. Folosiți produse cosmetice blânde, fără parfumuri sau iritanți, și evitați exfolierea excesivă, care poate agrava hiperpigmentarea;
  • menținerea unui stil de viață sănătos – o dietă echilibrată, bogată în antioxidanți, precum vitamina C și E, poate ajuta la menținerea sănătății pielii și la prevenirea petelor pigmentare;
  • consultarea unui dermatolog – dacă aveți pielea predispusă la pete pigmentare, este recomandat să consultați un dermatolog pentru a crea un plan personalizat de îngrijire.

Pete pigmentare, metode de tratament

Deși e ideal să prevenim apariția lor, există numeroase opțiuni pentru tratarea petelor pigmentare existente. Alegerea tratamentului depinde de cauze, de severitatea și localizarea petelor, precum și de tipul pielii.

Tratamente topice

  • hidrochinona: un ingredient activ care reduce producția de melanină;
  • acidul kojic și acidul azelaic: Substanțe care ajută la decolorarea petelor pigmentare;
  • retinoizii: compuși chimici derivați din vitamina A care stimulează regenerarea celulară și uniformizează tonul pielii;
  • acidul glicolic: un tip de alfa-hidroxiacid (AHA) care exfoliază stratul superior al pielii, promovând regenerarea celulară și estomparea petelor;
  • niacinamida: cunoscut și sub denumirea de vitamina B3, acest compus inhibă transferul de melanină la suprafața pielii, calmează inflamația și îmbunătățește bariera pielii, uniformizând-o.

pete pigmentare, hiperpigmentare, melasma, melanina, remedii pete pigmentare, tratament pete pigmentare,

Proceduri dermatologice

  • Peeling chimic. Exfoliază stratul superior al pielii pentru a reduce apariția petelor pigmentare.
  • Microneedling. Stimulează regenerarea pielii și reduce hiperpigmentarea.
  • Terapia cu laser. Elimină pigmentul din zonele afectate prin tehnologii avansate.

pete pigmentare, hiperpigmentare, melasma, melanina, remedii pete pigmentare, tratament pete pigmentare,

Remedii naturale

Deși mai puțin eficiente decât tratamentele chimice sau medicale, unele ingrediente naturale pot ajuta la estomparea petelor pigmentare ușoare:

  • aloe vera – aloesina, un compus prezent în aloe vera, poate atenua hiperpigmentarea. Aloesina acționează prin inhibarea producției de melanină în piele.
  • sucul de lămâie – sucul de lămâie conține acid citric, un exfoliant natural care ajută la estomparea petelor pigmentare. Atenție, lămâia poate fi iritantă pentru pielea sensibilă și crește sensibilitatea la soare, așa că folosiți protecție solară.
  • turmeric – turmericul conține curcumină, un antioxidant cu proprietăți antiinflamatoare și de reducere a pigmentării.
  • ceai verde – conține antioxidanți care pot reduce hiperpigmentarea.
  • lapte și iaurt – acestea conțin acid lactic, care exfoliază pielea delicat și reduce hiperpigmentarea.

Când e cazul să consultați un medic pentru pete pigmentare?

Dacă observați pete pigmentare care se modifică rapid, devin dureroase sau apar în mod inexplicabil, este important să consultați un dermatolog. Unele pete pigmentare pot semnala probleme medicale mai grave, precum cancerul de piele.

 

Foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.