Revista care te menține sănătos

Wellness club

Postura incorecta: consecinte asupra sanatatii

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
1 octombrie 2019
Share
Postura incorecta: consecinte asupra sanatatii

Postura incorecta nu are legatura doar cu aspectul inestetic al corpului, ci si cu anumite probleme de sanatate. Aceasta este importanta pentru mentinerea atat a sanatatii fizice, cat si a celei mintale. Daca postura nu este corecta, corpul risca sa nu functioneze corespunzator.

Este important sa identificati daca aveti o postura incorecta si sa cereti ajutor specializat, daca este cazul. Fizioterapia, kinetoterapia, inotul, yoga, pilates si alte forme de sport pot imbunatati semnificativ pozitia corpului. Iata care sunt consecintele posturii incorecte asupra sanatatii.

Durerile de cap

Postura incorecta este principala cauza de aparitie a durerii de coloana cervicala (in spatele gatului) si a durerilor de cap. Este important ca gatul si coloana vertebrala sa fie aliniate cu restul corpului. In caz opus, vor aparea intinderile musculare si durerile de cap.

Sfaturi pentru mentinerea sanatatii coloanei

Tulburarile de somn

Postura gresita poate avea un impact negativ asupra duratei necesare pentru a adormi, dar si asupra calitatii somnului. Daca sistemul muscular nu este aliniat corespunzator, atunci nu va fi capabil sa se relaxeze complet.

Diminuarea motivatiei

O persoana cu o postura incorecta poate fi mai timida sau poate sa nu aiba incredere in fortele proprii. Acest lucru influenteaza negativ si activitatea de la locul de munca sau alte planuri pe care le are persoana in cauza. In schimb, persoanele cu o postura normala sunt, de obicei, mai increzatoare in sine si mai usor de abordat, aspect ce este de ajutor in majoritatea situatiile sociale.

Durerea de picioare

Alinierea gresita a posturii poate afecta si picioarele, la un moment dat. Aceasta poate determina aparitia durerii la nivelul membrelor inferioare si va poate impiedica sa purtati anumite tipuri de incaltaminte. De aceea, este important sa fiti atent la intreaga postura a corpului, din cap pana in picioare.

Durerea de picioare: cele mai frecvente cauze

Oboseala

De asemenea, postura incorecta va poate face sa va simtiti mai obosit, in special dupa ce faceti sport. Unii muschi vor fi suprasolicitati daca nu aveti o postura corecta, iar oboseala se va instala rapid si intens.

durere de spate

Durerea de mijloc

Cele mai multe persoane cred ca, din cauza unei posturi gresite, pot aparea doar durerile de spate la nivel cervical sau toracal. Insa, de cele mai multe ori, si coloana lombara are de suferit.

Sindromul de tunel carpian

Nervii de la nivelul coloanei cervicale si a partii superioare a spatelui controleaza functiile nervilor si senzatiile de la nivelul bratelor, incheieturilor si al mainilor. Acestia pot fi afectati la origine (la nivelul coloanei) sau din cauza contracturilor musculare, fenomen ce duce la aparitia simptomelor sindromului de tunel carpian. Printre acestea, se numara furnicaturile, slabiciunea si durerea bratelor, incheturilor si a mainilor.

Constipatia

Postura incorecta altereaza si functionarea organelor interne. Acest lucru are un efect surprinzator asupra miscarilor bolului alimentar de la nivelul intestinelor. Postura gresita incetineste aceste miscari si poate duce la constipatie.

Stati aplecat cand folositi mobilul? Aflati cum afecteaza coloana

Hipertensiunea arteriala

Daca aveti o pozitie incorecta atunci cand stati pe scaun si apoi cand stati in picioare, consecintele se pot rasfrange si asupra tensiunii arteriale. Aceasta poate creste, in special din cauza receptorilor de la nivelul gatului care intervin in reglarea tensiunii arteriele.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.