Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Durerea de picioare: cele mai frecvente cauze

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
1 octombrie 2019
Share
Durerea de picioare: cele mai frecvente cauze

Durerea de picioare poate influenta activitatile de zi cu zi. Aceasta poate fi cauzata de afectiuni ale muschilor, nervilor sau ale vaselor de sange. De exemplu, intinderile musculare apar in special la persoanele care fac mut sport.

Durerea este intensa si zona afectata este sensibila la atingere. Puteti aplica gheata infasurata intr-un prosop timp de 20 de minute, de mai multe ori pe zi. Evitati efortul fizic pana la vindecare. In continuare, aflati care sunt si celelalte cauze frecvente care duc la aparitia durerii de picioare.

Boala arteriala periferica

Limiteaza aportul de sange la nivelul membrelor, in special din cauza ingustarii arterelor de la acest nivel. Puteti simti o slabiciune a picioarelor sau crampe atunci cand mergeti. In stadiile mai avansate, le puteti simti reci sau puteti observa o anumita colorare a pielii. Boala arteriala periferica poate fi tinuta sub control prin medicamente. In cazurile mai avansate, este necesara interventia chirurgicala.

Arteriopatia periferica, 3 factori de risc: fumatul, varsta si diabetul zaharat

Tromboza venoasa profunda

Apare din cauza unui cheag de sange la nivelul membrelor inferioare. Se manifesta deseori prin durere, umflarea piciorului si aparitia caldurii si rosetii locale. Daca observati aceste simptome, este necesar sa mergeti imediat la medic, deoarece este o urgenta medicala. Netratata la timp, tromboza venoasa profunda poate duce la aparitia embolismului pulmonar si, frecvent, la deces.

Neuropatia periferica

Neuropatia periferica apare atunci cand nervii care transmit semnale dinspre si catre creier sunt lezati. Aceasta apare mai frecvent daca aveti diabet, traumatisme, infectii sau daca urmati tratament cu anumite medicamente. Simptomele includ senzatia de furnicaturi si slabiciune la nivelul picioarelor.

Dezechilibrul electrolitilor

Electrolitii corpului sunt reprezentati de sodiu, potasiu si calciu, implicati in mentinerea functiilor musculare. In timpul exercitiilor fizice, prin transpiratie, nivelul acestora poate scadea si puteti simti, astfel, crampe musculare sau slabiciune la nivelul picioarelor. Acesta poate aparea si in cazul unor tratamente mai agresive, precum chimioterapia.

Stenoza coloanei vertebrale

Stenoza coloanei vertebrale apare atunci cand spatiile dintre vertebrele coloanei vertebrale se ingusteaza. Acest lucru duce la aparitia presiunii asupra nervilor si a durerii, furnicaturilor sau slabiciunii picioarelor.

Furnicaturile la nivelul mainilor si picioarelor – ce afectiuni pot semnala

secundara2

Varicele

Reprezinta dilatarea venelor de la nivelul picioarelor. Varicele pot avea aspectul unei „panze de paianjen” sau al unui cordon iesit in relief. Acestea duc la aparitia durerii, a senzatiei de „picioare grele” sau a crampelor. Este indicat sa reduceti greutatea corporala, sa faceti exercitii fizice si sa purtati ciorapi cu nivelul de compresie indicat de medic. Exista, de asemenea, alte metode de tratament chirurgicale sau minim invazive.

Lombosciatica

Durerea din lombosciatica apare din cauza unui nerv (nervul sciatic) ce isi are originea la nivelul coloanei lombare (la mijloc). Aceasta durere variaza ca tip si intensitate. Poate fi caracterizata ca o crampa sau ca o durere ascutita si ingreuneaza statul in picioare sau pe scaun. Se poate trata cu medicamente si fizioterapie, iar in cazurile severe este necesara interventia chirurgicala.

Artrita

Artrita afecteaza articulatiile si pot aparea diverse simptome, precum durerea, umflarea si rigiditatea acestora. Atunci cand se manifesta la nivelul soldului, genunchiului sau al gleznelor, poate fi imposibil mersul sau chiar exercitarea activitatilor de zi cu zi.

Puteti ameliora simptomele artritei prin adiministrarea medicamentelor pentru durere, dar si prin aplicarea compreselor calde si reci la nivel local.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.