Revista care te menține sănătos

Medicină alternativă

Meloterapia – notele muzicale inlocuiesc medicamentele

19 noiembrie 2006
Share

S-a descoperit ca femeile suporta mai usor durerile nasterii daca asculta muzica. Pacientii care asculta muzica inainte de o operatie au nevoie de 50% mai putine calmante, iar in timpul interventiei au un nivel al hormonilor de stres mai redus.

 

Ca urmare a descoperirii tuturor acestor aspecte practice pe care muzica le comporta in plan medical si nu numai, a aparut meloterapia ce se constituie intr-o forma complementara de terapie si chiar psihoterapie. Din punct de vedere psihologic, meloterapia este o forma de psihoterapie ce foloseste drept instrument principal muzica. Prin meloterapie pot fi tratate stari de agresivitate ascunsa, tulburarile afective, anumite blocaje mentale, dar si unele probleme psihosomatice cum sint astmul sau tulburarile de alimentatie.

Meloterapia poate lua doua forme:

  • Modalitatea activa – practica unui instrument muzical;
  • Modalitatea pasiva – ascultarea muzicii.

Meloterapia si influranta sunetului asupra psihicului uman

Inaltimea sunetului: este determinata de un anumit numar de vibratii pe secunda ce sint definitorii pentru sunetul respectiv. Modul in care se succed
sunetele de diferite inaltimi in cadrul unui fragment melodic influenteaza foarte mult impactul psihologic al melodiei asupra ascultatorului.

Durata: este reprezentata de timpul efectiv in care este sustinut sunetul. De durata sunetelor depinde ritmul melodiei. Este un lucru stiut ca orice
fiinta umana este apta de ritmicitate. Ritmul ne relaxeaza sau energizeaza. Dupa nastere, copilul adoarme mai usor daca este leganat in ritmul batailor inimii mamei, iar in armata marsul ritmat stimuleaza mersul.

Intensitatea: este caracterizata de numarul de decibeli ai sunetului. In acest sens, intonarea aproape in soapta a unei melodii lente poate fi un factor
deosebit de favorizant al introspectiei, in timp ce anumite melodii ascultate lo intensitate mare pot favoriza efectul cathartic (de descarcare afectiva).

Timbrul: este dat de numarul specific de armonice care insotesc fiecare sunet in parte. Fiecare voce, fiecare insument are un timbru specific.
S-a demnostrat faptul ca persoanele care au o voce caracterizata printr-un numar mare de armonice sint percepute ca fiind o prezenta placuta, linistitoare. Acest fapt este deosebit de important in domeniul hipnozei si al meloterapiei, deoarece terapeutul trebuie sa fie capabil sa induca relaxarea pacientului prin inflexiunile vocii sale.

Meloterapia este o modalitate terapeutica complexa, cu efecte benefice in domeniul bolilor psihosomatice si in cel al ariei psihopatologice saual normalitatii psihice, pentru relaxare, motivare ori descarcare emotionala.

Tratarea diferitelor afectiuni prin meloterapie

Studiile de psihologie efectuate pina acum au permis elaborarea urmatoarelor recomandari:shutterstock 536032423 result

Pentru calmarea sistemului nervos : Concertul nr. 5 pentru pian si orchestra de Beethoven si Uvertura operei Parsifal de Wagner. Pentru destindere psihica si relaxare: Sonata pentru flaut, alto si harpa si Clar de luna de Debussy, Nocturnele lui Chopin. Pentru combaterea oboselii si surmenajului: Poemul simfonic Vltva de Smetana si Dimineata de Grieg. Pentru tratarea starilor depresive: Carnavalul de Dvorak. Pentru calmarea starilor de agitatie: Oda bucuriei de Beethoven si Corul pelerinilor de Wagner. Pentru tratarea nevrozei astenice si a tulburarilor vegetative: Mica serenada si Simfonia nr. 41 de Mozart. Pentru calmarea marilor suferinte care apar in urma unor intimplari tragice: Concertul pentru violoncel de Dvorak si Patetica de Ceaikovski.

Carmen Maria Finat

psiholog

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.