Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Obiecte uzuale care ascund numeroase bacterii

13 iunie 2012
Share

Daca in ultima vreme s-a atras foarte mult atentia asupra tastaturii, despre care se spune ca ascunde numeroase bacterii, putini se gandesc ca si savoniera sau manerul usii, de exemplu, ne pot imbolnavi. Asadar, nu este suficient sa ne spalam pe maini inainte de a folosi diverse obiecte uzuale.

Acestea trebuie curatate din cand in cand, intrucat pot ascunde bacterii periculoase. Potrivit unei cercetari efectuate de specialistii britanici, telefoanele mobile au si de 18 ori mai multe bacterii decat toaleta celui mai neatent barbat. In acest caz, tastele telefonului trebuie dezinfectate cu alcool sau spray-uri speciale pentru neutralizarea bacteriilor. Dintre bacterii, cele mai frecvente sunt stafilococii si sporii, care raspandesc infectiile. Prin atingerea obiectelor murdare, se pot transmite paraziti, oxiuri, acarieni si chiar Salmonella (poate provoca toxiinfectii alimentare). Iata care sunt aceste obiecte.

  • Tastatura, mouse-ul si pixul

Microbii si bacteriile se pot afla pe birou si pe obiectele de pe el, incepand cu tastatura, mouse-ul si ajungand la pix sau creion, purtate peste tot. Acestea trebuie sterse nu doar de praf, ci curatate de microbi, cu spirt sau cu o solutie alcoolica antiseptica, ce se gaseste la farmacie sau la plafar.

  • Manerul usii si savoniera

Printre obiectele uzuale care ascund bacterii periculoase se numara si manerele usilor, prosoapele si savonierele. Manerul usii, in special cel de la toaleta, ascunde milioane de microbi. De aceea, este indicat sa va spalati pe maini atat inainte, cat si dupa folosirea baii. Si savoniera in care se strange apa trebuie curatata zilnic. Apoi, fiecare membru al familiei trebuie sa aiba propriul prosop, chiar si la bucatarie, propria perie de par si periuta de dinti. Aceasta din urma nu trebuie doar curatata, ci inlocuita la circa doua luni.

  • Telecomanda sau scrumiera

Si telecomanda, pe care o folosesc toti membrii familiei, trebuie dezinfectata cel putin la cateva zile. De asemenea, scrumiera si tabachera trebuie si ele curatate cam o data pe saptamana.

  • Geanta, cheile si portofelul

Sa nu uitam de geanta sau de servieta, purtate zilnic si asezate peste tot, in locuri expuse microbilor. Apoi, cate persoane isi curata cheile sau portofelul, utilizate, de asemenea, zi de zi? Portofelul poate fi un adevarat focar de infectii, mai ales ca in el depozitam banii care circula „la liber” prin mii de maini. In cazul copiilor, trebuie atentie maxima la jucarii. Cele de plus pot provoca alergii la praf.

Daca dupa folosirea acestor obiecte se duce mana la ochi, exista risc crescut de conjunctivita, iar daca va scarpinati in ureche, puteti face otita. In cazuri mai grave, daca obiectele au fost folosite de persoane cu hepatita, de exemplu, riscurile cresc si mai mult.

Text: Cristina Ionescu

Consultant: Gabriela Katona,

Medic primar medicina generala

Centrul Medical PULS

Telefon salvare 021/9733

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.