Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Scrisul de mana: pentru o memorie tanara, nu il abandonati!

11 octombrie 2019
Share

Tehnologia ultimilor 20 de ani a impins milioane de persoane spre abandonul colii albe de hartie imprimate cu un scris de mana mai mult sau mai putin lizibil. Majoritatea prefera zgomotul si comoditatea tastelor de calculator atunci cand vine vorba chiar si de cea mai pura forma de comunicare: scrisoarea.

Desi in prima parte a vietii invatam sa scriem cat mai cursiv, se pare ca in cea de-a doua decada, acest obicei devine aproape inexistent. Oamenii de stiinta tin sa ne avertizeze totusi ca scrisul de mana, pe langa amprenta si nota de intimitate pe care le poarta, detine si numeroase beneficii pentru sanatatea noastra, cum ar fi:

Ajuta la retinerea informatiilor

Una dintre cele mai eficiente metode de a retine o cantitate mare de informatie este sa scrieti respectivele lucruri pe hartie. Astfel, este stimulata o anumita regiune din creier, numita sistem activator reticular. Aceasta regiune functioneaza ca un filtru pentru toate informatiile pe care creierul trebuie sa le proceseze, selectandu-le doar pe cele semnificative si relevante activitatii pe care o desfasurati in acel moment.

Va ajuta sa dati frau liber imaginatiei

Multi jurnalisti sau autori celebri de carti prefera inca scrisul de mana inainte de a pune in format electronic informatia. Acest lucru ii ajuta sa isi puna ordine in idei si, in acelasi timp, sa scrie fara intrerupere orice le vine in minte. Astfel, imaginatia si lejeritatea cu care percepem o anumita informatie sunt mult mai usor de exprimat atunci cand le scriem pe o coala de hartie.

Un studiu desfasurat in 2009 la Universitatea din Washington confirma acest fapt. In urma cercetarii efectuate pe un grup de elevi din clasele primare, s-a descoperit ca cei care scriau de mana temele erau mai rapizi si mult mai coerenti, in comparatie cu grupul de elevi care folosea tastatura calculatorului.

Scrisul de mana previne distragerea atentiei

Stim ca un computer nu inseamna doar o masinarie pentru indeplinit deadline-uri sau pentru trimis e-mail-uri. Acesta ne distrage deseori atentia prin numeroasele imagini sau filmulete amuzante sau noutati din viata unui prieten, de exemplu. Totusi, aceste aspecte ne pot distrage atentia de la ceea ce avem de facut, cum ar fi un eseu sau un raport pentru firma la care lucram.

De fapt, potrivit unor studii desfasurate in 2012, specialistii in neurologie au descoperit ca o pauza de doar cinci minute de la navigarea pe internet va poate face cu 80% mai productivi la locul de munca.

Odata cu inaintarea in varsta, scrisul de mana mentine memoria tanara

Scrisul de mana este un exercitiu fizic. Nu neaparat pentru incheietura mainii, ci mai degraba pentru creier. Potrivit publicatiei Wall Street Journal, actul de a scrie de mana – ce presupune abilitati motorii, memorie etc. – este un bun antrenament cognitiv pentru persoanele trecute de varsta tineretii, care doresc sa aiba o minte brici, indiferent de varsta.

Paula Rotaru

Sursa: www.mentalfloss.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.