Revista care te menține sănătos

Wellness club

Cum ne afectează excesul de cofeină

Dr. Roxana Claudia Mateescu, medic specialist geriatrie-gerontologie
5 martie 2024
Share
Cum ne afectează excesul de cofeină

Cafeaua, ceaiul, băuturile răcoritoare şi cele energizante, ciocolata, toate conţin cofeină. Aceasta este o substanţă care îmbunătăţeşte dispoziţia, accelerează metabolismul şi performanţa fizică şi psihică. Consumată cu moderaţie, cofeina este benefică, însă, în exces, poate avea efecte adverse notabile.

Cofeina acţionează ca un stimulent al sistemului nervos central, îndepărtând, temporar, somnolenţa şi restabilind starea de alertă. Este substanţa cea mai consumată în întreaga lume. Spre deosebire de celelalte substanţe psihoactive, este legală şi nereglementată în niciun fel în aproape toate colţurile lumii. De exemplu, o cană de cafea conţine vitaminele B2, B5, B1, B3, acid folic, magneziu, potasiu, fosfor, antioxidanţi.

Cofeina în exces, principalele efecte

Dacă este consumată în exces, cofeina este responsabilă de apariţia următoarelor probleme.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Tonico Forte, care combate oboseala, întăreşte rezistenţa organismului şi sprijină procesul de învăţare şi memorare.

Anxietatea

Cofeina creşte viteza de reacţie, prin blocarea adenozinei, substanţă chimică ce provoacă senzaţia de oboseală. În acelaşi timp, creşte secreţia de adrenalină, hormon asociat cu creşterea nivelului de energie. Prin urmare, în doze mari, acest fenomen poate fi mai accentuat, favorizând apariţia anxietăţii şi a iritabilităţii. Chiar şi în doze moderate poate avea efecte adverse nedorite. Aceasta poate cauza mărirea frecvenţei respiraţiei şi a nivelului de stres.

Insomnia

Una dintre calităţile cofeinei este aceea de a ne ajuta să ne menţinem treji în anumite situaţii. Însă, în cantitate mare, ne poate priva de un somn de calitate. Cofeina creşte timpul necesar pentru a adormi şi poate scădea durata somnului, în special la persoanele vârstnice. Dacă observaţi că o cantitate prea mare de cafea, de exemplu, vă tulbură somnul, este indicat să luaţi măsuri şi să reduceţi consumul. Deşi cafeaua este principala sursă de cofeină, trebuie să aveţi în vedere şi faptul că ciocolata, băuturile energizante şi unele medicamente pot avea acelaşi efect.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar SomnControl care prin ingredientele sale ajută la reducerea stresului şi la îmbunătăţirea calităţii somnului, fiind un remediu eficient pentru insomnie.

Tulburările digestive

Unele persoane consideră că o cafea băută dimineaţa le îmbunătăţeşte tranzitul intestinal. Efectul laxativ al cafelei este atribuit secreţiei de gastrină, hormon de la nivelul stomacului ce accelerează activitatea colonului. În cantitate mare, cafeaua poate induce efecte laxative şi, prin urmare, apariţia diareii. În plus, aceasta poate accentua simptomele refluxului gastroesofagian (arsuri, tuse).

Afectarea musculară

Rabdomioliza este un sindrom în care fibrele musculare distruse pătrund în circulaţia sangvină, rezultând insuficienţa renală şi alte probleme. Cele mai frecvente cauze de rabdomioliză sunt reprezentate de traumatisme, infecţii, întinderi musculare şi muşcături de insecte veninoase sau şerpi. Deşi se întâmplă rar, acest sindrom poate fi cauzat şi de excesul de cofeină, conform unor studii.

Cofeina: bună sau rea pentru sănătate?

cafeaua, cofeină, cofeina, exces, cofeină exces,

Hipertensiunea arterială

În general, cofeina nu creşte riscul de apariţie a accidentului vascular cerebral sau al bolilor cardiovasculare. Însă, în cantitate mare, poate creşte tensiunea arterială, prin stimularea sistemului nervos central. Hipertensiunea arterială este în sine un factor de risc pentru apariţia bolilor cardiovasculare şi a accidentuui vascular cerebral, deoarece afectează vasele de sânge şi întrerupe fluxul sangvin la nivelul inimii şi creierului.

Tahicardia

Efectul de stimulare al cofeinei poate cauza bătăi rapide ale inimii. De asemenea, poate afecta ritmul cardiac, ceea ce poartă numele de fibrilaţie atrială. Aceasta din urmă a fost asociată persoanelor care consumă o doză mare de cafea şi băuturi energizante. Dacă prezentaţi simptomele descrise, este necesar să reduceţi consumul de cafea.

Oboseala

Consumată cu moderaţie, creşte nivelul de energie. În schimb, în cantitate mare, poate avea efectul opus, cauzând oboseală. În plus, aceasta poate întrerupe somnul, ducând la starea de oboseală din timpul zilei şi la scăderea capacităţii de concentrare.

Urinarea frecventă

Este un simptom frecvent al consumului excesiv de cofeină, deoarece are efecte de stimulare asupra vezicii urinare. Din acest motiv, în cantitate mare, cofeina poate avea efecte grave în cazul vârstnicilor care suferă de vezică hiperactivă sau incontinenţă urinară.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.