Revista care te menține sănătos

Știri

Cofeina nu este sigură pentru femeile gravide

Elena Coroianu; sursa: healthline.com
11 septembrie 2020
Share
Exclusiv online
Cofeina nu este sigură pentru femeile gravide

Femeile însărcinate nu ar trebui să consume nici măcar o ceaşcă de cafea pe zi. Interdicţia se aplică şi ceaiului şi sucului cu cofeină. Concluzia aparţine unui studiu recent care este o revizuire a peste 1.000 de studii existente.

În urma acestei analize, cercetătorii au concluzionat că orice consum de cofeină este însoţit de riscuri precum avort spontan, nașterea unui copil mort, greutate redusă la naștere și leucemie acută în copilărie.

Cercetările anterioare au arătat că riscul de avort spontan din cauza consumului de cofeină cresc cu 7% până la 14% pentru fiecare creștere de 100 miligrame (mg) de cofeină consumată. Riscul de a naşte un copil mort creşte cu 9-19% la 100 mg de cofeină consumată. Iar riscul unei greutăți scăzute la naștere creștere cu 10%, la aceeaşi cantitate consumată. Studiile analizate au indicat, de asemenea, un risc cu peste 43% mai mare de leucemie infantilă la copiii născuți de mame care au consumat o cantitate mare de cofeină în timpul sarcinii.

Se consider că o ceașcă medie de cafea conține aproximativ 95 mg de cofeină.

Aveţi dureri de cap dacă nu vă beţi cafeaua? Iată de ce

Se schimbă politicile de sănătate?

Cum riscurile legate de consumul de cafea cresc indiferent de cantitate, autorii studiului cred ca ar trebui revăzute şi politicile de sănătate. De exemplu, recomandările actuale ale Colegiului American de Obstetricieni și Ginecologi (ACOG) spun că un consum mai mic de 200 mg pe zi de cofeină nu este asociat cu un risc crescut de avort spontan sau de naștere prematură. Ori dovezi științifice cumulate susțin recomandarea ca femeile însărcinate și cele care îşi doresc o sarcină ar trebui să renunţe la cofeină.

Dar, cercetătorii lasă şi o „portiţă de scăpare” precizând că analiza lor nu este infailibilă. Şi că este important să înțelegem limitele acestei analize și cum să folosim informațiile pentru determinarea propriului risc. O limitare a acestei analize este faptul că studiile cercetate sunt de natură observațională, ceea ce face dificilă determinarea cauzei și efectelor directe.

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.