Revista care te menține sănătos

Știri

Boala sarutului ar putea juca un rol important in aparitia sclerozei multiple

16 ianuarie 2012
Share

Noi cercetari efectuate in Marea Britanie intaresc ipoteza conform careia virusul Epstein Barr, cunoscut popular sub denumirea de „boala sarutului”, poate contribui la dezvoltarea sclerozei multiple prin actiunea acestuia la nivelul creierului, pe parcursul vietii.

Infectia cu virusul Epstein Barr afecteaza aproximativ 95% din populatie pana la varsta adulta, fiind frecvent intalnita la tinerii intre 15 si 35 de ani. Transmiterea virusului se realizeaza prin contactul cu secretiile orofaringiene infectate, insa poate ajunge in organism si in urma folosirii in comun a tacamurilor, a schimbului de suzete, prin tuse, stranut etc.

Studiul realizat de specialistii de la Universitatea din Londra a constat in examinarea post-mortem a creierului unor persoane care sufereau de scleroza multipla, in care s-a observat o modificare chimica in compozitia ARN-ului si prezenta inflamatiilor, despre care se crede ca ar fi cauzate de prezenta, chiar si in stare latenta, a virusului Epstein Barr.

„Acest virus este destul de complicat deoarece, chiar si atunci cand nu se raspandeste si credem ca nu mai suntem infectati, el se poate ascunde in celule, slabind sistemul imunitar si provocand modificari treptate in compozitia celulara ce duc la inflamatii. Aceste inflamatii ataca celulele nervoase din creier si provoaca simptome specifice sclerozei multiple, cum ar fi: probleme de vedere, dificultati de mobilitate si echilibru, tulburari ale functiilor mentale”, a explicat dr. Christiane Ute-Meier, unul dintre autorii studiului.

Daca virusul Epstein Barr poate fi definit ca un factor declansator, se vor putea gasi noi optiuni de tratament sau chiar metode de preventie care pot impiedica instalarea sclerozei multiple. In cadrul aceluiasi studiu s-a observat ca prezenta virusului in creier poate fi responsabila si de dezvoltarea anumitor tipuri de cancer sau chiar a accidentelor vasculare cerebrale, insa pentru confirmarea acestor ipoteze sunt necesare cercetari aprofundate.

Conform estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 1,3 milioane de oameni din intreaga lume sunt diagnosticati cu scleroza multipla, optiunile terapeutice pentru cei afectati fiind destul de limitate.

Paula Rotaru

Sursa: http://www.sciencedaily.com/releases/2012/01/120105112042.htm

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.