Revista care te menține sănătos

Știri

Cum afectează consumul de cofeină structura creierului

Mădălina Cristea; sursa: sciencedaily.com
23 februarie 2021
Share
Cum afectează consumul de cofeină structura creierului

Cofeina, cel mai consumat drog psihoactiv din lume, poate produce modificări ale structurii creierului. Mai exact, persoanele care consumă regulat cafea, cola sau băuturi energizante pot avea scăderi temporare ale volumului de substanţă cenuşie, ne informează cercetătorii de la University of Basel.

O nouă dilemă se lansează în jurul amatorilor de cofeină. De această dată, dezbaterile referitoare la impactul pe care substanţa controversată îl are asupra sănătăţii sunt completate de către specialiştii elveţieni.

Cofeina: bună sau rea pentru sănătate?

Cei mai mulţi dintre noi ştim deja, din propriile experienţe, că băuturile care conţin cofeină reprezintă un stimulent puternic care ne înviorează atât fizic, cât şi psihic. Cu toate acestea, dacă le consumăm seara, ele ne pot perturba somnul, iar în absenţa odihnei corespunăzătoare, organismul va avea de suferit.

Ipoteza că privarea de somn cauzată de consumul regulat de cofeină ar putea modifica structura creierului le-a atras atenţia cercetătorilor elveţieni. Astfel, sub îndrumarea doctorului Carolin Reichert şi a profesorului Christian Cajochen de la University of Basel, o echipă de specialişti a demarat un proiect de cercetare în acest sens.

Cofeina nu a afectat somnul, doar substanţa cenuşie

La experiment au participat 20 de tineri sănătoşi care consumă zilnic cafea. În timpul primului interval de studiu, aceştia au primit două tablete de cofeină pe zi, timp de zece zile, perioadă în care nu au avut voie să consume cofeină din altă sursă. În cadrul următorului interval de zece zile, aceştia au primit comprimate placebo. La sfârșitul fiecărei perioade de zece zile, cercetătorii au examinat volumul substanței cenuşii a subiecților prin scanări cerebrale. De asemenea, au investigat şi calitatea somnului participanților prin înregistrarea activităţii electrice a creierului.

Rezultatul a fost cel puţin surprinzător. Cofeina consumată în cadrul studiului nu a cauzat probleme cu somnul. Cu toate acestea, cercetătorii au observat modificări ale substanţei cenuşii pe care le-au raportat în revista medicală Cerebral Cortex. După zece zile de comprimate fără substanţă activă, adică în urma abstinenței de cofeină, volumul de substanță cenușie a fost mai mare decât în intervalul în care au fost consumate capsulele de cofeină.

Consumul de cafea şi memoria

Diferența a fost izbitoare în lobul temporal drept, inclusiv în hipocamp, o regiune a creierului care este responsabilă de stocarea amintirilor, reglarea emoţiilor şi consolidarea memoriei.

„Rezultatele cercetării noastre nu indică neapărat că prin consumul de cofeină putem contribui într-o manieră negativă la sănătatea creierului nostru, însă consumul zilnic de cofeină afectează în mod evident hardware-ul nostru cognitiv, care în sine ar trebui să dea naștere unor studii suplimentare”, explică Reichert. Ea adaugă că, în trecut, efectele cofeinei asupra sănătății au fost investigate în cazul pacienților şi că este necesară cercetarea pe subiecți sănătoși.

Deși cofeina pare să reducă volumul de substanță cenușie, după doar zece zile absenţă aceasta s-a regenerat semnificativ la subiecții testați. „Modificările morfologiei creierului par a fi temporare, dar comparațiile sistematice dintre consumatorii de cafea și cei care consumă puțină sau deloc au lipsit până acum”, completează Reichert.

#tags   \   , , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.