Revista care te menține sănătos

Vaccinare

Vaccinurile pentru hepatita A si B: ce trebuie sa stiti?

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
2 iulie 2018
Share
Vaccinurile pentru hepatita A si B: ce trebuie sa stiti?

Hepatita reprezinta inflamatia ficatului, de cele mai multe ori fiind cauzata de o infectie virala. Exista trei tipuri frecvente de hepatite cauzate de virusuri: hepatita A, hepatita B si hepatita C. Vaccinurile au fost create pentru a ne proteja impotriva contactarii hepatitelor A si B. Nu exista vaccin pentru hepatita C.

Hepatitele A si B se pot raspandi de la persoana la persoana, desi in moduri diferite. Acestea au simptome asemanatoare, ce includ dureri abdominale, febra, oboseala, dureri articulare si icter (ingalbenirea pielii si a conjunctivei ochiului).

 

Cum este raspandita hepatita?

Hepatita A: virusul hepatitic A se gaseste in scaunul persoanei infectate si este raspandit prin apa sau alimentele contaminate sau prin unele tipuri de contact sexual. Copiii care au hepatita A nu au, de obicei, simptome, deci pot avea acest virus fara sa se stie. Din fericire, acum copiii sunt vaccinati impotriva hepatitei A.

Cele mai multe persoane care fac hepatita A se recupereaza complet in 2 saptamani pana la 6 luni si nu prezinta nicio leziune la nivelul ficatului. In unele cazuri rare, hepatita A poate cauza insuficienta hepatica si poate duce la deces in randul varstnicilor sau al persoanelor ce prezinta si alte afectiuni hepatice.

Hepatita B: hepatita acuta dureaza de la cateva saptamani la multe luni. Multe persoane infectate sunt capabile sa autodistruga virusul si sa scape de el dupa faza acuta. In unele cazuri, insa, virusul ramane in corp si aceste persoane fac hepatita cronica, ce este o afectiune serioasa, pe termen lung. In unele cazuri, hepatita cronica B duce la lezarea ficatului, ciroza, insuficienta hepatica si cancer hepatic.

Hepatita B nu poate fi raspandita prin apa, alimente, tacamuri, alaptat, tuse, stranut sau prin contactul apropiat, precum sarut sau imbratisare.

 

Vaccinurile pentru hepatita A si B

Sistemul nostru imun se lupta in fiecare zi cu “invadatori”, ca si in cazul in care racim. Atunci cand acest lucru se intampla, dezvoltam imunitate la acel virus specific. Acest lucru inseamna ca organismul nostru va respinge virusul daca va mai fi vreodata expus. O protectie similara o ofera si vaccinurile. In orice caz, beneficiul vaccinarii este ca nu trebuie sa va imbolnaviti inainte de a “activa” organismul sa lupte impotriva bolii.

Vaccinurile impotriva hepatitei contin o cantitate mica de virus inactivat. Atunci cand faceti o doza de vaccin, celulele imunitare raspund prin dezvoltarea imunitatii impotriva virusului. Aceasta imunitate dureaza o perioada destul de mare de timp. De exemplu, dupa doua doze de vaccin antihepatitic A, timp de 30 de ani organismul isi va aminti imunitatea de dupa vaccin si va incepe sa produca rapid anticorpi din nou.

Vaccinul antihpatitic A este administrat in doua doze, iar cel impotriva hepatitei B in trei doze. Cele mai frecvente reactii adverse sunt reprezentate de roseata si durere in locul unde a fost administrat. Pentru a primi o protectie pe termen lung impotriva acestor virusuri, este important sa va fie administrate dozele cum sunt programate.

 Vaccinurile pentru hepatita A si B: ce trebuie sa stiti?

 

Care sunt indicatiile vaccinarii impotriva hepatitei A si B?

Ar trebui sa fie vaccinate toate persoanele care prezinta risc de contaminare a hepatitelor A si B. Iata care sunt acestea:

Persoanele cu risc pentru hepatita A includ:

  • Oricine care calatoreste spre sau dinspre zonele in care este raspandita hepatita A
  • Persoanele care lucreaza cu acest virus in laboratoare
  • Persoanele care au o boala cronica de ficat
  • Persoanele care consuma droguri, injectabile sau nu
  • Barbatii care intretin relatii sexuale cu alti barbati

Persoanele la risc pentru hepatita B includ:

  • Oricine care calatoreste in zonele in care este raspandita hepatita B
  • Personalul medical si alte persoane al caror serviciu ii expune la sangele uman
  • Persoanele cu infectie HIV, insuficienta renala sau boala cronica hepatica
  • Persoanele care traiesc cu o persoana care are hepatita B
  • Persoanele care folosesc droguri injectabile
  • Persoanele active sexual ce au mai mult de un partener
  • Orice persoana care are o boala cu transmitere sexuala
  • Barbatii care intretin relatii sexuale cu barbatii
  • Partenerii sexuali ai persoanelor cu hepatita B
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.