Revista care te menține sănătos

Vaccinare

Vaccinul antigripal la gravide. Recomandat sau nu?

7 iulie 2017
Share
gravida

Virozele respiratorii sunt cele mai comune afectiuni ale sezonului rece. Odata cu sosirea toamnei, se impune luarea unor masuri menite sa previna dezvoltarea acestora, ce variaza de la o alimentatie adecvata pentru intarirea sistemului imunitar la vaccinarea antigripala.

Femeile insarcinate se numara printre persoanele vulnerabile la imbolnavire in aceasta perioada, care ar trebui sa ia toate masurile necesare prevenirii contractarii unei viroze potential periculoase. Este vaccinul antigripal o optiune si in cazul lor?

Perioada propice pentru realizarea imunizarii impotriva gripei este octombrie-decembrie, prioritare fiind categoriile vulnerabile la imbolnavire: copiii de peste 6 luni, varstnicii, bolnavii cronici si gravidele. In cazul celor din urma, vaccinul antigripal este recomandat, insa doar respectand cateva conditii esentiale sanatatii viitoarei mamici si fatului in dezvoltare.

De ce este importanta vaccinarea antigripala la gravide?

Perioada graviditatii este una delicata pentru viitoarea mamica. In cele 9 luni de sarcina, corpul femeii sufera o varietate de transformari care ii sensibilizeaza sistemul imunitar, favorizand insa dezvoltarea optima a viitorului bebelus. Tot in aceasta perioada, viitoarei mamici nu ii pot fi administrate anumite medicamente, precum antiinflamatoarele si antibioticele, astfel ca prevenirea imbolnavirilor de orice fel devine cu atat mai importanta.

Gripa este o infectie de natura virala, foarte frecventa in sezonul rece, cu contagiozitate foarte ridicata si manifestari ce includ febra mare, dureri musculare, lipsa apetitului, senzatie de frig, oboseala generalizata si dureri de cap. In cazul femeilor insarcinate, aceasta viroza respiratorie devine periculoasa din cauza complicatiilor pe care le poate declansa, printre care pneumonie, care creste riscul de avort spontan, moarte fetala, nastere prematura si malformatii congenitale ale fatului, in special daca imbolnavirea are loc in primele trei luni de sarcina.

In ce conditii este indicat vaccinul antigripal la gravide?

Vaccinarea antigripala, realizata la inceputul sezonului virozelor respiratorii, asigura protectie impotriva celor mai comune tulpini ale virusurilor gripale active in perioada respectiva, de-a lungul a cel putin 6 luni. Femeilor gravide li se recomanda in mod special vaccinarea profilactica, insa numai daca, la momentul respectiv, au cel putin 14 saptamani de sarcina.

Protectia oferita impotriva imbolnavirii, instalata la aproximativ 10-15 zile de la inocularea vaccinului, este cu atat mai pretioasa daca vaccinarea este realizata in ultimul trimestru de sarcina, intrucat anticorpii ajung si in organismul viitorului bebelus prin placenta, astfel incat nou-nascutul sa fie protejat si dupa venirea pe lume.

In anumite cazuri, vaccinul antigripal poate duce la cateva reactii adverse usoare, cum ar fi dureri de cap, somnolenta, febra usoara, plus edem, prurit si durere la locul injectarii. Aceste simptome se remit insa in 1-2 zile. De asemenea, este foarte important ca, inaintea vaccinarii, sa fie consultata lista substantelor care alcatuiesc serul de imunizare, astfel incat gravidele sa fie informate cu privire la posibilii alergeni – spre exemplu, vaccinul antigripal este obtinut pe culturi de ou.

Nu in ultimul rand, trebuie spus ca vaccinarea antigripala nu elimina complet riscul contaminarii cu virusul gripal, insa reduce considerabil probabilitatea. In cazul unei eventuale imbolnaviri, reduce si severitatea simptomatologiei specifice acestei afectiuni, inclusiv potentialele complicatii.

gravida

Cum va protejati impotriva gripei

Chiar daca vaccinul asigura o protectie eficienta impotriva contaminarii cu tulpinile gripale active in sezon, ramane foarte importanta limitarea expunerii si luarea catorva masuri de precautie, in asa fel incat atat femeia insarcinata, cat si viitorul bebelus sa traverseze fara probleme sezonul virozelor respiratorii.

Inaintea debutului sezonului imbolnavirilor, este esentiala adoptarea unei alimentatii bogate in vitamine si minerale si administrarea de suplimente alimentare prenatale (biotina, acid folic si alte vitamine din complexul B, iod, fier), in functie de recomandarile medicului curant, care sa pregateasca sistemul imunitar, vulnerabil pe durata graviditatii in fata atacului agentilor patogeni. Fructele si legumele proaspete, de sezon, sunt cele mai indicate, la fel si leguminoasele, semintele si fructele oleaginoase.

Cele mai recomandate raman, potrivit specialistilor, alimentele bogate in vitaminele A, C si E, in minerale precum seleniu si zinc, dar si in acizi grasi Omega-3. Asadar, in dieta ar trebui sa se regaseasca citricele, varza, ardeii rosii, morcovii, spanacul si alte legume cu frunze verzi, semintele de floarea-soarelui, de in, ciupercile, nucile, ficatul de vita si pestele (cu o cantitate minima de mercur, precum somonul, ansoa, pastravul, macroul de ocean, heringul).

Consumului acestor alimente i se adauga si alte masuri profilactice, precum evitarea aglomeratiilor si a contactului cu persoanele bolnave, dar si a stresului si oboselii (factori care slabesc sistemul imun), mentinerea unei igiene adecvate a mainilor si pastrarea unui stil de viata activ, care contribuie la intarirea sistemului imunitar.

Nota pentru articolul «Vaccinul antigripal la gravide. Recomandat sau nu?»:4.50/ 5 (12 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate