Revista care te menține sănătos

Prevenție

3 sfaturi pentru a preveni gripa

22 august 2017
Share

Virusul gripal contamineaza anual milioane de oameni la nivel global. In cele mai multe cazuri, gripa nu provoaca grave complicatii daca este corect si la timp tratata. Insa prevenirea contractarii virusului devine extrem de importanta la nivelul intregii populatii, dar mai ales printre cei vulnerabili: copii, varstnici si persoane care sufera de afectiuni cronice.

Iata ce ar trebui sa faceti pentru a evita sa va imbolnaviti de gripa.

 

1.      Vaccinati-va impotriva gripei

Vaccinul antigripal este o modalitate de a preveni activ contractarea virusului gripal. In general, vaccinarea se face inaintea debutului sezonului gripei, adica la inceputul toamnei, in special in lunile octombrie-noiembrie. Efectul protector al vaccinului antigripal este resimtit la aproximativ doua saptamani dupa injectare.

In cazul in care va intrebati cat este de important, de fapt, sa va vaccinati, trebuie sa stiti ca gripa este mai mult decat o simpla raceala. Simptomele variaza de la dureri musculare si de cap, transpiratii abundente si o stare accentuata de oboseala la febra de 39-40° C, frisoane, tuse seaca, inapetenta, varsaturi, greata. O gripa va poate tintui la pat chiar si doua saptamani si poate duce la complicatii (pneumonii, meningita, encefalita, miocardita etc.) ce necesita internarea in spital.

Este important sa retineti ca vaccinarea impotriva gripei trebuie realizata anual, intrucat eficienta acestei metode de protectie este limitata la cel mult 12 luni, din cauza mutatiilor pe care le sufera virusul gripal, dar si a prevalentei altor si altor tulpini, de la an la an.

2.      Respectati cu strictete regulile de igiena

O alta modalitate de a diminua riscul contractarii virusului gripal este respectarea cu strictete a unor reguli minime de igiena. Spalati-va pe maini cat mai des, timp de cel putin 20 de secunde pentru ca eficienta sapunului sa fie maxima. Cand nu aveti aceasta solutie la indemana, apelati la gelurile sanitare pe baza de alcool (intr-o proportie de cel putin 60%). Acest tip de gel antibacterian poate elimina cea mai mare parte a bacteriilor existente la nivelul mainilor. Totodata, nu va atingeti fata, gura, ochii si nasul cu mainile murdare.

Un studiu derulat in cadrul Universitatii din Michigan, SUA, a dezvaluit ca spalatul mainilor poate reduce cu pana la 20% riscul de raspandire si contaminare cu virusul gripal. Astfel, este esential sa puneti in practica aceasta metoda utila de prevenire a imbolnavirii cat mai des posibil.

3.      Intariti-va sistemul imunitar

Sustinerea si intarirea imunitatii sunt unele dintre cele mai importante trepte in abordarea rezistentei la boli. De aceea, nu ar strica sa adoptati o serie de obiceiuri eficiente pentru a va mentine sanatatea:

  • Dormiti suficient in fiecare noapte. Adultii au nevoie, in general, de 7-8 ore de somn pe noapte, iar odihna deficitara pe termen lung nu face decat sa slabeasca sistemul imunitar si sa va predispuna la diverse afectiuni.
  • Optati pentru un regim alimentar echilibrat, din care sa nu lipseasca un aport zilnic de legume si fructe, preferabil proaspete.
  • Faceti miscare in mod regulat. Exercitiile fizice ajuta la intarirea sistemul imunitar, astfel ca veti avea un risc mai mic de a contracta virusul gripal. Potrivit unui studiu al Scolii de Igiena si Medicina Tropicala din Londra, doua ore si jumatate de exercitii fizice pe saptamana diminueaza riscul de a va imbolnavi de gripa cu aproximativ 10%.

Accesati www.catena.ro sau veniti in farmaciile Catena pentru mai multe detalii.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.