Revista care te menține sănătos

Prevenție

Cum prevenim onicomicozele sau infectiile unghiilor?

9 mai 2011
Share

Onicomicozele sunt infectii ale unghiilor de la maini sau picioare, cauzate de o varietate de fungi. Cu toate ca aceasta afectiune nu prezinta un pericol pentru sanatatea generala, poate afecta totusi calitatea vietii.

Multi dintre pacientii cu onicomize evita diferite activitati din cauza aspectului neplacut al unghiilor, durerii sau a fricii de a nu raspandi boala in randul altor persoane.

Cauza aparitiei onicomicozei este contactul direct cu anumite ciuperci

Cea mai frecventa cauza a onicomicozelor sunt dermatofitii (ciuperci microscopice parazitare), T. rubrum si T. Mentagrophytes, responsabili de aproximativ 90% dintre aceste infectii. Totodata, a crescut si numarul onicomicozelor cauzate de specii non-dermatofitice si de levuri (ciuperci unicelulare care produc fermentatia alcoolului).

Onicomicoza apare dupa contactul direct cu o ciuperca, favorizata de caldura si umezeala locala ori de imunosupresie, adica scaderea imunitatii. Cu toate acestea, prezenta ciupercii la nivelul pielii nu duce intotdeauna la aparitia acestei afectiuni.

 

Onicomicozele se trateaza, dar pot recidiva

Persoanele predispuse la dezvoltarea acestor infectii sunt cele cu unghii incarnate, leziuni la acest nivel sau care isi taie unghiile foarte des. Din acest motiv, trebuie sa stiti ca onicomicozele sunt recidivante, asa ca ar fi bine sa le preveniti astfel:

  • Evitati incaltamintea stramta sau pe cea care pastreaza piciorul cald si umed!
  • Nu folositi aceleasi sosete, unghiere sau forfecute cu alte persoane, iar daca sunteti nevoiti sa utilizati dusurile publice, purtati slapi!
  • Evitati aplicarea unghiilor artificiale, renuntati la fumat si la administrarea excesiva a antibioticelor si anticonceptionalelor orale! In plus, pastrarea uscata a picioarelor si folosirea pudrei de talc dupa baie sunt indicate.

 

Initial apare disconfortul, apoi durerea

Disconfortul local este simptomul cel mai des intalnit, durerea fiind de obicei absenta. Pot fi afectate lama unghiala, matricea si/sau patul unghial. Clinic, se poate observa ingrosarea unghiei, cu hiperkeratoza subunghiala, onicoliza (dezlipirea lamei de patul unghial), placi albicioase sau galbui pe suprafata unghiei care se subtiaza, devine fragila, sfaramicioasa si casanta. Oricare dintre aceste semne, inclusiv ingrosarea unghiei de la picior, nu trebuie neglijate, deoarece pot interveni complicatii mult mai greu de tratat.

 

Diagosticul infectiilor unghiei, in functie de rezultatele testului microscopului direct

Pentru a confirma diagnosticul, medicul specialist realizeaza anamneza si examineaza atent regiunea unghiala si periunghiala printr-un microscop direct, test care iese negativ doar la aproximativ 10% dintre cazuri. De asemenea, se mai pot face culturi pentru identificarea speciei de microb existent si, eventual, examen histopatologic al unghiei.

 

Tratamentul standard al infectiei unghiei consta in medicatie antimicotica orala

Tratamentul corect al onicomicozei necesita eradicarea infectiei, profilaxia recurentelor si, eventual, indepartarea chirurgicala a unghiei. Tratamentul standard consta in medicatie antimicotica orala, ce presupune o monitorizare atenta a efectelor secundare potential periculoase, in special hepatotoxicitate. De asemenea, in formele mai usoare ale bolii, poate fi de folos medicatia topica antimicotica, de genul cremelor, lotiunilor, gelurilor si lacurilor, care se aplica la nivelul unghiei si ariei periunghiale afectate.

 

Onicomicozele apar deseori la persoanele peste 60 de ani

Infectia fungica a unghiei este o boala relativ frecventa. La nivel mondial, intre 2 si 18% din populatie sufera de o infectie fungica a unghiei la un moment dat. Onicomicozele se intalnesc mai des la persoanele in varsta, peste 60 de ani, fiind comune in randul barbatilor si destul de rare in randul copiilor (apar la mai putin de 1% din totalul acestora).

Onicomicoza afecteaza mai des unghiile membrului inferior, acestea necesitand si un tratament mai indelungat decat cel pentru afectiunea depistata la nivelul degetelor mainii.

 

 

Text: Cristina Ionescu

Consultant: Dr. Gloria Suciu,

Medic primar dermato-venerologie,

Spitalul Clinic Colentina

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.