Revista care te menține sănătos

Prevenție

Ne vaccinam sau nu impotriva gripei A/H1N1?

15 octombrie 2009
Share

Gripa provocata de virusul A/H1N1 este in prezent o realitate ingrijoratoare. Acest tip de infectie virala este constant subiect de discutie si tema de inspiratie pentru zeci de teorii ale conspiratiei. inainte de a lua drept adevaruri ceea ce se aude sau se citeste intr-un e-mail anonim, este bine sa stim ce declara autoritatile in domeniu.

Dupa o perioada de aparenta liniste, gripa A/H1N1 revine in atentia presei odata cu instalarea sezonului rece. Astfel, pe langa amenintarea anuala cu clasicele tulpini de virusuri, populatia se afla in fata unui nou pericol: scaderea temperaturilor va transforma virusul A/H1N1 intr-o entitate mult mai activa, numarul imbolnavirilor putand deveni alarmant. Vaccinul clasic de care orice roman putea beneficia nu mai este suficient. in acest caz recomandarea medicilor este ca, in masura posibilitatilor, sa se apeleze la administrarea ambelor vaccinuri: unul pentru tulpinile clasice cunoscute pana in momentul de fata, altul pentru gripa A/H1N1. O persoana care apeleaza doar la unul dintre cele doua tipuri de vaccin va capata imunitate doar pentru tulpinile gripale la care acesta face referire. Mai mult, nimeni nu poate garanta ca va fi ferit de gripa dupa administrarea vaccinului. Virusurile sufera frecvent mutatii ce nu intra in aria imunizarii artificiale.

Vaccinarea impotriva gripei A/H1N1
Conform unui comunicat de presa al Ministerului Sanatatii, campania de vaccinare impotriva virusului A/H1N1 va fi demarata in Romania la inceputul lunii decembrie 2009. Institutul Cantacuzino are capacitatea de a produce pana la sfarsitul anului aproximativ 5 milioane de doze. incepand cu anul viitor urmeaza sa fie produse circa 1 milion de doze pe luna. Comitetul de coordonare si actiune al Ministerului Sanatatii a atras atentia asupra unor proceduri suplimentare de monitorizare, preventie si reactie in cazul imbolnavirilor in sistemul de invatamant. Tot in acest cadru au fost stabilite si categoriile de populatie cu un risc ridicat de imbolnavire si raspandire. in functie de aceste coordonate au fost stabilite si categoriile prioritare in procesul de vaccinare: cadrele medicale, personalul din domeniul public, copiii din sistemul de invatamant si gravidele. Astfel, 25% din populatia Romaniei va beneficia de vaccin gratuit in cadrul campaniei organizate de Ministerul Sanatatii.

Frica de vaccinul impotriva A/H1N1
La nivel mondial exista o oarecare reticenta fata de campaniilor de vaccinare A/H1N1, reticenta care si-a facut simtita prezenta si in alte cazuri de vaccinare (virusul HPV). Medicii romani recomanda insa cu incredere vaccinarea atat impotriva gripei A/H1N1, cat si a celei sezoniere. Este adevarat ca nu toate cazurile de gripa porcina au avut drept rezultat decesul pacientului, insa in formele grave, riscul exista.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza populatia cu privire la faptul ca doar vaccinul are rol in preventia gripei A/H1N1. Administrarea medicamentelor antivirale inainte de instalarea bolii nu face decat sa impiedice organismul sa reactioneze pe viitor la acest tip de tratament.

Imunizarea, dincolo de vaccin
Desigur, vaccinul este calea cea mai sigura de imunizare la aceasta ora. Un organism care are un sistem imunitar puternic lupta insa altfel cu agresiunile venite din partea mediului. Pentru intarirea imunitatii puteti apela la suplimente nutritive fara a uita ca alimentatia este totusi cea mai puternica arma. Unul dintre alimentele cheie este carnea de vita care, datorita continutului de zinc, detine un rol important in formarea celulelor albe. Daca nu agreati carnea de vita, puteti lua necesarul de zinc din carnea de porc sau de pasare, cereale integrale, iaurt si lapte. Pastrarea sanatatii pielii este foarte importanta, ea fiind o bariera impotriva factorilor agresori ai mediului. O alimentatie bogata in beta-caroten (cartofi, morcovi, dovleac, pepene) ajuta la regenerarea tesutului tegumentar. Sanatatea tractului digestiv este absolut necesara pentru dobandirea unui sistem imunitar puternic. in acest sens, iaurtul sau chefirul revitalizeaza flora intestinala.

Text: Irina Chelarescu
Consultant: Dr. Mirabela Saftoiu,
Medic medicina de familie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.