Revista care te menține sănătos

Vaccinare

Schemă vaccinare copii – informații vaccinuri obligatorii

Andrei Cioată; surse: insp.gov.ro, romeurope.org, health.gov.au
18 august 2023
Share
Schemă vaccinare copii – informații vaccinuri obligatorii

Vaccinarea reprezintă cea mai simplă și eficientă modalitate prin care poate fi asigurată, în mod certificat și viabil, imunitatea organismului împotriva eventualilor agenți patogeni care ar putea duce la compromiterea funcționării acesteia. Deși componenta imunitară înnăscută joacă un rol esențial în protejarea organismului, imunitatea dobândită este la fel de importantă. Vaccinarea, de altfel, reprezintă o strategie eficientă, lipsită de riscuri, prin care organismul „va învăța” cum să lupte împotriva diferiților agenți patogeni din mediu, înainte de a intra în contact cu aceștia. Schema de vaccinare este vitală pentru protejarea copiilor cu sistem imunitar nedezvoltat.Schema vaccinare copii – de ce este importantă

În primele luni de viață, sistemul imunitar al copilului nu este suficient dezvoltat și consolidat. Prin urmare, acesta este mult mai predispus la infecții, motiv pentru care trebuie să se intervină, încă din primele zile de viață, cu metode de consolidare a sistemului imunitar. Dincolo de faptul că laptele matern conține anticorpi esențiali pentru imunizarea micuțului, a fost introdusă și o schemă de vaccinare pentru copii, cu ro în stimularea rezistenței organismului la agenții cu potențial infecțios. După vaccinare, întrucât organismul intră în contact cu agentul patogen inactivat sau omorât, începe să producă anticorpi țintiți specific spre acesta, fundamentându-i rezistența.

Prin urmare, în conformitate cu schema de vaccinare pentru copii, expunerea la virusuri și germeni lipsiți de potențial infecțios îi va asigura copilului imunizarea necesară pentru întărirea imunității, atât pentru a nu face boala specifică agentului etiologic, cât și pentru a nu reprezenta el însuși vector de transmisie al acesteia. Vaccinarea nu este doar despre persoana care este vaccinată, ci, în măsură egală, este și despre cei din jur. Această schemă de vaccinare pentru copii este obligatorie întrucât, în anii care vor urma, copilul va fi înscris la grădiniță, va fi plasat în centre de îngrijire zilnică, motiv pentru care este necesar să se reducă la minimum riscul infecției și răspândirii patogenului.

Schemă vaccinare copii – ce vaccinuri sunt obligatorii

În calendarul național de vaccinare este prevăzută și schema de vaccinare pentru copii, fiind obligatorie. Există și vaccinuri opționale, utile pentru ca micuțul să fie protejat împotriva anumitor patologii infecțioase, cu potențial deosebit de grav. De cele mai multe ori, medicul de familie vă va oferi toate detaliile necesare privitoare la schema de vaccinare a copiilor, când trebuie efectuate vaccinurile și care este utilitatea practică a fiecăruia.

Iată care sunt vaccinurile incluse în schema de vaccinare obligatorie a copiilor din România:

vaccinarea la copii, imunizarea bebelusilor, schema vaccinuri obligatorii, scama vaccinuri copii,

În schema de vaccinare de mai sus nu sunt incluse – dar sunt recomandate pentru imunizarea eficientă, completă a copiilor – următoarele tipuri de vaccinuri:

  • imunizarea cu anticorp RSV (pentru prematuri, copiii cu probleme pulmonare, cardiace);
  • vaccinurile antimeningococice;
  • vaccinul antigripal;
  • vaccinul rotaviral;
  • vaccinul hepatitic A;
  • vaccinul contra encefalitei provocate de căpușă;
  • vaccinul împotriva varicelei;
  • vaccin antiHPV.

Deși nu sunt incluse în schema de vaccinare obligatorie, efectuarea acestor vaccinuri asigură copiilor imunitatea de care au nevoie pentru ca organismul să lupte eficient împotriva gamei variate de agenți patogeni cu care ar putea intra în contact. Unele vaccinuri incluse în schema de vaccinare obligatorie se efectuează în doză unică – în spital sau la medicul de familie –, iar altele au nevoie de rapel (doză suplimentară). Imunizarea suplimentară are rolul de a îmbunătăți și consolida rezistența organismului, stimulând producerea de anticorpi îndreptați spre agentul patogen inactivat sau mort conținut în vaccinul administrat inclus în schema de vaccinare a copiilor.

vaccinarea la copii, imunizarea bebelusilor, schema vaccinuri obligatorii, scama vaccinuri copii,

Schema vaccinare copii – informații despre vaccinurile obligatorii

Vaccinul conține agentul patogen care cauzează o anumită boală, însă fără risc infecțios. Acesta este omorât sau inactivat, astfel încât vaccinurile să fie lipsite de riscuri. Schema de vaccinare conține principalele vaccinuri necesare pentru ca micuțul să nu prezinte riscul ca, în viitor, să se infecteze cu diferiți agenți patogeni care pot cauza boli și complicații nedorite. Vaccinurile din schema de vaccinare pentru copii asigură protecție împotriva următorilor boli și patologii:

  • vaccinul hepatitic B: protecție împotriva virusului hepatic B (hepatită B);
  • vaccinul BCG: protecție împotriva bacilului Calmette-Guérin (tuberculoză);
  • vaccinul hexavalent DTPa-VPI-Hib-Hep. B: protecție împotriva difteriei (D) și tetanosului (T), tusei convulsive (P), poliomielitei (VPI), hepatitei B (Hep. B), precum și infecțiilor cu Haemophilus influenzae tip b (Hib);
  • vaccinul pneumococic: protecție împotriva pneumoniei;
  • vaccinul rujeolic-rubeolic-urlian (ROR): protecție împotriva rujeolei, rubeolei și împotriva oreionului.

Acestea sunt vaccinurile incluse în schema vaccinare copii. Administrarea lor este esențială, în special în primii ani de viață, pentru ca micuțul să fie ferit de riscul de a contracara boli care se pot manifesta prin forme complicate. De asemenea, pentru protecția suplimentară a copiilor, și deși nu sunt incluse în schema vaccinare copii, se recomandă și următoarele vaccinuri:

  • vaccinul HPV (pentru fete): împotriva HPV (virusul papiloma uman);
  • vaccinul rotaviral: împotriva rotavirusurilor;
  • vaccinul varicelic: împotriva varicelei;
  • vaccinul meningococic: împotriva virusului Neisseria meningitides de grup B;
  • vaccinul FSME-IMMUN: împotriva encefalitei provocate de căpușă;
  • vaccinul hepatitic A: împotriva hepatitei A;
  • vaccinul antigripal: împotriva gripei;
  • vaccinul antiCovid-19: împotriva SARS-CoV-2;
  • imunizare împotriva virusului sincițial respirator (RSV).

Această schemă vaccinare copii a fost special elaborată și fundamentată pentru a fi în asociere cu necesitățile de imunizare ale copiilor, în conformitatea vârstei. Pentru ca protecția copilului să fie asigurată, pot fi necesare mai multe doze de vaccin, fiecare dintre acestea având propria-i schemă de administrare, pe când altele oferă imunizare în doză unică. Schema vaccinare copii are rolul nu doar de a proteja persoana vaccinată, ci și persoanele din comunitate, întrucât foarte multe boli împotriva cărora schema vaccinare copii asigură imunizare sunt foarte contagioase. Prin urmare, un copil vaccinat își va asigura atât protecție proprie, cât și pe a celor din jur.

vaccinarea la copii, imunizarea bebelusilor, schema vaccinuri obligatorii, scama vaccinuri copii,

Schemă vaccinare copii – beneficii și potențiale reacții adverse

Este foarte important să nu se subestimeze potențialul patogen al unui microorganism, întrucât foarte multe boli ale copilăriei pot produce complicații majore și chiar deces. Astfel, beneficiile vaccinării cu dozele recomandate în schema de vaccinare sunt evidente:

  • asigură protecția organismului împotriva agenților patogeni, dat fiind faptul că există deja anticorpi care au rolul de a neutraliza și distruge antigenul;
  • asigură protejarea celorlalți, întrucât foarte multe boli ale copilăriei sunt contagioase;
  • sunt evitate complicațiile diferitelor boli infecțioase;
  • chiar dacă persoana vaccinată va face boala, simptomele vor fi mult mai ușoare și boala se va manifesta pe o perioadă mult mai scurtă;
  • contrar miturilor, o persoană nu va dezvolta boala în urma vaccinării. Conținutul vaccinului este reprezentat de virusuri omorâte sau inactivate, fără potențial infecțios. Deși pot să apară semne specifice bolii cauzate de agentul patogen inclus în vaccin, acestea sunt deosebit de ușoare și dispar rapid.

Administrarea vaccinurilor incluse în schema de vaccinare obligatorie pentru copii ar trebui să reprezinte o parte de importanță vitală în creșterea unui copil sănătos, care să fie ferit de potențiale riscuri. Deoarece va deveni parte integrantă a unui colectiv de copii, copilul va fi predispus riscului de a dezvolta anumite patologii, însă dacă a fost imunizat corespunzător, conform recomandărilor incluse în schema de vaccinare, sistemul său imunitar va fi capabil să facă față agenților patogeni care încearcă să-și manifeste potențialul infecțios.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.