Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale ficatului

Hepatita B

2 iulie 2018
Share

Hepatita B este o boala infectioasa determinata de virusul hepatitei B (VHB), un virus ADN a carui gazda naturala este omul. S-a constatat ca virusul hepatitei B este extrem de rezistent in conditiile din afara gazdei. Chiar dupa mai multe luni de la contaminare acele, echipamentul medical sau stomatologic pot fi cauza de transmitere a hepatitei B.

Virusul hepatita B este de cel putin 100 de ori mai infectios decat virusul HIV si are mai multe particule virale prezente in sangele infectat. S-a demonstrat transmiterea si prin saliva, spre deosebire de virusul HIV.

Hepatita B se transmite mai repede decat infectia HIV prin contactul heterosexual si, in contrast cu HIV, poate fi transmis prin contactul intim in familie, in special in conditii de trai aglomerat. Boala se mai transmite prin contact cu lichidele biologice precum sangele, sperma, secretiile vaginale si saliva.

 

Contactul cu sangele contaminat cu virusul hepatic B expune cadrele medicale

Se recunosc patru mecanisme de transmitere ale infectiei: perinatal (vertical), orizontal, sexual si parental (percutan). Infectia perinatala apare de la mama purtatoare la nou-nascut in timpul sau la scurt timp dupa nastere.

Transmiterea orizontala are loc intre copii, adolescenti si tineri adulti, in general prin saliva contaminata sau sange care patrunde in organism prin plagi discrete si escoriatii. Parintii, bunicii, fratii mai mari infectati sunt sursa pentru transmiterea orizontala.

Transmiterea sexuala a virusului hepatic B apare atat prin hetero cat si prin homosexualitate.

Transmiterea parentala se face prin sange sau produse de sange contaminate care patrund in organism prin ace de seringa, transfuzii, hemodializa sau droguri administrate intravenos. In toata lumea contactul cu sangele contaminat expune cadrele medicale, pacientii hemodializati si transfuzati, precum si persoanele care lucreaza in politie, serviciul de ambulanta, pompieri si armata la risc de infectie cu virusul hepatitei B.

 

In lume sunt peste 300 milioane de purtatori cronici virusului hepatita B

Perioada de incubatie este lunga, de 40-180 zile, timp in care pacientul este contagios. O treime dintre persoanele infectate sunt asimptomatice, dar contagioase. O treime dintre infectii se manifesta cu simptomatologie pseudogripala precum oboseala, slabiciune, anorexie, cefalee, dureri abdominale si subfebrilitate, simptomatologie care frecvent duce la confundarea diagnosticului. O alta treime din infectii se manifesta prin icter, urini hipercrome, scaune decolorate. Icterul atinge un maxim de intensitate la 1-2 saptamani dupa care se diminueaza.

Aproximativ 90% dintre cazurile de imbolnavire cu hepatita B la adulti evolueaza spre recuperare completa pana la sase luni, cu persistenta oboselii pana la un an sau chiar mai mult. Aceste persoane dezvolta anticorpi protectori, iar virusul este eliminat din organism. O foarte mica proportie din cazuri fac o forma fulminanta de hepatita, frecvent fatala in cateva zile. Restul devin purtatori cronici de virus.

Dupa infectia acuta, aproximativ 1-10% dintre adultii aparent sanatosi si peste 90% dintre sugari infectati esueaza in efortul de a se debarasa de virus. Ei raman Ag HBs seropozitivi pentru o perioada de peste sase luni intrand in categoria de purtatori cronici de VHB. Spre deosebire infectia clinic simptomatica, dupa infectia simptomatica probabilitatea de portaj cronic este mai mare. Barbatii sunt mai expusi de a deveni purtatori cronici decat femeile.

Cei care devin purtatori la varsta adulta au un risc de 15-40 ori mai crescut de evolutie spre hepatopatie cronica si cancer primitiv hepatic. In lume sunt 350 milioane de purtatori cronici de VHB. Studiile epidemiologice au aratat ca exista o corelatie semnificativa intre numarul de purtatori cronici dintr-o tara si incidenta cancerului hepatic.
In prezent se folosesc vaccinuri realizate prin inginerie genetica

Cand o persoana anterior nevaccinata este in mod accidental expusa la sange Ag HBs pozitiv, trebuie sa se actioneze imediat. Dupa obtinerea unei probe de sange de la persoana expusa in vederea investigatiilor serologice, trebuie facuta imunizarea pasiva cu imunoglobuline specifice antihepatita B. In acelasi timp trebuie inceputa vaccinarea contra hepatitei B. Daca vaccinarea trebuie continuata depinde de rezultatele testelor serologice. Continuarea vaccinarii nu este necesara daca persoana expusa este depistata ca fiind imuna natural.

La persoanele anterior imunizate, se determina prezenta de anticorpi anti-HBs, iar daca titrul seric este inadecvat (sub 10mUI/ml) se administreaza o doza de rapel. Adimistrarea de imunoglobuline nu diminueaza proprietatile imunogene ale veccinului, in situatia in care cele doua produse se administreaza in locuri anatomice diferite.

Primele vaccinuri contra hepatitei B au fost vaccinuri plasmatice. Acestea contin antigenul de suprafata al VHB, Ag HBs, preluat din plasma purtatorilor cronici de virus si purificat. In prezent se folosesc vaccinuri realizate prin inginerie genetica, ENGERIX, intrat recent in schema de vaccinari obligatorii a tuturor nou-nascutilor la noi in tara.

De importanta majora ramane vaccinarea grupelor populationale cu risc crescut: personalul medical, personalul si clientii institutionalizati, pacientii care primesc frecvent produse de sange, calatorii in zone cu inalta endemicitate si nu in ultimul rand, prostituatele si homosexualii cu parteneri multiplii, utilizatorii de droguri si administrare intravenoasa. Se recunoaste tot mai frecvent ca vaccinarea numai a grupelor de risc nu va duce la controlul bolii.

Vaccinul impotriva virusului hepatita B asigura protectie si pentru infectia cu virusul hepatitei D
Protectia bolii se obtine prin administrarea intramusculara a unei serii de trei doze de vaccin. Se pot recomanda doua scheme pentru imunizarea primara: o schema rapida, cu administrari la 0, 1 si 2 luni, care va conferi protectie mai rapid instalata; scheme in care se lasa mai mult timp intre a doua si a treia doza, adica la 0, 1 si 6 luni.

Aceasta din urma dureaza mai mult timp, dar induce titruri mai inalte de anticorpi. Se considera eficient un titru de anicorpi de peste 10miliU.I./ml.

Vaccinul pentru hepatita B trebuie administrat in sezut muscular si nu in tesut gras, in regiunea deltoidiana pentru adulti si in regiunea anterolaterala a coapsei pentru nou-nascuti. Titrurile de anticorpi tind sa fie mai scazute cand vaccinul este administrat in tesutul gras al regiunii fesiere. Administrarea subcutanata este indicata numai la pacientii cu tendinta de sangerare severa, precum hemofilicii.

Dupa imunizarea cu schema 0,1, 2 luni se recomanda un rapel la 12 luni dupa prima doza. Urmatorul rapel nu este necesar cel putin opt ani. Dupa schema de vaccinare 0, 1, 6 luni se recomanda un rapel la cinci ani de la vaccinarea primara. Vaccinul impotriva hepatitei B asigura protectie si pentru infectia cu virusul hepatitei D. Prin prevenirea infectiei se asigura prevenirea cirozei hepatice si a cancerului hepatic, doua boli severe, cu prognostic incert.

Dr. Angelica Nour
Medic specialist Medicina interna
Centrul de Diagnostic si Tratament „Victor Babes”, Bucuresti

Nota pentru articolul «Hepatita B»:2.85/ 5 (13 voturi)

93 comentarii pentru articolul “Hepatita B”

  1. S**e**g** spune:

    as vrea sa stiu daca o persoana ce are hepatita b ca purtatoare sa natoasa,poate trasmite virusul?

    1. a**r**u**c** spune:

      Buna ziua.

      Virusul hepatitic B se transmite de la o persoană infectată prin sânge si produse din sânge, salivă, spermă, secretii vaginale, lichid amniotic, alte fluide corporale. Există mai multe moduri de transmitere: verticală sau perinatală, de la mama infectată la copil, în timpul sarcinii sau nasterii; orizontală, prin contact apropiat intrafamilial cu un purtător de virus (de exemplu, prin utilizarea aceleiasi periute de dinti, aparat de ras, veselă); sexuală; parenterală, prin intermediul sângelui sau materialelor contaminate. Purtătorii cronici reprezintă o serioasă problemă de sănătate publică, fiind un rezervor de transmitere continuă a virusului. Virusul hepatitic B este de aproximativ 1000 de ori mai infectios decât HIV !!! Perioada de contagioziate este de 2 săptămâni înaintea debutului bolii si durează până la disparitia portajului de AgHBs.

      Dr.Alin Popescu

    2. A**n**a**n**0** spune:

      da poate sa transmite virusul nu sunt medic sau ceva dar se poate transmite sau nu 🙂

    3. a**n** spune:

      Buna seara,am28 ani acum am aflat ca am hep.B cronic, nu sint casatorit, ce trebuie sa urmez pentru a nu infecta partenera si daca e posibil asa.

      multumesc anticipat.

      1. farmaciata spune:

        Buna ziua,
        In primul rand contactul sexual trebuie sa fie protejat (utilizarea prezervativului). In al doilea rand este bine ca partenera dumneavoastra sa se vaccineze contra hepatitei B.
        Dr. Alin Popescu

  2. L**a**e** spune:

    Buna ziua, am 36 de ani si as dori sa fac vaccinul imotriva hepatitei b, dar nu stiu de unde se cumpara, cat costa si ce inseamna „rapel” si unde se face vaccinul? multumesc

    1. a**r**u**c** spune:

      Buna ziua.
      Vaccinul il puteti cumpara de la orice farmacie, pretul este in functie de firma producatoare( intrebati la farmacie). Acest vaccin se face in 3 etape: prima doza, apoi a doua doza la o luna de la prima si cea de-a treia la 6 luni de la prima doza. Protectia impotriva hepatitei B pe care vaccinul o ofera este de 5 ani de zile. Dupa ce au trecut 5 ani, se face o noua masurare a anticorpilor si un rapel- adica o noua injectare. Vaccinul il puteti face la medicul de familie sau la orice policlinica.

      Dr. Alin Popescu

      1. f**ry spune:

        buna seara sora mea insarcinata a facut analizele de rutina la sange si la AGHBS i-a iesit reactiv,medicul ginecolog i-a spus sa nu se ingrijoreze ca s-ar putea sa fie o greseala de laborator sa le repete la altul,eu am un copil de 3 ani si ea mai are o fetita de 6 e posibil sa le transmita copiilor prin sarut ,folosirea tacamurilor,a paharelor etc?e posibil sa nu aiba aceasta boala?sotul are transaminazele in limite normale nu a facut testul pt hepatita

        1. farmaciata spune:

          Buna ziua,
          Hepatita B nu se transmite cu atata usurinta incat sa luati in considerate va variante de transmitere sarutul si folosirea tacamurilor. Cred ca ar fi bine ca sora dumneavoastra sa repete analiza si sa mearga la un infectionist in cazul in care rezultatul e pozitiv pentru Hepatita B. De asemenea in aceasta situatia este bine sa fie testat si sotul surorii dumneavoastra.
          Dr. Alin POpescu

  3. m**da spune:

    de ce oamenii infectati cu hepatita b snt marginalizati

  4. d**a spune:

    in cazul unui contact sexual cu o persoana despre care nu se stie daca este infectata ce trebuie facut?

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      In acest caz este indicat sa va adresati unui laborator de analize pentru a face urmatoarele testari: serologie hepatita B, serologie hepatita C, serologie HIV. Utilizarea prezervativului va poate scuti de neplaceri pe viitor protejandu-va impotriva infectiilor cu transmitere sexuala.
      Dr. Alin Popescu

  5. D**a**s**_**86 spune:

    buna ziua.daca faci vaccinul impotriva hepatitei B, esti protejat pe parcursul a cinci ani indiferent de calea de transmitere( oral, sexual, parenteral)? multumesc.

    1. farmaciata spune:

      Buna seara,
      Vaccinarea impotriva hepatitei B este cea mai eficienta metoda impotriva infectarii cu virusul hepatitic B. Persoanele care beneficiaza de acest vaccin sunt protejate atat de forma acuta cat si de forma cronica pe care acest virus le provoaca la nivel hepatic atata timp cat schema de vaccinare este corecta. Schema cea mai frecvent utilizata este cea compusa din 3 injectii intramusculare administrate astfel : prima doza, urmatoarea doza la o luna de la prima si cea de a treia doza la 6 luni de la prima doza. Titru de anticorpi eficient se considera a fi de peste 10mil U.I./ml. Se recomanda efectuarea rapelului (revaccinare) la 5 ani de la vaccinarea primara pentru ca protectia sa fie maxima.
      Dr.Alin Popescu

      1. m**c** spune:

        am fost depistat la varsta de 6 ani cu hepatita cronica de tip b, am urmat tratamentul cu lamivudina si interferon pana cand transaminazele au ajuns in limite normale, nu am dezvoltat anticorpii deci virusul inca il am dar este inactiv. de aproximativ 2 sau 3 saptamani  intretin relatii sexuale neprotejate cu partenera mea care a facut toate cele 3 vaccinuri de imunizare in urma cu 3 ani si jumatate. exista vre-un risc ca ea sa fie infectata? daca da, ce e de facut? dupa analizele de sange ma refer. ar putea scapa de aceasta boala pacatoasa?

  6. I**n**n**a1 spune:

    Se poate ca un Centru Medical de renume sa-ti efectueze nise analize generee si, in care este descoperit si faptul ca, sangele tau este infectat cu hepatita B insa nu-ti spune. Dece? Doamna Dr.ANGELICA NOUR a-si putea sa beneficiez si eu de serviciile dv.? Dupa o viroza care dureaza ca 3 saptamani cu o tusa puternica in ultima saptamana, oboseala si nesomnul au pus amprenta pe mine. Am si o hernie inghinala recidivata care trebuie operata. Care este riscul?
    Telefonul meu de contact este 0314383230 – acasa si 0735879609 – mobil – Ioan

  7. A**u**_**11 spune:

    Buna seara, sotul meu a fost diagnosticat cu hepatita b si as dori sa stiu ce regim alimentar trebuie sa tina( ce are/nu are voie sa mamance) si pentru cat timp trebuie tinut regimul . Va multumesc.

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Dieta bolnvului de hepatita cronica (cu virus B in cazul sotului dumneavoastra) trebuie sa fie echilibrata si sa resecte proportiile intre grupele alimentare, mai exact intre proteine, glucide si lipide. Cu alte cuvinte cei care sufera de boli hepatice trebuie sa manance firesc, fara a face excese ( 3 mese pe zi la ore fixe si 2 gustari reduse cantitativ). Exista o interdictie majora in alimentatia bolnavului ce sufera de hepatita si anume renuntarea la alcool (nu sunt permise nici macar cantitatile mici) !!!! In cazul in care aceasta regula nu este respectata aparitia cirozei hepatie este frecventa.
      Cu alte cuvinte este important aportul optim de proteine in special cele cu valoare biologica mare deoarece acestea sunt importante pentru a construi si mentine masa musculara si pentru a contribui la fenomenele de regenerare din organism. De preferat este carnea slaba ca sursa de proteine si anume cea de pui, curcan cu evitarea celei de oaie si porc. De real folos este consumul de legume si fructe din abundeta intrucat acestea sunt bogate in vitamine si minerale necesare unui ficat bolnav.
      De asemenea trebuie evitate dulciurile,alimentatia de tip fast-food, mancarurile condimentate si iuti cat si alimentele prea sarate sau conservate in sare cu mentiunea ca sarea este permisa dar nu in cantitati mari. Aceste reguli trebuie respectate toata viata !
      Dr. Alin Popescu

  8. a**n** spune:

    Buna ziua. sunt insarcinata in opt luni,traiesc in italia,si peste o saptamana imi vor face testele pentru hepatita b. STIU sigur ca primul meu prieten o avea,deci in acest caz e sigur ca o am si eu? Exista vreo posibilitate de a descoperi ca nu o am ? Simptome nu am avut niciodata, si au trecut 6 ani .Ce riscuri sunt pentru copil? se poate rAmane imuni toata viata ,se poate rezolva totul cu un vaccin,chiiar daca suntem infectati? Ce fel de virus e , asemanator al celui hiv ,care se poate declansa la actiunea vreunui agent extern? va multumesc anticipat,si scuzati intrebarile poate naive,dar am cautat mult si nimeni nu explica limpede cum functioneaza acest virus

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Nu este sigur ca sunteți si dumneavoastră infectata dar șanse exista chiar daca nu ați prezentat nici un simptom. Este bine ca testarea serologiei pentru hepatita B si C cat si testul HIV sa fie facute inainte de a ramane insarcinata. Procentul de transmitere a virusului hepatitic B la nastere cat si dupa este mare daca acesta nu este imunizat inca din primele ore de viata. Imunizarea consta in vaccinul impotriva hepatitei B impreuna cu imunoglobulina specifica hepatitei B. Administrarea imunoglobulinei este eficienta daca se face cat mai curand dupa nastere ( de indicat in primele 12 h), impreuna cu prima doza a vaccinului, urmand celelalte 2 doze ale vaccinului care se fac la 1 luna de la prima doza si la 6 luni. De asemenea in cazul unei mame infectate cu virus hepatititc B este indicata cezariana si evitarea alaptarii. Toate aceste lucruri trebuie respectate daca in urma analizei se dovedeste infectia cu hepatita B. In orice caz va sfatuiesc sa va consultati si cu medicul dumneavoastra ginecolog.
      Dr. Alin Popescu

  9. b**c**i** spune:

    Buna ziua,

    In urma cu 5 – 6 ani am facut si eu vaccinul pentru Hepatita B. De cateva zile incoace am aflat cu prietena mea are Hepatita B inca de la varsta de 1 an, iar ca acum se afla intr-o stare de latenta, insa virusul cred ca mai poate fi transmis.

    Avand in vedere ca sunt destul in ingrijorat, insa nici nu pot renunta la ea, imi puteti spune unde pot sa fac rapelul, in cat timp aflu rezultatul si daca el este mai mic decat necesar , daca trebuie sa fac din nou cele 3 injectii (acum, 1 luna si 6 luni)?

    Iar pana atunci, mi-ati putea spune daca trebuie sa-mi fac griji doar pentru ca o sarut?
    Stiu ca se transmite prin saliva, insa pana cand fac vaccinul ar fi mai bine sa nu mai am nici un contact cu ea?

    Din momentul in care fac prima injectie din cele 3, sunt deja protejat?

    Multumesc si astept raspunsul dumneavoastra.

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Pentru a face rapelul acestui vaccin cat si o testare pentru a vedea daca posedati un titru protector de anticorpi secundar primului vaccin va puteti adresa catre Spitalul de Boli Infectioase Matei Bals. Nu aveti de ce sa va faceti probleme in ceea ce priveste sarutul insa este bine sa va protejati cu prezervativ in timpul contactului sexual.
      Dr. Alin Popescu

  10. S**y**e**6 spune:

    acum  1 an am fost diagnosticat cu  aghbs pozitiv avand tgp 105. dupa 1 an de regim si tratament cu liv 52 si sarginor mi a iesit aghbs negativ si tgp 54. imi puteti expica ce se intampla?

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Ag HBs detectat in sange semnifica prezenta infectiei cu virusul hepatitei B. Ag HBs poate ramane in sange timp de 4 luni in timpul iniectiei acute disparand ulterior. In cazul in care acesta persista si apare in continuare la analize mai mult de 6 luni se pune diagnostic de cronicizare a infectiei. Medicamentele de care ati mentionat sunt hepatoprotectoare ajutand la regenerarea ficatului si la restabilirea functiei acestuia. Scaderea transaminazelor (TGO, TGP) arata o imbunatatire a functiei hepatice secundara tratamentului. Este bine sa mergeti la gastroenterolog perioadic pentru a monitoriza functia hepatica. Pe langa tratamentul indicat de medic este bine sa tineti un regim igieno-dietetic cu respectarea orelor de masa si cu evitarea grasimilor de origine animala.
      Dr. Alin Popescu

  11. A**n spune:

    buna ziua..va rog descifrati analizele (AgHbs pozitiv3,500 / Anti HBc total pozitiv 0,012 / am mai facut o analiza care comfirma prezenta virusului dar ma comunicat prin tel) mi sa spus hepB cronic.Spuneti va rog, se trateaza,daca da cit timp dureaza, unde si cit aproximativ costa. multumesc anticipat.

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Tratamentul hepatitei B consta in administrarea a doua medicamente concomitent si anume Interferon si Lamivudina. Interferonul este un medicament ce are rolul de a stimula imunitatea la care se adauga proprietatile antivirale ale acestuia. Se administreaza injectabil 1/saptamana timp de aproximativ 48 de saptamani. Lamivudina este un medicament cu proprietati antivirale ce se administreaza oral 1/zi tot timp de 48 de saptamani. Pentru stabilirea exacta a duratei tratamentului se fac o serie de analize la 3 luni de la inceperea acestuia pentru a vedea cat de bine raspunde organismul la aceste medicamente. In ce priveste costul tratamentului Interferonul ajunge la 200 euro o injectie iar Lamivudina 200 roni pe luna insa aceste costuri sunt suportate de casa de asigurari daca va faceti dosar. Dosarul trebuie sa contina o serie de analize ce trebuie facute inainte de a incepe tratamentul analize ce arata gradul de afectare hepatica. Pentru intocmirea acestui dosar este bine sa va adresati medicului gastro-enterolog.
      Dr.Alin Popescu

  12. b**d**o**ci spune:

    Buna ziua!  Sunt infectat cu HBV de trei ani si jumatate si cred ca am avut cele mai mari viremii din lume 🙂 1 viremie a fost de 7.507.800.000 copii/ml(in 2009) am urmat tratament cu lamivudina (zefix) 3 luni si apoi am obtinut raspuns la a 2 a viremie-3,800.460.000copii/ml dupa care in urmatoarele  3 luni mi-a venit tratamentul cu interferon pegasis pe care l-am  urmat  timp de 1 an iar raspunsul viremiei a fost de 735.433.824 copii/ml. In tot acest timp transaminazele au variat intre 53tgp, foarte rar 75 tgp,si acum sunt in limite normale- 39 tgp si tgo 35. Dupa prima viremie mi-am facut punctie hepatica si raspunsul a fost :Scor Knodell 5- fibroza grad 1 -hepatita cu afectiune usoara. Acum dupa ce am urmat toate tratamentele am facut un fibromax in care am obtinut urmatorul raspuns:Fara fibroza,fara activitate necrotico-inflamatorie,steatoza minima,fara NASH(afectiuni metabolice)
    Urmez un regim alimentar echilibrat in proportie de 70 % -nu strict ca in ciroze 
    Iau hepatoprotectoare-farcovit ,hepamerz si esential forte iar transaminazele sunt in limite normale.
    Medicul meu curant imi spune ca nu am cum sa continui cu urmatorul antiviral benefic pentru mine si anume ENTECAVIR deoarece nu imi este aprobat de catre CAS avand analizele bune si neprezentand un risc major.Tot odata cica acest antiviral se administreaza pe o perioada lunga de timp(5-7 ani) si in acest timp nu poti concepe un bebe si ma incanta faptul ca inca nu iau acest tratament.. Intrebarea mea este: CE POT FACE PENTRU COMBATEREA VIRUSULUI HEPATIC IN AFARA DE A LUA HEPATOPROTECTOARE ? Mulrumesc anticipat

    1. farmaciata spune:

      Buna seara,
      Avand in vedere rezultatul analizelor pe care le ati mentionat singurul tratament pe care trebuie sa l urmati este cel hepatoprotector la care se adauga un regim igieno-dietetic respectat insa in proportie de 100%. Rezultatele fibromax arata clar faptul ca ficatul nu prezinta fibroza ceea ce denota ca afectarea ficatului nu este severa. Exista in ultimele ghiduri notiunea de faza imunotoleranta care se caracterizeaza printr-o viremie foarte mare la care se adauga o afectare hepatica minima cu progresie inceata a acestei boli. Din cele povestite de dumneavoastra va incadrati in aceasta descriere insa repet singurul tratament este cel hepatoprotector la care se adauga dieta (alcoolul este interzis). De asemenea trebuie sa mergeti la medicul gastro-enterolog periodic pentru repetarea analizelor si investigatiilor.
      Dr. Alin Popescu

      1. b**d**o**ci spune:

        Multumesc pentru raspunsul prompt domnule doctor insa voiam sa va intreb…Este posibil ca virusul  sa devina brusc agresiv -sa treaca din imonotoleranta  ajungand in cealalta extrema? Ma gandesc ca la viremia pe care o am as putea ajunge intr-un timp scurt la fibroza 4 sau mai rau la ciroza hepatica…

        1. farmaciata spune:

          Buna ziua,
          Exista si aceasta posibilitate totul depinzand de capacitatea sistemului dumneavoastra imunitar. In acest sens trebuie sa va menajati si sa aveti grija de dumneavoastra tinand regimul si evitand situatiile stresante si noptile nedormite. Trebuie da dormiti 8 ore pe noapte si sa mancati regulat (in general la ore fixe). Efortul fizic sustinut trebuie evitat. Respectand aceste reguli si mergand periodic la medic lucrurile vor merge bine.
          Dr. Alin Popescu

  13. G**i**a**u**34 spune:

    Buna ziua,am 39 de ani si sunt in Spania,acum 2 luni am fost diagnosticata cu hepatita B acuta,la internare am avut bilirubina 7,8 GOT-U/l; GPT 1887 U/l;HBs Ag:pozitiv; Anti HBc Ig M:pozitiv; Anti HBc Ig G:pozitiv; HBe AG:pozitiv;Anti HBe:pozitiv;VHC:negativ ;VIH : negativ;Ig G CMV:positiv;Ig G VHA:pozitiv;Ig M e Ig G V-EB:negativ.
    Acum 2 saptamani am repetat analizele si mi-au iesit : Bilirubina total 0,92 ; GOT 23 U/l ; GPT 19 U/l ;HBs Ag-pozitiv ; Anti HBc Ig M – pozitiv ; Anti HBc -pozitiv ; HBe Ag-negativ ; Anti HBe-pozitiv.
    Am facut tratament cu Zeffix si am luat din Romania protectoare cu silimarina,hepaid si esentin.Doctorul mi-a intrerupt tratamentul cu Zeffix si acum iau doar protectoarele.
    Imi puteti spune daca pot scapa vreodata de hepatita B?? Acum daca nu iau nici un medicament e posibil sa se agraveze;doctorul mi-a spus ca trebuie sa repet analizele in decembrie.Va rog frumos sa-mi dati un raspuns.Multumesc

    1. farmaciata spune:

      Buna seara,
      Puteti sa scapati de aceasta boala. Este bine sa urmati sfaturile medicului gastroenterolog. Oprirea tratamentului nu inseamna ca boala se va agrava insa pentru a urmari evolutia bolii se recomanda reevaluare periodica ( aceasta reevaluare constand intr-un set de analize si investigatii suplimentare). Puteti lua in continuare medicatia hepatoprotectoare fiind de asemenea atenta in ceea ce priveste dieta. Consumul de alcool este interzis.
      Dr. Alin Popescu

  14. M**o**a**m**i**ca spune:

    buna seara ma numesc maricica am 37 de ani lucrez in italia si de o saptamana am aflat ca am hepatita b am transaminazele  48si 79, S-Ag di superficie epatite b-pozitiv, Sc-ANTI-SUPERFICIE (HBsAb)negativ, Sc- TOT-ANTI-CORE (HBcAb)pozitiv, S-Ac-lgM ANTI-CORE EPETITE B(HBcAb-lgM)negativ, S-Ac-ANTIEPATITE C(HCV)NEGATIV,  S-Ac-ANTI-NUCLEO pozitiv, Va rog sa imi spuneti daca e ceva grav am o durere suportabila in partea dreapta sub coasta si gust amar, trebuie sa iau tratament? si ce as putea lua medicul curant nu prea ma lamureste in acest caz. V a multumesc

    1. farmaciata spune:

      Buna seara,
      Hepatita B este o boala virala care de cele mai multe ori nu pune probleme daca pacientul urmeaza cu strictete sfaturile medicului gastroenterolog. Exista insa persoane care nu se vindeca de aceasta boala ramanand purtatori ai virusului hepatitic B (acestia putand sa transmita mai departe boala) si persoane care dezvolta in timp hepatita cronica cu virus B care pe termen lung se poate transforma in ciroza hepatica. Este bine sa fiti in evidenta unui gastroenterolog care in functie de rezultatele analizelor periodice poate lua o decizit in ce priveste tratamentul. De asemenea se pot administra medicamente hepatoprotectoare care ajuta la regenerarea tesutului hepatic protejand ficatul impotriva stresului la care este supun atat datorita infectiei virale cat si prin alimentatie. Alcoolul este interzis! In ce priveste durerea din partea dreapta si senzatia de gust amar, acestea reprezinta mai mult ca sigur simptomele unui colecist cu probleme. Pentru a putea spune cu certitudine despre ce problema este vorba la nivelul colecistului va sfatuiesc sa faceti o ecografie abdominala.
      Dr. Alin Popescu

  15. d**a**ea spune:

    am intretinut relatii sexuale timp de 13 ani cu o persoana care are hepatita b cu hbs pozitiv .mi-am facut de curand analizele si nu imi iese ca as fi fost infectata. Se poate acest lucru?

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Este posibil sa nu fiti infectata cu virusul hepatitei B chiar daca partenerul este purtator, insa pentru a elimina orice urma de indoiala va sfatuiesc sa repetati analiza.
      Dr. Alin Popescu

  16. A**m** spune:

    buna ziua, am o intrebare, prietenul meu a fost diagnosticat la varsta de 12 ani(1994) cu hepatita B, a facut tratament cu Interferon, si dupa acest tratament timp de 17 ani analizele au iesit bune, adica AgHBs negativ, cu transaminaze in limite normale. ultimul control l-a facut acum 8 luni si a fost negativ, in schimb acum 2 sapt si-a refacut analizele si AgHBs a iesit la 2 laboratoare pozitiv, Ac AntiHBs – 100 UI/L, transaminazele si bilirubina au iesit in limite normale. La fel si eu mi-am facut AgHBs negativ si Ac Anti HBs – 1610 UI/L (am facut vaccinare acum 9 ani fara sa fac rapel la 5 ani). Intrebarea mea este daca in aceste conditii ar trebuii sa mai fac un rapel si cum de AgHBs a iesit pozit dupa 17 ani (in ultimul an nu a fost la dentist si nici nu a primit produse de sange). Multumesc.

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Exista si alte modalitati de transmitere in cazul virusului hepatitic B pe langa mersul la dentist sau primirea produselor de sange. Cu alte cuvinte avand in vedere ca testarea a fost facuta de 2 ori fara indoiala rezultatul este cel corect si anume AgHBs pozitiv. Va sfatuiesc in acest caz sa mergeti cu prietenul dumneavoastra la un medic gastroenterolog pentru mai multe analize (transaminaze si mai ales realizarea viremiei). Daca viremia este mica nu sunt motive de ingrijorare insa periodic trebuie facute analize pentru a urmari evolutia . In cazul dumneavoastra nu este cazul sa faceti rapel deoarece titru anticorpilor este suficient cat sa va protejeze chiar daca vaccinul a fost facut acum 9 ani.
      Dr. Alin Popescu

  17. A**r**aa spune:

    Buna ziua,
    Am 24 ani si acum 10 ani mi-am facut vaccin contra virusului hepaitei B. Din pacate, acum 4 luni sora mea a aflat ca esre purtatoare acestui virus. Desi stiam ca sunt vaccinata, mi-ai facut analuze si rezultatele mi-au iesit negative. Puteti sa-mi spuneti daca este nevoie sa ma revaccinez ca sa fiu mai sigura. Am vorbit cu cativa doctori. Unii mi-au spus ca organismul meu deja are imunitate si n-ar fi bine sa-mi incarc organismul cu un nou vaccin, altii mi-au spus ca un astfel de vaccin protejeaza organismul vreo 8-10 ani si ar fi bine sa ma revaccinez.

    Multumesc!

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      In general dupa vaccinarea impotriva virusului hepatitic B se face un rapel la 5 ani pentru a asigura astfel protectie impotriva acestui virus. Pentru a vedea daca sunteti in continuare protejata in urma vaccinarii primare ( de acum 10 ani) va sfatuiesc sa mergeti la un laborator de analize pentru a afla titrul de anticorpi protectori ( cu alte cuvinte cu ce protectie ati ramas in urma vaccinarii de acum 10 ani). Daca titrul anticorpilor este peste 10 UI/l nu mai este cazul sa faceti rapel.
      Dr. Alin Popescu

  18. a**n** spune:

    Buna seara.                                                                                                                    Am 31 de ani si acum 4 luni am aflat ca sunt infectata cu virusul b cu o viremie aproape nedetectabila(51); transaminazele sunt in limite normale, Ag HBe-negativ,Ac Anti HBe-pozitiva,dar am aflat apoi ca sunt infectata si cu virusul d( cu o viremie de 550 000) urmez tratament cu Liv 52 si Vit E.Puteti sa-mi spuneti daca pot urma tratament cu Interferon si Lamivudina si daca am vreo sansa sa scap de aceste virusuri?                                Multumesc!

    1. farmaciata spune:

      Buna seara,
      Pentru inceperea tratamentului cu interferon ( si pentru aprobarea dosarului in vederea obtinerii acestui tratament gratuit-deoarece este foarte scump si de lunga durata) trebuie sa indepliniti anumite criterii medicale. Avand viremia atat de mica (ma refer aici la prima valoare) nu va incadrati in cazul celor care necesita tratament cu Interferon. Pe langa viremie mai este important de aflat gradul de afectare al parenchimului hepatic (daca a aparut fibroza hepatica sau nu-ceea ce este putin probabil in cazul dumneavoatsra). Va sfatuiesc sa fiti in evidenta unui medic gastro-enterolog si sa va faceti analizele periodic.
      Dr. Alin Popescu

  19. a**n** spune:

    Buna ziua! Va scriu din R.Moldova unde suntem departe de a avea o medicina ca in EU dar doctorul meu prof univ. sa intors de la un seminar si mea spus ca e un preparat cu o capacitate mai sigura de tratament antiviral dar la noi nu este acest medicament se numeste „BARACLUDE”. Ce puteti spune dmv-tre despre acest preparat si daca se gaseste in Rominia asa ceva cit costa?

    1. farmaciata spune:

      Buna seara,
      Acest medicament de generatie mai noua se gaseste in romania insa costul este unul ridicat (undeva in jurul sumei de 1500 lei). Baraclude este un medicament cu actiune antivirala (ajuta la scaderea incarcaturii virale) fiind utilizat in tratamentul infectiei cronice cu virus hepatitic B. Specialistii sustin ca acest medicament este mai eficient decat lamivudina, avand si mai putine efecte adverse.
      Dr. Alin Popescu

  20. A**n** spune:

    Buna ziua . 

    O intrebare am , daca sotia mea a fost diagnosticata cu hepatita B dar inainte de ai aparea simptomele am intretinut relatii sexuale cu ea.Ce ar trebui sa fac? Deocamdata eu ma simt bine nu am nici un simptom ..si au trecut vreo 6 zile de atunci. Mai are vre un rost sa ma vaccinez ?astept un raspuns. Multumesc frumos.

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      In primul rand ar fi cazul sa mergeti si dumneavoastra sa faceti o serie de analize de sange care sa cuprinda in primul rand transaminazele si markerii virali de hepatita. In alta ordine de idei daca rezultatele vor fi bune va sfatuiesc sa va vaccinati contra acestei afectiuni. Hepatita B nu da simptome o buna perioada de timp deci faptul ca va simtiti bine nu inseamna ca nu ati contactat boala.Mergeti negresit la medic pentru un consult si pentru efectuarea analizelor.
      Dr. Alin Popescu

  21. G**i**a**u**34 spune:

    Buna ziua,am hepatita B,din luna mai,in luna iulie mi-au dat sa fac o rezonanta magnetica la ficat,pentru ca la ecograf mi-a iesit o pata pe ficat si nu-si dadeau seama ce este,mi-a iesit ca am un chist,dar ca nu e nimic grav,ca ar fi ca o alunita mai mare si ca nu ma afecteaza,dumneavoasta ce credeti ar putea fi altceva?M-ar putea afecta mai tarziu,acum nu mai iau nici un tratament,doar Hepaid,dar e ceva care ma deranjeaza in partea dreapta,stiu ca ficatul nu doare,de la ce poate fi acest deranj (durere).Am 39 de ani,ma numesc Gabriela,locuiesc in Spania,v-am ascultat sfatul sa tin regim ,sa nu consum alcool,iar din mai nu mai consum nici cafea,mi-au dat sa fac alte analize abia in ianuarie.Va multumesc!

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Avand in vedere ca in urma rezonantei magnetice vi s a spus ca totul este ok nu cred ca mai trebuie sa va faceti griji. In ceea ce priveste durerile din partea dreapta de care povestiti acestea pot fi legate de o patologie a veziculei biliare (fie un colecist mai lenes fie prezenta de mal/calculi la acest nivel) insa acestea s-ar fi vazut la ecografie.Va sfatuiesc sa continuati regimul alimentar, sa evitati consumul de alcool iar in cazul in care durerile persista sa va adresati medicului pentru a face setul de analize uzuale mai devreme de ianuarie.
      Dr. Alin Popescu

  22. R**e**y**90 spune:

    buna ziua , mi am facut primul vaccin in iulie , al doilea in octombrie , pe al 3 lea cand il pot face ? m ai are un efect ?

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      In mod normal schema clasica de vacciare impotriva hepatitei B este la O, 1 luna si apoi 6 luni.Ati putea face ultima doza undeva in decembrie/ ianuarie. Este extrem de importanta imunizarea corecta de aceea fiind nevoie de toate cele 3 doze.
      Dr. Alin Popescu

  23. a**n** spune:

    Buna seara, am B cronica (11 000copii/ml) mi sa recomandat Baraclude..  ce puteti dmvstra.  spune ma pot trata cu asa ceva?

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Baraclude este un tratament foarte eficient, de ultima generatie cu proprietati antivirale. Acest tratament este indicat in tratarea hepatitei cronice cu virus B. Sunt de parere ca medicul dumneavoastra gastroenterolog a facut o alegere buna in materie de tratament.
      Dr. Alin Popescu

  24. M**o**a**m**i**ca spune:

    Buna seara domnule doctor ma numesc momoloaca maricica  va multumesc ca mi-ati raspuns la problema mea vam ascultat sfatul de a face o ecografie abdominala am facut-o pe data de 14.09.2011 la spitalu SF. ANTONIO din padova iar rezultatul este urmatorul ficat de volum normal, margini rotunjite, pangreas in mare parte acoperit de gaz splina normala fierea(colecisti) volum normal cu pereti subtiri nu prezinta pietre dar am o pata de sange de 10mm pe ficat.   Oare aceasta este cauza durerii care o am in partea dreapta? e suportabila dar persistenta. va rog sa ma ajutati merg la urmatorul control pe 21 dec am de facut un alt set de analize pe 6dec. VA MULTUMESC
     

    1. farmaciata spune:

      Buna seara,
      Nu cred ca formatiunea de 10 mm evidentiata ecografic este sursa durerilor de care povestiti. Este foarte bine ca mergeti la un alt control si ca repetati analizele in decembrie. In functie de rezultate medicii de acolo va vor putea da mai multe detalii legate de situatia actuala si de cauza exacta a simptomelor suparatoare pe care e aveti. Daca mai aveti nelamuriri dupa controlul din 21 decembrie puteti sa imi scrieti si va voi raspunde neresit.
      Dr. Alin Popescu

      1. M**O**A**M**I**CA spune:

        buna ziua dupa cum vam mai scris urma sa fac alt control si alte analize dupa care am facut si biopsia la spitalul S. ANTONIO din padova rezultatul la analize :TRANSAMINAZELE AU SCAZUT AST32 si ALT 65  HBV-DNA riverabile4.596 iar rezultatul de la biopsie :EPATITE PORTALE eLOBULARE DI BASSO GRADO Hbs+++   Hbc Ag – doctorita de aici mia spus ca nu este cazul sa imi dea tratament  si sa repet analizele odata la 6 luni  ,  am motive de ingrijorare de aceste rezultate?  acum  am inceput un tratament pe baza de plante VA MULTUMESC ANTICIPAT PTR RASPUNS

        1. farmaciata spune:

          Buna seara,
          Nu aveti de ce sa va faceti griji. Diagnosticul indicat in Italia este cel corect. Este in regula tratamentul naturist pe care l ati inceput cu mentiunea ca pe langa acesta este foarte importanta si dieta si evitarea bauturilor alcoolice pentru a proteja astfel ficatul. Si nu uitati sa mergeti periodic la medic pentru control.
          Dr. Alin Popescu

  25. A**a**a**y** spune:

    Buna ziua,
    Am avut viremia de 1300 de copii,insa doctorul mi-a spus ca sunt purtator de virus.Am luat 8 luni silimarina si am ajuns la 800 de copii,sunt sanse de a scapa de virus?? Am avut acest virus de mica dar din cauza tratamentului ridicat de moldamin sa activat virusul.Imi puteti spune daca sa continui tratamentul cu silimarina sau sa incerc altceva??
    Va multumesc.

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Silimarina este un produs care ajuta la refacerea hepatocitului cat si la aparitia de noi celule hepatice viabile. De asemenea acest medicament protejeaza celula hepatica impotriva efectelor nocive pe care le au unele medicamentele asupra ficatului, alcoolul si alimentatia. Cred ca ar trebui sa continuati tratamentul cu Silimarina cu atat mai mult cu cat acest produs este foarte bine tolerat de organism neavand efecte adverse. In alta ordine de idei mergeti la medic de 2 ori pe an pentru repetarea analizelor in acest fel putandu-se monitoriza stadiul si evolutia bolii.
      Dr. Alin Popescu

  26. T**a spune:

    ce regim trebuie tinut  pentru hepatita b si ce tratament trebuie urmat?

    1. farmaciata spune:

      Buna seara,
      Tratamentul in cazul hepatitei B este unul complex ce include un agent antiviral, un imunomodulator (interfron) si medicatie hepatoprotectoare. Demararea unui astfel de tratament se face sub indrumarea medicului gastro-enterolog in functie de rezulatul analizelor (transaminaze, viremie, punctie biopsie hepatica), stare generala si comorbiditati. Va sfatuiesc sa mergeti negresit la medicul gastroenterolog pentru a face o evaluare completa a starii de sanatate si in mod tintit a functiei hepatice. In alta ordine de idei in ce priveste regimul alimentar va sfatuiesc sa evitati consumul grasimilor de origine animala (carnea grasa, mezelurile, untul, produsele lactate cu un procent inalt de grasime) si sa nu consumati alcool. In rest puteti consuma orice aliment cu conditia sa nu faceti excese.
      Dr. Alin Popescu

  27. m**c** spune:

    am fost depistat la varsta de 6 ani cu hepatita cronica de tip b, am urmat tratamentul cu lamivudina si interferon pana cand transaminazele au ajuns in limite normale, nu am dezvoltat anticorpii deci virusul inca il am dar este inactiv. de aproximativ 2 sau 3 saptamani  intretin relatii sexuale neprotejate cu partenera mea care a facut toate cele 3 vaccinuri de imunizare in urma cu 3 ani si jumatate. exista vre-un risc ca ea sa fie infectata? daca da, ce e de facut? dupa analizele de sange ma refer. ar putea scapa de aceasta boala pacatoasa?

    1. farmaciata spune:

      Buna seara,
      Avand in vedere ca sunteti doar purtator cronic si mai ales ca partenera dumneavoastra a facut vaccin acum 3 ani sansele de transmitere sunt mici (insa exista). Cred ca ar fi bine ca partenera dumneavoastra sa mearga la medic pentru efectuarea serologiei pentru virus hepatitic B. In alta ordine de idei este foarte important ca dumneavoastra sa fiti in evidenta unui medic gastro-enterolog pentru a face periodic o evaluare completa a functiei hepatice.
      Dr. Alin Popescu

  28. a**n** spune:

    Buna ziua va rog mult sa na ajutati am fost depistata cu hepatita b iar medicul mi-a recomandat sa repet analizele o data la 3 luni nu mi-a dat nici un tratament. In septembrie ma voi casatori si nu stiu daca voi primi pe adeverinta pentru casatorie apt pentru casatorie din aceasta cauza, va rog sa ma ajutati.

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      In mod sigur veti primi adeverinta. Daca medicul dumneavoastra nu a recomandat nici un tratament poate insemna ca sunteti doar purator de virus fara ca ficatul sa fie afectat (deocamdata) de aceasta afectiune. Este foarte bine ca mergeti sa faceti la 3 luni analizele. Va recomand sa luati un hepatoprotector ( de exemplu Silimarina) acesta ajutand la refacerea celulei hepatice si la protejarea acesteia impotriva toxinelor (provenite din alimentatie, medicamente sau alcool).
      Dr. Alin Popescu

  29. e**n**g**r**la spune:

    buna seara,am fost diagnosticata in mai cu hepatita b acuta,mi-ati mai dat sfaturi,am repetat analizele acum o luna si mi-au iesit bine,mi-a zis doctorul ca m-am vindecat de hepatita,mi-ati putea afirma daca intr-adevar sunt vindecata?Acestea sunt rezultatele:AntiHBs-pozitiv;antiHBc IgG-pozitiv;antiHBe-pozitiv;AgHBs-negativ.Multumesc!

  30. a**x**d**28 spune:

    buna ziua,am o prietena de 2 sapta care are hepatita b(ne spunandumi lucru asta) pe tot parcursu acestui timp m-am sarutat cu ea(citind ulterior ca hepatita b se ea si prin saliva) plus am avut un contac sexaul neprotejat…imediat dupa contactu sexual prietena mea mi-a confirmat ca are hepatita b de 11,12 ani(hepatita cronica) …imediat dupa aflare acestei vesti m-am prezentat la un medic de specialitate, mi-am facut analizele si au iesit k ca sa-mi fac vaccinu pentru hepatita b(l=am facut cam la 48 de ore dupa contactul sexual(engerix numele vaccinului)..mai precis in 1 feb 2012)…intrebarea mea este sa-mi spuneti daca pot face schema de imunizare rapida 1,7zile,21 zile,12 luni….sau 1,1 luna,2 luni,12luni si care sunt avantajele sau dezavantajele acestei imunizari rapide in situatia in care ma aflu???…si daca pe langa vaccin trebuie facuta o imunizare pasiva cu imunogolbuline specifice antihepatita  b ??+pot lua administrare medicamentoasa si daca da,de ce tip si fel??…sau ce alceva imi puteti recomanda in situatia de fatza pentru a creste sansele neimbolnaviri cu hepatita b….va rog frumos sa-mi da-ti un raspun in cel mai scurt timp posibil…..va multumesc anticipat

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Cred ca imunizarea rapida este o idee buna in cazul de fata si nu prezinta dezavantaje. In contextul actual dezavantajul este infectarea cu virus hepatitic B lucru ce impune masurile la care v ati gandit. Pentru a scadea si mai mult sansele infectarii nu ar strica si administarea de imunoglobuline (dezavantajul fiind ca sunt greu de gasit si scumpe). E ste foarte bine ca sunteti responsabil si ca v ati sesizat imediat insa pe viitor la incepera unei relatii va sfatuiesc sa va protejati. In alta ordine de idei este putin probabil ca hepatita sa se transmita prin sarut.
      Dr. Alin Popescu

  31. A**a**1**o spune:

    Buna ziua,
    In urma unei analize Ag HBs a fost negativ, dar anticorpii HBs au fost 804.4. Cu aceste rezultate obtinute ma pot vaccina contra hepatitei de tip B?

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Mi-ar fi fost de mare ajutor sa stiu daca titrul anticorpilor Hbs este de ordinul UI/L sau mUI/ml. Presupun ca valoarea dumneavoastra este mUi/ml lucru care atesta faptul ca sunteti sub limita inferioara a valorii care v ar proteja impotriva unei infectii. Acest lucru va permite sa faceti un rapel.
      Dr. Alin Popescu

      1. A** spune:

         Buna seara,

        Va rog sa mi spuneti daca ma puteti ajuta cu un sfat. Prietenul meu a fost diagnisticat cu hepatita b, noi intretinem relatii sexuale de cel mult 2 luni de zile. Mi am facut si eu analizele si mi au iesit negative. E prea tarziu sa fac vaccinul pt imunizare sau ce pot face ?

        Multumesc

        1. farmaciata spune:

          Buna seara,
          Nu este prea tarziu sa va faceti vaccinul impotriva hepatitei B.
          Dr. Alin Popescu

  32. A**c**A** spune:

    Buna ziua !
    Din nefericire ma confrunt si eu cu acest virus al hepatitei B.
    In luna mai a anului 2011 m-am dus la oboisnuitele controale ginecologice( eu fiind in a5a luna de sarcina) am transmis dr.ca voi merge in concediu acasa (in Romania).
    In luna iunie cand m-am intors , m-a depistat cu Hepatita B. Pentru binele copilasului a zis ca o sa-mi faca cezariana la momentul nasterii ca sa nu transmit virusul si copilasului. Zis si facut , mi-a facut cezariana, mi-a zis sa nu alaptez, a adminstrat copilasului vaccin anti hepatitei si copilasul nu are nimica.
    Dar in ceea ce ma priveste, doctorii ma tot cheama la analize, dar nu imi spune nimeni nimic si de tratament nici nu se aduce vorba.
     O sa va scriu si eu rezultatele analizelor din 05.12.2011 cand am fost prima data la analize si ultima data de analize din 15.05.2012.poate reusiti dvs. sa interpretati si sa-mi explicatii cum stau cu hepatita asta .
    05.12.2011 :
     Leukozyten 7.3
     Erythrozyten 5.60
     Hamoglobin 12.4
     Hamatokrit 36.9
     MCV 80.2
     HBE ( MCH) 27.0 –
     MCHC 33.6
     Thrombozyten 264
     Alk.Phosphatase 82
     GOT (AST) 42+
     GPT (ALT) 65+
     g-GT 12
     Bilirubin gesamt 0.4
     C-reacktives Protein quant. 1.40+
     HBs-Antingen positiv
     Anti-HBc positiv
     Anti-HBs <2.0

    15.05.2012
     Chol  mg/dl 222
     NF  mg/dl 212
     LDL  mg /dl 121
     HDL-geb.Cholesterin mg/dl 63,8
     Krea mg/dl 0.71
     GFR nach MDRD ml/min 100
     GOT ( ASAT) U/l 28
     GPT ( ALAT) U/l 27
     Gamma-GT U/l 7
     HS mg/dl 5.4
     BZ I mg/dl 80
     Leuko 7.4
     Ery 5.72
     HB g/dl 12,5
     Haematokrit 40
     MCV 85
     MCH 27
     MCHC g/dl 31
     Thrombo 260
     Lipase U/ 32
     RDW ( Ery-Verteilungs)  13.9
     HBV-DNA-PCR quanti  IU/ml 5100
     HBV-DNA-PCR quanti  Kopien/ml 29700

     Va multumesc, sper sa -mi spuneti in ce stadiu e hepatita mea ca eu nu inteleg nimic, nu imi pot da seama daca a crescut sau a scazut.

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Hepatita B este o afectiune cauzata de un virus lucru ce impune pe langa toate analizele pe care le ati facut si efectuarea unei viremii (aceasta analiza va arata cat este de avansata boala). La primele analize transaminazele (acestea arata cum functioneaza ficatul) erau putin peste limita superioara a normalului insa la analizele actuale acestea sunt normale lucru care semnifica o functie hepatica normala in ciuda prezentei virusului. In acest context va sfatuiesc sa mergeti la un medic gastro enterolog pentru efectuarea unei viremii si pentru a face si o evaluare imagistica a ficatului (ecografie/fibroscan-acesta arata gradul de fibroza al ficatului). Si nu in ultimul rand atentie la alimentatie deoarece aveti un colesterol mai mare. Acest lucru presupune sa mancati mai putine grasimi de origine animala (carne de porc, vita, unt, mezeluri, produse lactate cu procent ridicat de grasimi ).
      Dr. Alin Popescu

      1. A**c**A** spune:

         Multumesc ! Asa o sa fac… O zi frumoasa si toate cele bune !

  33. R**y**o**3 spune:

    buna am 25 de ani si miam facut niste analize penrtu depistarea hepatita b ,pezultatu analizelor sunt anticorpi antihbs…0 mui/ml ,interpretrarea imunizata la un titru >10 mui/ml va rog sa ami spuneti daca am heparita b va multumesc Andreea

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,

      Rezultatele analizelor arata faptul ca nu aveti hepatita B.
      Dr. Alin Popescu

      1. a**n** spune:

        arata ca nu aveti protectie anti hep b,asta arata

    2. farmaciata spune:

      Buna seara,

      Rezultatele analizelor indica foarte clar faptul ca nu aveti hepatita B.

      Dr. Alin Popescu

  34. R**i**_**i**ac spune:

    Buna ziua, as vrea sa aflu, avind aceste rezultate sint purtator de hepatita B sau bolnava cu hepatita B; T3 (Triiodotironina)-1.5 UM  valori de referinta 1.3-3,1    T4(Tiroxinatotala)-93.9  nmol/L  66-181   TSH(hormon de stimulare tiroidiana)  1.24   mUI/L   0.27-4.2   Tesstosteron   6.47  nmol/L   9.9-27.8   Ag HBs  negativ  Anti-HBc  15 UI/L <10    *aHCV negativ   negativ . multumesc

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Analizele enumerate arata o functie tiroidiana absolut normala si faptul ca nu este vorba despre hepatita cu virus C. In ce priveste dozarile pentru hepatita B avand in vedere ca anticorpii anti HBc sunt pozitivi >10-acest lucru poate insemna ca ati avut hepatita cu virus B si s-a vindecat. Ar fi bine sa va dozati si Ac anti HBs.
      Dr. Alin Popescu

  35. l**e spune:

    Buna ziua,
    as avea si eu o intrebare.In anul 1998 am fost la un control de rutina la care am fost depistata cu hepatita cronica,timolul 9,am fost la cluj dupa 8 luni si am fost depistata cu virus Epstein Barr si hipercolesterolemie(dislipidemie tip 2a).am facut biopsie in 2003 si mi-a spus k am hepatita gradul 1 si fibroza stadine,apoi am facut vaccinul Ac HBS IN 2004 PRIMA DOZA iar iar a 2 tot in 2004 iar ultima doza in 2005,ultimele analize le-am facut in 2009 la cluj,as vrea sa stiu parerea dvs despre ultimele analize de la cluj,nr leucocite 6,3
    limfocit 43,6
    neutrofil 47,0
    eozinofil 2,5
    mono 6,0
    bazofil 0,2
    limfocit# 2,8
    neutrofil#  3,0
    euzinofil #0,2
    mono# 0,4
    bazofil# 0,01
    nr eritrocite 4,66
    hemoglobina 14,2
    hematocrit 44,0
    vol  eritrocitar mediu94,4
    hb eritr medie 30,5
    conc med a hb/eritr 32,3
    larg distrib eritr 13,4
    nr trombocite 304
    volum tromb mediu 11,4
    larg distrib tromb 14,6
    p-lcr 35,4
    transaminaze ast 30
    transaminaze alt 62
    fosfataza alcalina 111
    grama gt 22
    amilaza 46
    colesterol 350
    trigliceride 91
    hdl colesterol 42
    glucoza 101
    creatinina 0,73
    ac ebv(vca)lgM-echivoc
    ac ebv(ebna)lgG-pozitiv(2,66)
    albumina-negativ
    flora microbiana si celulele epiteliale plate
    EKG-RS,ax QRS 0,AV=50/MIN
    Iar de 1 sapt mi-am facut colesterolul si este 358,trigliceride serice 161,hdl colesterol 51,ldl colesterol 275,ast-tgo 67,alt-tgp 126, iar eu nu am mai luat tratament deloc si nici regim nu am tinut din ce cauza nu scade colesterolul nici cu tratament si nici cu medicamente .Din ce cauza?sunt predispusa la hepatita B?

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Din cele relatate de dumneavoastra reiese foarte clar ca aveti deja pus diagnosticul de hepatita (asta ca sa va raspund la ultima intrebare). Ultimele analize de sange arata o crestere a transaminazelor ceea ce sugereaza faptul ca exista o afectare hepatica. Pentru mai multe detalii in acest sens trebuie sa consultati un medic gastroenterolog care va face investigatii si analize suplimentare pentru a pune un diagnostic exact si pentru a stabili o conduita terapeutica. In ceea ce priveste hipercolesterolemie si hipetrigliceridemia (care reies atat din analizele din 2009 cat si din cele actuale) trebuie sa urmati o dieta stricta si sa incepeti un tratament hipolipemiant. Fara aceste 2 lucruri analizele(colesterolul si trigliceridele)nu se vor normaliza. Trebuie adaugat ca hipercolesterolemia este unul din principalii factori de risc cardiovasculari asa incat nu trebuie sa neglijati acest aspect cerand sfatul medicului curant in ce priveste un tratament.
      Dr. Alin Popescu

  36. A**n** spune:

    in 1971 se facea vaccinul impotriva hepatitei b?

  37. a**x**d** spune:

    am si eu o intrebare in urma cu aprox o luna eu cu sotul meu ne`am luat o glicemie cu aparatul de glicemie al tatalui meu fara sa schimbam acul. zilele astea tatal meu a fost diagnosticat cu hepatita b. oare ne`am infectat si noi?
    ce ar trebui sa facem acum cat mai urgent? sa ne vaccinam? astept un rasp de la dvs

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Hepatita B se poate transmite prin utilizarea acelor folosite de o persoana infectata. Cred ca ar fi bine sa mergeti sa va faceti vaccinul si o posibila imunizare de urgenta. pentru acest lucru adresati-va unui medic infectionist cat mai repede.
      Dr. Alin Popescu

  38. a**u**i**n**e** spune:

    Buna ziua am un baietel de 1 an si 2 luni care a fost vaccinat cu hepatect la nastere,la rezultatele ptr hepatita b rezultatele sunt anticorpi antiHBS>1000 SUBIECT IMUNIZATLA UN TITRU >10 CE INSEAMNA ACESTE VALORI?Multumim pentru raspuns f mult suntem nerabdataori pana ajungem la medicul specialist.

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Rezultalele se refera la faptul ca cel mic este imunizat si ca are suficienti anticorpi pentru a fi protejat impotriva hepatitei B.
      Dr. Alin Popescu

  39. n**i** spune:

    Buna ziua,
    In urma cu cateva zile, dupa ce am donat sange, am fost chemata la clinica pentru a repeta setul standard de analize. Mi s-a comunicat ca nu ar fi nimic grav, dar ca au gasit prezent virus hepatic B.
    Rezultatul analizelor efectuate arata asa:
    Anti-HBcll 12.44 reactive S/CO
    Anti-HBe 0.01 reactive S/CO
    Anti-HBs 0.06 non reactive mlU/mL
    HBcAb-IgM 0.06 non reactive S/CO
    HBeAg 0.274 non reactive S/CO
    HBsAg Auto 24288.03 high reactive IU/ml
    HBsAg Auto > 250.00 high reactive IU/ml.
    As vrea sa stiu despre ce este vorba, mai ales ca nu sunt in Romania, si ce este recomandat sa fac mai departe. Va multumesc!

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Este vorba despre o infectie cu hepatita B. Cred ca este cazul sa mergeti la un medic gastrenterolog care sa va recomande in functie de alte investigatii si analize necesare in aceasta situatie un tratament tintit.
      Dr. Alin Popescu

  40. G**r**l spune:

    Daca am avut la varsta de 13 ani hepatita virala tip b, este posibil sa mai am virusul si sa il transmit? Precizez ca acum 2 ani mi am facut analizele la sange ,totul era ok.Acum am 26 de ani .

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Daca ati avut virusul hepatitic B este posibil ca infectia sa persiste si sa l transmiteti. Analizele uzuale pot sa nu arate nimic si virusul sa existe in organism.
      Dr. Alin Popescu

  41. I**NA spune:

    Buna ziua! Am avut contact sexual neprotejat in urma cu o saptamana jumatate cu o persoana care are hepatita b! As dori sa mi spuneti daca are vreun efect acum vaccinul impotriva hepatitei b?

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Teoretic vaccinul impotriva hepatitei B ar trebui sa va protejeze insa este important cat de recent este facut acest vaccin. Titrul de anticorpi din vaccin poate sa scada la 5 ani de la efectuarea acestuia.
      Dr. Alin Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate