Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale ficatului

Ce trebuie să ştim despre hepatocite

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
5 mai 2022
Share
Ce trebuie să ştim despre hepatocite

Ficatul unui om sănătos cântăreşte între 1,5 şi 1,8 kilograme, măsoară aproximativ 15 cm şi este cea mai mare glandă a corpului uman. Rolurile ficatului includ detoxifierea, sinteza de proteine şi producerea de substanţe chimice care ajută la digestia alimentelor. Este singurul organ care se poate regenera.

Hepatocitele (celulele hepatice) reprezintă între 60 şi 80% din structura ficatului. Ele au forma poliedrică, adică o formă geometrică cu mai multe feţe (de obicei şase), unul sau doi nuclei şi sute de mitocondrii (organite celulare cu rol în producerea de energie). Durata lor de viaţă este relativ mare, de aproximativ 150 de zile. Dar aceasta se poate schimba în cadrul proceselor regenerative în care hepatocitele prezintă o capacitate ridicată de proliferare şi regenerare a ţesutului hepatic afectat.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Hepafort, care contribuie la scăderea colesterolului, detoxifierea ficatului, protejarea şi regenerarea celulelor hepatice.

Hepatocitele, rolurile lor în organism

Principalele funcţii îndeplinite în organism de hepatocite sunt:

  • metabolizarea substanţelor provenite din digestie;
  • detoxifierea – îndepărtarea substanţelor potenţial dăunătoare;
  • sintetizarea bilei, cu rol în digestia şi absorbţia lipidelor (grăsimilor) şi a vitaminelor liposolubile (A,D,E).
  • stocarea glucozei sub formă de glicogen, care este apoi folosit când corpul are nevoie de energie;
  • sintetizează fibrinogenul şi alţi factori de coagulare ai sângelui;
  • stochează vitamine (K şi B12);
  • transformă excesul de carbohidraţi şi proteine în acizi graşi şi trigliceride, care apoi sunt depozitate în ţesutul adipos;
  • sintetizează albumina, una dintre cele mai importante proteine din corp, cu roluri numeroase (în menţinerea presiunii coloid-osmotice intravasculare, în coagulare sau în vindecarea rănilor);
  • metabolizează medicamentele, drogurile şi alcoolul;
  • stochează fier (sub formă de feritină) şi sintetizează hepcidină şi transferină, proteine cu rol în transportul fierului.
hepatocite, hepatocitele, hepatocitului, hepatice, ficat,

Dieta potrivită pentru buna funcţionare a hepatocitelor

După cum am menţionat, hepatocitul are rol în digestie şi în metabolizarea medicamentelor şi a alcoolului; aşa că îi puteţi uşura munca (astfel menţinându-vă sănătoşi) dacă mâncaţi lucrurile potrivite.

O dietă echilibrată cu produse din cereale integrale, fructe, legume şi proteine din pui, peşte sau vită este esenţiala în menţinerea sănătăţii hepatocitelor. În plus, includerea oleaginoaselor (nuci, migdale, fistic, caju) ca gustări (de 20-30 grame) în dieta zilnică, precum şi consumul de ceai verde sau cafea pot să protejeze celulele hepatice şi să le ajute în funcţionarea optimă.

Cum ne dăm seama că ficatul suferă: 6 semne

Hepatocite, principalii „dăunători”

Una dintre cele mai cunoscute substanţe care atacă ficatul, şi implicit hepatocitele, este alcoolul. Când aceste celule metabolizează alcoolul, produşii chimici rezultaţi (în special acetaldehida) pot cauza inflamaţie, fibroză şi mai ales moartea hepatocitelor. Consumul cronic de băuturi alcoolice duce la ciroză şi cancer hepatic.

Conţinutul de zahăr în exces din sucuri şi dulciuri este transformat de către hepatocite în grăsimi, iar depunerea lor în ficat poate să ducă la steatoză hepatică (ficat gras). De asemenea, produsele de panificaţie şi patiserie s-au dovedit a creşte riscul de injurie a hepatocitelor.

Produsele tip fast-food, dar şi carnea roşie sau mezelurile, bogate în grăsimi saturate şi sare, sunt greu de digerat şi duc la inflamaţia hepatocitelor.

Nu în ultimul rând, hidratarea este esenţială în menţinerea sănătăţiţi celulelor hepatice.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.