Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Albumina scazuta: efecte asupra sanatatii

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
2 iulie 2018
Share

Hipoalbuminemia apare atunci cand nivelul albuminei din sange scade. Aceasta este o proteina din sange, ce participa la formarea plasmei. Plasma este o parte lichida a sangelui ce depoziteaza proteinele si celulele sangvine.

Albumina este principala proteina a sangelui plasmatic si joaca un rol important in mai multe functii, precum mentinerea tensiunii arteriale in vasele de sange si transportul anumitor substante (medicamente, hormoni etc.).

Care sunt cauzele albuminei scazute?

O valoare mai mica de 3.4 miligrame pe decilitru este considerata scazuta. Exista mai multe cauze ale hipoalbuminemiei, precum:

  • Insuficienta hepatica. Ficatul produce albumina si, din acest motiv, o valoare scazuta a acesteia poate semnifica o afectiune a acestui organ. Sunt mai multe afectiuni care pot determina aparitia insuficientei hepatice, precum ciroza, cancerul hepatic, hepatita, bolile hepatice alcoolice sau steatoza hepatica.
  • Insuficienta cardiaca. Unele persoane care sufera de insuficienta cardiaca pot avea un nivel scazut al albuminei.
  • Bolile renale. Problemele cu rinichii pot determina excretia unei cantitati mari de proteine in urina. Acest lucru poate prelua albumina din sange, ducand la scaderea nivelului plasmatic al acesteia.
  • Unele persoane pot dezvolta hipoalbuminemie atunci cand nu includ in dieta anumiti nutrienti sau prezinta anumite afectiuni care impiedica absorbtia acestora.
  • Afectiunile gastrointestinale. Anumite afectiuni gastrointestinale, precum boala celiaca si sindromul de instestin iritabil pot cauza pierderea de proteine.

Care sunt simptomele determinate de albumina scazuta?

Persoanele cu o albumina plasmatica scazuta pot prezenta mai multe simptome, precum:

  • Confuzie si ameteala
  • Prezenta unei valori crescute a proteinelor in urina
  • Retentia de lichide si, prin urmare, umflarea mainilor si a picioarelor
  • Semne de icter: ingalbenirea mucoaselor si a pielii
  • Oboseala excesiva
  • Cresterea ritmului cardiac
  • Simptome digestive: greata, varsaturi, diaree
  • Schimbari ale apetitului
  • Uscarea si mancarimea pielii

inainte-de-Tratamentul-albuminei-scazute-

Tratamentul albuminei scazute

Daca nivelul albuminei este scazut in urma analizelor de laborator, este importanta gasirea cauzei, in prima primul rand. Apoi, in functie de aceasta, se poate decide planul de tratament, in special pentru a evita aparitia complicatiilor.

Unele persoane necesita administrarea de albumina pe cale venoasa pentru a creste nivelul acesteia.

In functie de cauza, tratamentul poate include medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale, a afectiunilor digestive si cardiace, schimbari ale stilului de viata, evitarea alcoolului, dieta adecvata si recomandata de medic. In cazurile mai grave, precum insuficienta de organ, se poate lua in considerare transplantul de organ.

Dieta in hipoalbuminemie trebuie sa includa carne de vita, lapte, branza, oua, peste si iaurt grecesc.

Transplantul de pacreas: ce indicatii are

Complicatiile albuminei scazute

Nivelul scazut al albuminei poate agrava efectele altor afectiuni. De exemplu, BPOC se poate agrava, aparand insuficienta respiratorie. Mai pot aparea si pneumonia, afectarea musculara sau acumularea de lichide la nivelul plamanilor sau al stomacului.

Mai mult, nivelul scazut al albuminei poate scadea efectele anumitor medicamente necesare pentru sinteza acesteia. Identificarea cauzei si instituirea tratamentului la timp pot evita aparitia acestor complicatii, ce pot pune viata in pericol.

Nota pentru articolul «Albumina scazuta: efecte asupra sanatatii»:2.50/ 5 (6 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate