Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Albumina scăzută: efecte asupra sănătății

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
15 noiembrie 2023
Share
Albumina scăzută: efecte asupra sănătății

Hipoalbuminemia (albumina scăzută) apare atunci când nivelul albuminei din sânge scade. Aceasta este o proteină din sânge, ce participă la formarea plasmei. Plasma este o parte lichidă a sângelui ce depozitează proteinele și celulele sangvine.

Albumina este principala proteină a sângelui plasmatic și joacă un rol important în mai multe funcții, precum menținerea tensiunii arteriale în vasele de sânge și transportul anumitor substanțe (medicamente, hormoni etc.).

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Hepafort. Ajută la scăderea colesterolului şi contribuie la protejarea celulelor hepatice. Conţine silimarină, anghinare şi colină.

Albumina scăzută – care sunt cauzele?

O valoare mai mică de 3.4 miligrame pe decilitru este considerată scăzută. Există mai multe cauze ce determină albumină scăzută, precum:

 • Insuficiență hepatică. Ficatul produce albumină și, din acest motiv, o valoare scăzută a acesteia poate semnifica o afecțiune a acestui organ. Sunt mai multe afecțiuni care pot determina apariția insuficienței hepatice, precum ciroza, cancerul hepatic, hepatita, bolile hepatice alcoolice sau steatoza hepatică.
 • Insuficiența cardiacă. Unele persoane care suferă de insuficiență cardiacă pot avea un nivel scăzut al albuminei.
 • Bolile renale. Problemele cu rinichii pot determina excreția unei cantități mari de proteine în urină. Acest lucru poate prelua albumina din sânge, ducând la scăderea nivelului plasmatic al acesteia.
 • Unele persoane pot dezvolta hipoalbuminemie atunci când nu includ în dietă anumiți nutrienți sau prezintă anumite afecțiuni care împiedică absorbția acestora.
 • Afecțiunile gastrointestinale. Anumite afecțiuni gastrointestinale, precum boala celiacă și sindromul de instestin iritabil pot cauza pierderea de proteine.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Benesio MaxiTonic. Contribuie la revigorarea şi tonifierea organismului şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii. Conţine o combinaţie unică de 24 de ingrediente active.

Care sunt simptomele determinate de albumina scăzută?

Persoanele cu o albumină plasmatică scăzută pot prezența mai multe simptome, precum:

 • Confuzie și amețeală;
 • Prezența unei valori crescute a proteinelor în urină;
 • Retenția de lichide și, prin urmare, umflarea mâinilor și a picioarelor;
 • Semne de icter: îngălbenirea mucoaselor și a pielii;
 • Oboseală excesivă;
 • Creșterea ritmului cardiac;
 • Simptome digestive: greață, vărsături, diaree;
 • Schimbări ale apetitului;
 • Uscarea și mâncărimea pielii.
inainte-de-Tratamentul-albuminei-scazute-

Albumina scăzută – care sunt opțiunile de tratament?

Dacă nivelul albuminei este scăzut în urma analizelor de laborator, este importantă găsirea cauzei, în primul rând. Apoi, în funcție de aceasta, se poate decide planul de tratament, în special pentru a evita apariția complicațiilor.

Unele persoane necesită administrarea de albumină pe cale venoasă pentru a crește nivelul acesteia.

În funcție de cauză, tratamentul pentru albumină scăzută poate include medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale, a afecțiunilor digestive și cardiace, schimbări ale stilului de viață, evitarea alcoolului, dieta adecvată și recomandată de medic. În cazurile mai grave, precum insuficiență de organ, se poate lua în considerare transplantul de organ.

Dieta în hipoalbuminemie (albumină scăzută) trebuie să includă carne de vită, lapte, brânză, ouă, peste și iaurt grecesc.

Transplantul de pacreas: ce indicații are

Albumina scăzută – care sunt complicațiile?

Nivelul scăzut de albumină poate agrava efectele altor afecțiuni. De exemplu, BPOC se poate agrava, apărând insuficiența respiratorie. Mai pot apărea și pneumonia, afectarea musculară sau acumularea de lichide la nivelul plămânilor sau al stomacului.

Mai mult, nivelul scăzut al albuminei poate scădea efectele anumitor medicamente necesare pentru sinteza acesteia. Identificarea cauzei și instituirea tratamentului la timp pot evita apariția acestor complicații, ce pot pune viaț în pericol.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.