Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Exerciţii pentru corectarea posturii şi remedierea durerilor de spate

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
10 iunie 2022
Share
Exerciţii pentru corectarea posturii şi remedierea durerilor de spate

Stilul de viaţă sedentar creşte riscul de apariţie a mai multor afecţiuni, printre care diabetul zaharat, obezitatea, bolile de inimă, sau chiar depresia şi anxietatea. Mai multe studii susţin că timpul cumulat petrecut stând aşezat (jos) este de peste 10 ore pe zi. Este uşor în aceste situaţii să adoptăm o postură incorectă, care are numeroase efecte negative pe termen scurt şi lung.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Gelul emulsionat ArtroSuport, recomandat în caz de durere şi rigiditate musculară, inclusiv durerea din lumbago, torticolis sau durerile musculare din răceală şi gripă, febră musculară, dureri reumatice acute.

Semnele durerii de spate cauzate de postura incorectă

Există multe cauze pentru durerile de spate, iar postura incorectă este printre cele mai întâlnite, în special la populaţia tânără.

Postura incorectă sau statul prea mult la birou nu vor cauza imediat durere. Dar, în timp, presiunea exercitată asupra coloanei vertebrale poate afecta muşchii, discurile intervertebrale, articulaţiile coloanei şi nervii din aceasta zonă, iar acest lucru va duce la apariţia durerii de spate.

Următoarele semne sugerează adoptarea unei posturi incorecte:

  • umerii căzuţi;
  • apariţia cifozei („cocoaşei”) toracale;
  • statul la birou aplecat sau strâmb;
  • mersul cocoşat;
  • aşa-numitul „text-neck”, adică prezenţa „cocoaşei” cauzată de folosirea în exces a telefonului mobil;
  • durerile musculare la nivelul spatelui;
  • durerile de cap.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Gelul emulsionat ArtroSuport, recomandat pentru reducerea rigidităţii musculare şi a durerilor reumatice acute.

postură incorectă, durerea de spate, corectarea posturii,

Care sunt manifestările unei dureri de spate cauzată de postura incorectă?

O postură incorectă la birou poate provoca următoarele simptome:

  • Durerea de ceafă şi de spate se agravează într-un anumit moment al zilei, de obicei seara;
  • Durerea începe de la nivelul gâtului şi coboara de-a lungul coloanei vertebrale;
  • Durerea se ameliorează atunci când staţi în picioare. 

Posibile complicaţii ale durerii de spate

Exerciţii pentru remedierea durerilor de spate cauzate de o postură incorectă

În continuare vă vom prezenta 4 exerciţii care vă pot ajuta să adoptaţi o postură corectă şi care vă pot ameliora durerea de spate.

Exerciţiul „pisica”

Aşezaţi o saltea pe podea şi puneţi-vă în genunchi, cu palmele pe podea. Menţineţi capul drept şi privirea spre podea. Arcuiţi-vă spatele în sus, ducând capul spre piept, apoi coborâţi-l, în timp ce ridicaţi capul spre tavan. Coboraţi încet abdomenul spre podea, fără să mişcaţi umerii. Continuaţi aceste mişcări pentru 1-2 minute.

Îndoirea genunchilor la piept

În timp ce sunteţi întins pe spate, cu genunchii îndoiţi şi tălpile pe podea, apucaţi piciorul drept cu ambele mâini şi încleştaţi-vă degetele chiar sub articulaţia genunchiului. Celălalt picior trebuie să rămână pe podea. Trageţi apoi încet de genunchiul drept până la piept şi menţineţi poziţia timp de cel puţin 20 de secunde. Reveniţi la poziţia iniţiala şi apoi repetaţi exerciţiul cu piciorul stâng.

postură incorectă, durerea de spate, corectarea posturii,

Extensii cu braţele şi picioarele

Aşezat pe podea în mâini şi în genunchi (în „patru labe”), cu gâtul şi spatele drepte, întindeţi un brat în fata şi, în acelaşi timp, duceţi piciorul opus în spate. Menţineţi poziţia timp de cel puţin 20 de secunde. Reveniţi la poziţia iniţiala şi repetaţi mişcarea cu membrele opuse.

Exerciţiul „plank” (scândura)

Este solicitant, dar antrenează toate grupele de muşchi din regiunea mediană a corpului (abdomenul şi zona lombară). Din poziţia de flotare, sprijiniţi-vă pe antebraţe, cu coatele îndoite. Corpul va trebui menţinut în linie dreaptă, fără a coborî bazinul, iar privirea îndreptată spre podea. Încercaţi să menţineţi poziţia timp de 10 secunde.

Nota pentru articolul «Exerciţii pentru corectarea posturii şi remedierea durerilor de spate»:5.00/ 5 (1 vot)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.