Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Elastina. Miracolul din corpul nostru

Dr. Roxana Claudia Mateescu, medic specialist geriatrie-gerontologie
29 iunie 2023
Share
Elastina. Miracolul din corpul nostru

Elastina joacă un rol important în asigurarea elasticității și rezistenței diferitelor țesuturi și organe din organismul nostru. Aceasta este o proteină fibroasă, care se găsește în principal în țesuturile conjunctive din întregul organism. Este o component-cheie a matricei extracelulare, o rețea complexă de molecule, care susține și oferă structură celulelor. Alături de colagen, o altă proteină esențială, elastina asigură integritatea și funcționalitatea țesuturilor.

Elastina, proteina importantă responsabilă de elasticitatea organismului nostru, joacă un rol crucial în menținerea funcției țesuturilor și a sănătății generale. De la asigurarea elasticității pielii și a vaselor de sânge până la susținerea funcției pulmonare, proprietățile unice ale elastinei sunt esențiale pentru buna funcționare fiziologică. Înțelegerea structurii și funcției elastinei deschide căi pentru potențiale intervenții terapeutice și progrese în medicina regenerativă.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena VenoSuport Naturalis, supliment alimentar ce menţine sănătatea sistemului circulator, prin susţinerea unei bune funcţionări a vaselor de sânge.

Elastina. Structura unică

Structura elastinei este cea care o diferențiază de alte proteine. Fibrele de elastină au o natură extrem de elastică datorită compoziției lor unice de aminoacizi, precum glicina, prolina și valina, care permit elastinei să se întindă și să se revină la starea inițială. În plus, prezența legăturilor încrucișate de desmosină și izodesmosină (aminoacizi) întărește stabilitatea și rezistența fibrelor de elastină.

Elasticitatea și funcția țesuturilor

Proprietățile elastice ale elastinei contribuie la funcționalitatea diferitelor țesuturi din organism. La nivelul pielii, fibrele de elastină asigură capacitatea de a se întinde și retrage, permițând pielii să își mențină forma și integritatea. Această elasticitate ajută la prevenirea formării ridurilor și contribuie la aspectul tânăr al pielii.

Elastina este, de asemenea, esențială în menținerea elasticității vaselor de sânge. Pereții arteriali trebuie să se extindă și să se contracte pentru a se adapta la schimbările de flux și presiune sangvină. Aceasta asigură flexibilitatea, ajutând la buna circulație a sângelui.

elastina, elastină, aminoacizi, proteină, plamâni,

Rolul elastinei la nivelul plămânilor

La nivelul plămânilor, elastina joacă un rol vital în susținerea respirației. Fibrele de elastină înconjoară sacii de aer (alveolele) și le permit acestora să se întindă și să se retragă în timpul inspirației și expirației. Această elasticitate ajută la schimbul eficient de oxigen și dioxid de carbon, facilitând funcționarea plămânilor.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena dermato-cosmeticele Rilastil Hydrotenseur; o linie de produse special concepută pentru prevenirea şi atenuarea ridurilor care apar în mod firesc pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Elastina și îmbătrânirea

Pe măsură ce îmbătrânim, producția de elastină din corpul nostru scade, ceea ce duce la o pierdere treptată a elasticității în diverse țesuturi. Această pierdere de elastină contribuie la apariția ridurilor, la lăsarea pielii și la reducerea funcției plămânilor. În plus, degradarea elastinei este asociată cu dezvoltarea bolilor legate de vârstă, cum ar fi ateroscleroza (rigidizarea arterelor) și emfizemul pulmonar (blocarea căilor respiratorii).

Tulburările și anomaliile elastinei

Mutațiile sau anomaliile genetice ale elastinei pot duce la mai multe tulburări. Sindromul Marfan, de exemplu, este o tulburare a țesutului conjunctiv caracterizată prin slăbirea fibrelor de elastină. Aceasta determină apariția anomaliilor scheletului, ochilor și ale sistemului cardiovascular. Alte afecțiuni, cum ar fi cutis laxa și sindromul Williams, sunt, de asemenea, asociate cu mutații ale genei elastinei.

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.