Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Cele mai scumpe 10 tratamente medicale

Cosmin Anghel, consultant: dr. Sandra Adalgiza Alexiu, medic specialist medicina de familie
9 februarie 2009
Share

Nu cred ca exista cineva care sa-si doreasca sa fie bolnav, mai ales daca ia in calcul costul destul de piperat chiar si al unui banal guturai. Fie ca suportam pretul unei terapii din propriul buzunar sau este decontat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), exista boli al caror tratament implica cheltuieli cu mult peste limitele financiare autohtone. Astfel, ramane o intrebare, poate retorica: de ce afectiuni nu este bine sa suferim in Romania?

Intr-un sistem sanitar post-decembrist aflat in „moarte clinica”, pana si cele cateva zeci de lei cheltuite pentru tratarea unei banale raceli pot reprezenta un efort financiar, mai ales daca numarul pacientilor este peste limita normala. Mai trist e cand vine vorba de maladiile grave si extrem de costisitoare. In acest sens am realizat un top al celor mai scumpe tratamente medicale decontate integral sau partial de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Astfel, putem spune ca locul fruntas este ocupat, de departe, de pretul lunar achitat de autoritatile sanitare pentru boala Gaucher si maladia Pompe.

O mica avere pentru un medicament

Aproape 80 000 de lei, atat ne costa, in medie, intr-o luna, tratamentul unei persoane care sufera de boala Gaucher, care afecteaza ficatul, splina, oasele sau articulatiile. „Din anul 2002 a fost introdus si la noi tratamentul pentru aceasta boala, constand intr-un medicament al carui pret este destul de ridicat”, explica gastroenterologul Mircea Diculescu. O afectiune la fel de costisitoare este si maladia Pompe, care reprezinta, la copil, o insuficienta cardiaca, iar la adulti, una respiratorie. Costul lunar pentru tratament se ridica la nu mai putin de 35 000 de lei, de pacient.

Costul afectiunilor neurologice ne „innebuneste”

Detasat, pe locul trei, se situeaza bolile de natura neurologica, dintre acestea remarcandu-se afectiunile Parkinson si Alzheimer, al caror tratament se ridica, lunar, la aproximativ 26 834,5 lei, per pacient. Aceasta suma este decontata de autoritatile sanitare doar in cazul pacientilor a caror evolutie a bolii mai poate fi controlata medicamentos.

Post-transplantul ne seaca buzunarul

Destul de costisitoare sunt si starile post-transplant, care ocupa locul patru in top. Numai in 2008, CNAS a decontat, in medie, aproape 20 000 de lei pentru un pacient. „Toate persoanele care au suferit un transplant beneficiaza in mod gratuit de tratament imunopresor, fie ca au platit sau nu asigurare de sanatate, dar multi se plang de faptul ca reusesc sa le procure cu dificultate”, subliniaza Gheorghe Tache, vicepresedintele Asociatiei Transplantatilor din Romania. Cu privire la talasemie, boala ereditara a sangelui in care organismul produce prea putina hemoglobina, costul lunar pentru un astfel de pacient se ridica la peste 11 805 lei, boala ocupand astfel pozitia cu numarul cinci.

Lipsa terapiei, mai grea decat boala

Pe de alta parte, costul, in medie, pentru un pacient suferind de cancer se ridica la 3 685,33 lei, dar cand vine vorba de leucemie, aflata pe locul sase in top, preturile urca vertiginos la nu mai putin de 10 000 de lei, lunar, pentru un singur pacient. Chiar daca, fara tratament, bolnavii de cancer ar putea muri, fondul de asigurari nu acopera tratamentele pentru toti pacientii. Mai putin de 75 000 de bolnavi au beneficiat anul trecut de tratament decontat. In Romania exista aproximativ 350 000 de bolnavi de cancer. „Unii dintre ei au intrat in remisie si nu mai au nevoie”, explica Marlene Farcas, director executiv Societatea Romana de Cancer. Chiar si in aceasta situatie, aflat pe locul sapte, tratamentul nu ajunge la toti cei care au nevoie de el.

Bolile hepatice, intre 3 864 si 4 200 de lei

In ceea ce priveste costul medicamentelor pentru o persoana seropozitiva, acesta poate fi, lunar, intre 2 000 si 6 000 de lei, ceea ce a facut ca tratamentul pentru HIV/SIDA sa fie pe locul sapte. La mica distanta se afla bolile hepatice, a caror incidenta in Romania este de 10% pentru cea de tip C, 16% tip B si 19% tipul A. Costurile, pe luna, pentru un pacient sunt diferite, tratamentul constand in medicamente al caror pret variaza intre 3 864,88 de lei si 4 323,17 de lei. Pacientii cu tulburari hepatice grave au insa nevoie de un medicament sub forma de fiola, al carui cost este de 4 200 de lei.
Auzul si vazul, pe ultimul loc
Ocupand ultimele locuri in topul celor mai scumpe zece tratamente medicale, deficientele de vaz si auz sunt insa printre cele mai mari probleme de sanatate intrucat, numai in Europa, aproximativ 15,5 milioane de persoane au probleme cu vazul, in timp ce 40 de milioane au cu auzul. In Romania, costul tratamentelor aplicate pentru astfel de persoane s-a ridicat la 6,4 milioane de lei, fiecarui pacient revenindu-i, in medie, 1 648,5 lei.

Text: Cosmin Anghel
Consultant: Dr. Mircea Iorga, medic de familie, Cabinetul Griro
Telefon: 021/224.08.10

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.