Revista care te menține sănătos

Medicină generală

7 mituri false despre zahar

Dr. Elena Iuliana Pașcu, medic specialist endocrinologie şi nutriţie, Sanamed Hospital, Bucureşti
14 martie 2022
Share
7 mituri false despre zahar

Zaharul are un gust bun, ofera energie si se gaseste in mult mai multe alimente pe care le consumati, decat banuiti. Totusi, zaharul „nu este chiar cel mai negru demon”. Iata cateva mituri false despre zahar care ar putea sa-i surprinda chiar si pe cei care se credeau bine informati la acest capitol.

Cu totii am zis sau am auzit la un moment dat pe cineva spunand „am mancat atatea dulciuri incat o sa fac diabet”. Si oricum, zaharul da dependenta, ne va strica dantura si ne va face copiii hiperactivi. Dar poate totusi avem voie sa consumam putin zahar brun, ca doar e mai sanatos. Nu? V-ati intrebat vreodata cat adevar se afla in aceste afirmatii? Avem raspunsurile.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar GlucoSuport, care contribuie la menţinerea glicemiei în limite normale.

1. Cauzeaza diabet

Persoanele cu diabet zaharat se lupta sa-si controleze nivelul de zahar din sange (glicemia), dar acesta este un simptom al bolii, nu cauza. Diabetul tip 1 este cauzat de sistemul imunitar care ataca celulele care produc insulina. Iar cauzele diabetului tip 2 sunt o combinatie dintre genetica si stil de viata nesanatos. Riscul de a dezvolta rezistenta la insulina creste semnificativ daca pacientii sunt supraponderali, fac putine exercitii fizice sau deloc si alegeri neinspirate in dieta.

2. Provoaca hiperactivitate

Zaharul va ofera energie, prin urmare, o multime de zahar trebuie sa va dea o multime de energie. Pare logic, nu? Insa nu si potrivit studiilor. Faptul ca anumite lucruri se intampla in acelasi timp nu inseamna obligatoriu ca un lucru il provoaca pe celalalt. De exemplu, in perioada Sarbatorilor, copiii primesc multe dulciuri si sunt hiperenergici. Insa impactul emotional al acestora este mult mai puternic, dandu-le aceasta stare: cadourile, bradul, sosirea Mosului.

3. Zaharul brun este mai sanatos decat cel alb

Regula generala conform careia alimentele brune sunt mai bune decat alimentele albe, valabila in cazul unei diete sanatoase, nu se aplica si in cazul zaharului. Adevarul este ca zaharul brun a trecut prin aceleasi etape de procesare ca si cel alb, doar ca la sfarsit i s-a adaugat o parte din melasele naturale care au fost initial eliminate in timpul procesarii. Se procedeaza astfel deoarece este mai usor de controlat calitatea si consistenta. Melasa adaugata contine prea putine minerale pentru a pretinde avantaje pentru sanatate. De fapt, zaharul brun are mai multe calorii decat zaharul alb.

Aveti pofta de ceva dulce? Alternative sanatoase

4. Determina agravarea cancerului

Exista o opinie generala potrivit careia, din moment ce toate celulele – inclusiv celulele canceroase – consuma zahar pentru energie, un consum mai mare de zahar „va ajuta” celulele tumorale sa creasca mai repede. Insa, potrivit dovezilor stiintifice, consumul unor cantitati mari de zahar creste riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer, dar nu face ca o formatiune tumorala existenta sa se dezvolte mai repede.

zaharul cauzeaza carii, zahar,

5. Cauzeaza carii

Zaharul nu va afecteaza dintii (in ciuda opiniei publice), ci acidul. Este adevarat ca acidul este produs de bacterii care se hranesc cu zahar. Dar din moment ce aceste bacterii se hranesc si cu carbohidrati lasati in urma de orice alte alimente, inclusiv cereale si fructe, este exagerat sa dam vina doar pe zahar.

Cum puteti controla nivelul glicemiei in timpul exercitiilor fizice

6. Zaharul natural este mai bun decat cel rafinat

Indiferent daca mancati un mar, puneti miere in ceai sau adaugati o lingura de zahar in cafea, toate se rezuma la aceleasi doua ingrediente de baza: fructoza si glucoza. Iar cand se ajunge la acesti compusi (putin diferiti intre ei), concepte precum „natural” si „rafinat” au o relevanta foarte mica.

7. Creeaza dependenta

Este adevarat ca zaharul „declanseaza” aceeasi receptori (din creier) ca si drogurile, insa exista multe aspecte legate de dependenta care in cazul lui lipsesc. Este vorba despre obsesia constanta, pierderea controlului, utilizarea in crestere a cantitatilor si simptomele de intrerupere atunci cand e stopat consumul.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.